iStock
ΥΓΕΙΑ

Οι 6 τύποι καρκίνου με τους οποίους συνδέθηκε το αλκοόλ

Έκθεση του Αmerican Association for Cancer Research συνδέει την εκτεταμμένη χρήση του αλκοόλ με έξι τύπους καρκίνου.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Αmerican Association for Cancer Research (AACR) η εκτεταμένη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για έξι διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα στο κεφάλι και τον τράχηλο, τον οισοφάγο, το μαστό, τον ορθοκολικό, το παχύ έντερο και το στομάχι. Το αλκοόλ είναι o τρίτος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο μετά το κάπνισμα (19.3%) και την παχυσαρκία (7.6%).

Ο ιατρικός συνεργάτης του δικτύου CBS διευκρίνισε ότι «μερικοί από αυτούς τους καρκίνους συμβαίνουν μέσω χρόνιας φλεγμονής Γνωρίζουμε επίσης ότι το αλκοόλ αλλάζει το μικροβίωμα, επομένως αυτά είναι τα βακτήρια που ζουν στο έντερό σας και αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο.

Υπάρχει τεράστια επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ στο ήπαρ που περιγράφεται ως ηπατίτιδα (σε οξεία μορφή), κίρρωση του ήπατος (χρόνια μορφή) και πιθανός καρκίνος του ήπατος. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί και να έχει άμεσες και άμεσες επιπτώσεις σε άλλα όργανα όπως ο εγκέφαλος, επηρεάζοντας τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Μπορεί επίσης, να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία, τον συντονισμό και τη συναισθηματική ρύθμιση. Η οξεία και χρόνια εξάρτηση και η ανοχή στο αλκοόλ είναι παράγοντας υψηλού κινδύνου για την κοινωνική λειτουργία και την ψυχική υγεία».

Πόσα ποτά είναι η εκτεταμένη κατανάλωση

Βάσει των ευρημάτων, όσοι μειώνουν την κατανάλωση, μειώνουν και κατά 8% τον κίνδυνο να αναπτύξουν τους καρκίνους που συνδέονται με τη συγκεκριμένη ουσία που ευθύνεται για το 5% όλων των σχετικών διαγνώσεων. Παράλληλα, μειώνεται κατά 4% ο κίνδυνος όλων των άλλων μορφών.

«Η έρευνα δείχνει και ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε νεαρή ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου αργότερα στη ζωή» αναφέρει η έκθεση.

Για την ιστορία, εκτεταμένη χρήση αλκοόλ είναι τα τουλάχιστον 3 ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και τα τουλάχιστον 4 για τους άντρες ή έως 15 ποτά την εβδομάδα για τους άντρες και 8 για τις γυναίκες. Οι ποσότητες αυτές θεωρούνται τοξικές για το ανθρώπινο σώμα και επηρεάζουν όλα τα όργανα. Επίσης, επικίνδυνο είναι και το binge drinking, δηλαδή τα τουλάχιστον 5 ποτά για τους άντρες και τα 4 για τις γυναίκες, σε μια περίσταση (τυπικά αναφέρεται σε περίοδο 2 ωρών).

Ως μέτρια κατανάλωση ορίζεται έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως 2 για τους άντρες, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC που ξεκαθαρίζει πως «ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα χρήσης αλκοόλ (λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα) μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου».