Cr. Alex Bailey/Netflix © 2024
NETFLIX

6 σειρές και 8 ταινίες που θα δούμε οπωσδήποτε τον Οκτώβριο στο Netflix

Από επιστροφές μεγάλων του χιτ μέχρι μπόλικο Γιώργο Λάνθιμο, αυτές είναι οι επιλογές μας τον Οκτώβριο στο Netflix.

Αυτός ο Οκτώβριος στο Netflix σημαίνει επιστροφές μεγάλων του χιτ, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογραφικό του κατάλογο, ενώ ανεβαίνει και μπόλικος Γιώργος Λάνθιμος στην πλατφόρμα.

Αυτές είναι οι επιλογές μας στο Netflix για τον μήνα Οκτώβριο.

ΣΕΙΡΕΣ:

Unsolved Mysteries: Volume 5

Το Unsolved Mysteries επιστρέφει στο Netflix για το τέταρτο κεφάλαιο της επανεκκίνησής του στα χέρια του εκτελεστικού παραγωγού Shawn Levy – ο οποίος είναι επίσης εκτελεστικός παραγωγός του Stranger Things, μεταξύ πολλών άλλων – αυτή τη φορά με πέντε νέα επεισόδια που, σύμφωνα με την παράδοση της σειράς, καλύπτουν μία γκάμα από ιστορικά θέματα, σύγχρονους ανεξιχνίαστους φόνους, και παραφυσικές υποθέσεις.

Αυτή η νέα εκδοχή του Unsolved Mysteries έχει κρατήσει αυτό που έκανε την αρχική σειρά τόσο συναρπαστική, ενώ παράλληλα ανανεώνεται με τεχνικές που προέρχονται από την αφήγηση αληθινών εγκλημάτων στη σύγχρονη εποχή του streaming.

Πρεμιέρα: 2/10

Outer Banks: Season 4 – Part 1

Στον πυρήνα του, το Outer Banks περιγράφει την αντιπαλότητα μεταξύ δύο ομάδων εφήβων στα Outer Banks της Βόρειας Καρολίνας: των Kooks της ανώτερης τάξης και των Pogues της εργατικής.

Η 3η σεζόν είχε ένα φινάλε με τη διάρκεια ταινίας μεγάλου μήκους, με επανασυνδέσεις, νέες ερωτικές σχέσεις, προδοσίες κάθε είδους και μπόλικη δράση υψηλού ρίσκου – από έναν εμπρησμό και μία ληστεία τρένου, έως μία συντριβή αεροπλάνου και μία έκρηξη σε σπηλιά μετά την εύρεση της Χαμένης Πόλης του Ελ Ντοράντο. Το ακραίο άλμα στο χρόνο που έγινε όμως στο τέλος έθεσε τις βάσεις για μία ακόμα μεγαλύτερη τέταρτη σεζόν.

Πρεμιέρα: 10/10

Tomb Raider: The Legend of Lara Croft

Η Hayley Atwell αναλαμβάνει να είναι η φωνή της εμβληματικής αρχαιολόγου για μία νέα περιπέτεια στο σύμπαν της σειράς βιντεοπαιχνιδιών.

Μετά τα γεγονότα της τριλογίας Survivor, η Lara Croft έχει εγκαταλείψει τους φίλους της για να ξεκινήσει όλο και πιο επικίνδυνες περιπέτειες. Πρέπει όμως να επιστρέψει στο σπίτι της όταν ένα επικίνδυνο και πανίσχυρο κινεζικό τεχνούργημα εξαφανίζεται από το Croft Manor, κλεμμένο από ένα άτομο με το οποίο υπάρχει μία ιδιότυπη προσωπική σύνδεση. Η παράτολμη καταδίωξή της θα την οδηγήσει σε μια περιπέτεια σε όλο τον κόσμο, στα βάθη ξεχασμένων τάφων, όπου θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τον πραγματικό της εαυτό και να αποφασίσει τι είδους ηρωίδα θέλει να γίνει.

Πρεμιέρα: 10/10

Chucky: Season 1

Το franchise ταινιών του Don Mancini για τον Chucky για μία δολοφονική κούκλα που διακατέχεται από το πνεύμα ενός νεκρού δολοφόνου, ακολουθούσε πάντα φανταστικά τη γραμμή μεταξύ campy κωμωδίας και μακάβριου slasher. Από το ντεμπούτο τους το 1988, η λεπτότητα στη διαχείριση των τόνων τους αυτών συνήθως γινόταν τέλεια. Για τους θεατές που λατρεύουν την ανοησία και το gore σε ίσες δόσεις, λίγες σειρές ταινιών ήταν τόσο ικανές στην απόδοση όσο αυτές του Chucky.

Αυτή την παράδοση ακολουθεί και η νέα ιστορία του Chucky, στην τηλεόραση πια, χωρίς να έχει απωλέσει η αφήγηση το ταλέντο της στους φόνους και στην κωμωδία. Ο Mancini επέστρεψε στο franchise για να δημιουργήσει, να γράψει και να “τρέξει” τη σειρά, και ευτυχώς γιατί αν κάτι μας έδειξε το αναιμικό Child’s Play του 2019 είναι πως ο Chucky δε λειτουργεί χωρίς εκείνον.

Η πρώτη σεζόν ήταν ανάμεσα στις καλύτερες του 2021.

Ανεβαίνει: 15/10

Territory

Ο μεγαλύτερος σταθμός βοοειδών στον κόσμο, ο Marianne Station, ο οποίος ανήκει εδώ και γενιές στη δυναστεία της οικογένειας Lawson, γίνεται πεδίο μάχης που διεκδικούν αντίπαλοι κτηνοτρόφοι, διάφοροι γκάνγκστερ, γηραιότεροι ιθαγενείς και μεγιστάνες των ορυχείων, με τους Lawson να εμπλέκονται σε μία μάχη διαδοχής για την ιδιοκτησία της περιουσίας.

Το Yellowstone δηλαδή, αλλά με Αυστραλούς, με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη Anna Torv.

Πρεμιέρα: 24/10

The Diplomat: Season 2

Η πρώτη σεζόν του Diplomat με την Keri Russell είχε φτάσει μέχρι την κορυφή του παγκόσμιου Netflix, άρα η δεύτερη σεζόν ήταν σχεδόν εγγυημένη.

Το φινάλε είχε κλείσει με μία φονική έκρηξη στην καρδιά του Λονδίνου, η οποία άφησε τον χαρακτήρα της Russell να παλεύει να ξαναχτίσει ζωές που χάλασαν και μία ομάδα που διαλύθηκε. Τότε όμως θα ξεδιπλωθούν οι χειρότεροι φόβοι της – η επίθεση που την έφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν προήλθε από κάποιο αντίπαλο κράτος, αλλά από το εσωτερικό της βρετανικής κυβέρνησης. Καθώς η Kate θα κυνηγάει την αλήθεια, ο μόνος πραγματικός σύμμαχός της θα είναι ο σύζυγός της, Hal. Στο μεταξύ θα δεχθεί και μία απειλητική επίσκεψη από την αντιπρόεδρο, Grace Penn, την οποία θα υποδυθεί η οσκαρική Allison Janney. Η απόφοιτος του West Wing, Janney, ξέρει από τηλεοπτική πολιτική και είναι ευπρόσδεκτη σε όποιο πρότζεκτ και αν συμμετέχει.

Πρεμιέρα: 31/10

ΤΑΙΝΙΕΣ:

Κυνόδοντας/Ο Αστακός/Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού

Μπορεί η Ευνοούμενη να μην υπάρχει πλέον στην πλατφόρμα, ανεβαίνουν όμως τρεις must ταινίες της φιλμογραφίας του Γιώργου Λάνθιμου – από τον Κυνόδοντα που τον τοποθέτησε στο παγκόσμιο ραντάρ, ως τον Αστακό των διεθνών σταρ, και τον δύσπεπτο Θάνατο.

Ανεβαίνουν: 1/10

Halloween

Η νέα Halloween τριλογία από τον David Gordon Green είναι και θα παραμείνει αμφιλεγόμενη. Αυτό είναι, άλλωστε, σχεδόν παράδοση με τα slashers των ‘70s που απέκτησαν πολλαπλές συνέχειες. Το Halloween ωστόσο ήταν σίγουρα το ιδανικό ποδαρικό για τη νέα εποχή του franchise και θα μπορούσε σχετικά εύκολα να λειτουργήσει και ως standalone, χωρίς την υπόσχεση συνεχειών ή τα μισοψημένα φινάλε που αυτή προκαλεί.

Ανεβαίνει: 1/10

Saving Private Ryan

Για πολλούς, τους περισσότερους, ήταν η ταινία που αδικήθηκε στα Όσκαρ του 1999 έναντι στο Shakespeare In Love. Ακόμα και αν διαφωνείς με αυτό (προσωπικά θα ήμουν team Thin Red Line τότε), δεν μπορείς να αμφισβητήσεις πως πρόκειται για μία από τις κορυφαίες ερμηνείες του Tom Hanks.

O Captain Miller ήταν ο στρατηγός που αγαπούσαν όλοι οι άντρες του, η ήρεμη δύναμη που προσπαθούσε να τους δώσει την ψυχραιμία και τη δύναμη για να διασώσουν έναν στρατιώτη που δε γνώριζαν καν, ένας everyman από αυτούς που ξέρεις ότι θα υποδυθεί ο Tom Hanks στην εντέλεια, μάλλον γιατί υποψιάζεσαι ότι κάπως έτσι πρέπει να είναι και στη ζωή του. Κάτω όμως από την επιφάνεια, είναι απλώς ένας άνθρωπος που προσπαθεί να κάνει το καθήκον του τη στιγμή που στην πραγματικότητα σιχαίνεται την αποστολή του, με την εξάντληση και την εγκατάλειψη να καθρεφτίζονται στο βλέμμα του κάθε φορά που έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη εμπόδιο.

Ανεβαίνει: 1/10

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Ως θλιμμένος και μπερδεμένος άντρας που θέλει πρώτα να σβήσει όλες τις αναμνήσεις της πρώην κοπέλας του (Kate Winslet) και μετά προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει αυτές τις αναμνήσεις στη διάρκεια μιας μανιακής κούρσας ενάντια στο χρόνο, ο Carrey απολαμβάνει να παίζει με τις ακραίες συναισθηματικές καταστάσεις του χαρακτήρα, καταφέρνοντας να κατασκευάσει ένα οικουμενικό avatar για τους εκατομμύρια θεατές που έχουν υποστεί παρόμοια στενοχώρια. Αυτό που μένει πίσω είναι λυπηρό, μοναχικό και απελπισμένο.

Το πραγματικό αστέρι αυτής της ταινίας είναι η καλειδοσκοπική ιδιοτροπία του Michel Gondry όπως την έχει γράψει ο Charlie Kaufman, αλλά ο Jim Carrey, έχοντας περάσει μία δεκαετία δείχνοντας διαρκώς τι μπορούσε να κάνει, έλαμψε δείχνοντας τι συμβαίνει όταν δεν κάνει απολύτως τίποτα.

Ανεβαίνει: 1/10

The Addams Family/Addams Family Values

Το Addams Family Values είναι μία επιδέξια, πνευματώδης απόλαυση, ένα από εκείνα τα σπάνια σίκουελ που ξεπερνούν τον προκάτοχό τους. Ανεβαίνουν ωστόσο και οι δύο ταινίες στο Netflix, δες τες back to back.

Ανεβαίνουν: 8/10

The Platform 2

Το The Platform του 2020 είχε κάνει πρεμιέρα την κατάλληλη στιγμή, όταν το Κογκρέσο στις Η.Π.Α. συζητούσε το πόσα χρήματα θα έπρεπε να δοθούν σε εταιρείες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σχέση με το πόσα θα πήγαιναν στον μέσο Αμερικανό πολίτη.

Οπότε μία ταινία τρόμου που διαδραματιζόταν εντός ενός κάθετου συστήματος φυλακών, όπου οι κρατούμενοι κατανέμονται σε κάποιο επίπεδο και αναγκάζονται να μοιράζονται τροφή από μία πλατφόρμα που κινείται μεταξύ των ορόφων – οι κρατούμενοι στους υψηλότερους ορόφους τρώνε καλύτερα από τους κάτω – είχε απηχήσει στο συλλογικό αίσθημα αδικίας που βίωνε η ανθρωπότητα.

Εφόσον δεν έχει αλλάξει τίποτα δραματικά στην κατανομή του πλούτου, το σίκουελ έχει τεράστιο χώρο και αναρωτιέται: Ένας νέος νόμος έχει καθιερωθεί πια στην Πλατφόρμα, αλλά μπορεί να επιβληθεί πραγματική δικαιοσύνη στην κόλαση; Και ποιος θα το πετύχει;

Πρεμιέρα: 4/10

Lonely Planet

Η συμμετοχή του Liam Hemsworth σε πρωταγωνιστικό ρόλο δεν έχει υπάρξει επιχείρημα για να παρακολουθήσω κάτι διαχρονικά, ωστόσο εδώ δεν έχουμε μονάχα τη Laura Dern αλλά και για δημιουργό τη σεναριογράφο του Erin Brockovich, Susannah Grant.

Η ταινία του Netflix ακολουθεί μία απομονωμένη συγγραφέα που φτάνει σε ένα καταφύγιο συγγραφέων στο Μαρόκο, ελπίζοντας ότι το περιβάλλον θα ξεκλειδώσει το συγγραφικό της μπλοκάρισμα. Ενώ βρίσκεται εκεί, συναντά έναν νεαρό άνδρα, και αυτό που ξεκινά ως απλή γνωριμία εξελίσσεται σε μία μεθυστική, καθοριστική για τη ζωή ερωτική σχέση.

Πρεμιέρα: 11/10

Inception

Το αποτέλεσμα της λευκής επιταγής που είχε λάβει ο Christopher Nolan μετά την επιτυχία του Dark Knight. Το εύρος του Inception είναι τεράστιο και συγχρόνως απίστευτα συγκεκριμένο. Ο δημιουργός μπόρεσε να φτιάξει μία πολυεπίπεδη ensemble αφήγηση ακριβείας, που μοιάζει με μικρό θαύμα.

Η δουλειά του σκηνοθέτη εδώ είναι αριστοτεχνική, με όλα τα κομμάτια να έρχονται μαζί τέλεια για να συνθέσουν όχι μόνο μία διασκεδαστική ταινία, αλλά μία πρωτότυπη διασκεδαστική ταινία. Το γεγονός ότι κέρδισε πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια στο box office έχει να κάνει με την ικανότητα του Nolan να δημιουργεί καινοτόμα ψυχαγωγία κύρους για τις μάζες χωρίς να χρειάζεται να την αντισταθμίσει με φασαρία ή κλισέ. Γι’ αυτό έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές που εργάζονται σήμερα.

Ανεβαίνει: 26/10

SPECIAL:

Ali Wong: Single Lady

Πριν τα βραβεία και την ευρύτερη δημοτικότητά της με το BEEF, η φανταστική Ali Wong είχε ήδη τρία Netflix stand-up specials στο ενεργητικό της. Τώρα επιστρέφει για το τέταρτο, γύρω από την αναζήτησή της για αγάπη μετά τη διάλυση του γάμου της.

Πρεμιέρα: 8/10