Stringer / SOOC
ΦΩΤΙΕΣ

Όσα γνωρίζουμε για τη φωτιά στην Κορινθία που οδήγησε σε δύο νεκρούς

Νέο μήνυμα 112 για δύο περιοχές του Ξυλοκάστρου, με τη φωτιά να καίει για δεύτερο σερί 24ωρο.

Σημασία δεν έχει ποιον μήνα διανύουμε, σημασία έχει πάντα η κακιά στιγμή και ο αέρας. Από το μεσημέρι της Κυριακής (29/9), λοιπόν, μαίνεται φωτιά στην Κορινθία, η οποία ξεκίνησε από το Ξυλόκαστρο, αφήνοντας πίσω της δύο νεκρούς από την περιοχή Άνω Πιτσά. Και οι δύο, πήγαν να βοηθήσουν στην κατάσβεσή της.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το πρωί σε δασική έκταση με πυκνή βλάστηση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου και δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους οι κάτοικοι έξι χωριών. Η φωτιά πήρε και επίσημα τη μορφή τραγωδίας όταν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ εντόπισαν δύο άντρες (35 και 40 ετών) νεκρούς και σε σχετικά κοντινή απόσταση δύο μηχανάκια. Εικάζεται πως πήγαν τη νύχτα να βοηθήσουν έναν γνωστό τους σε μαντρί της περιοχής και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους.

«Ήταν ξεχωριστά παιδιά που με αγάπη για τους συγχωριανούς, έτρεξαν να βοηθήσουν» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου, Αναστάσιος Γκιόλης, ο οποίος κατάγεται από το ίδιο χωριό και πρόσθεσε πως ένας από τους δύο ήταν πατέρας τριών παιδιών ενώ ο δεύτερος θα αποκτούσε σε λίγους μήνες το τρίτο του παιδί.

Η αδελφή του ενός εκ των θυμάτων, περιγράφοντας τι συνέβη, είπε ότι η φωτιά τους περικύκλωσε. «Ήταν εκεί ένα πυροσβεστικό που έφυγε μαζί με άλλα δύο άτομα που ήταν επίσης εκεί. Τους είπαν να φύγουν και αυτοί απάντησαν ότι θα μείνουν. Πήγαν με δύο μηχανάκια, έμειναν με ένα και μετά κάηκε κι αυτό».

φωτιά ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ / EUROKINISSI

Καθ’ όλη τη διάρκεια και της νύχτας, εκδόθηκαν πολλά μηνύματα από το 112 που καλούσαν τους κατοίκους των γύρω περιοχών είτε να απομακρυνθούν, είτε να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Η φωτιά παραμένει σε εξέλιξη και φέρεται να καίει κοντά στα σπίτια, με την τελευταία ενημέρωση να κάνει λόγο για αναζωπυρώσεις κοντά στους δύο οικισμούς για τους οποίους εστάλη το 112.

Λίγο μετά τις 15:00 εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των περιοχών Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα προκειμένου να απομακρυνθούν προς Σοφιάνα -Ρέθι.

Η φωτιά, αν και ξέσπασε ψηλά και σε δύσβατο σημείο, ένα μέρος της κινήθηκε προς το παραλιακό μέτωπο και έφτασε κοντά σε οικισμούς, χωρίς ωστόσο να εισέλθει σε αυτούς. Για την ώρα, υπάρχουν αναφορές για κάποια καμένα σπίτια στις παρυφές των οικισμών μεταξύ του βουνού και των χωριών προς την παραλιακή πλευρά.

φωτιά

Από το πρωί, στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, υπάρχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την ίδια ώρα ρίψεις από αέρος επιχειρούν 18 εναέρια μέσα, 7 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για τον συντονισμό τους.

φωτιά

Η τελευταία εικόνα από την πυροσβεστική αναφέρει ότι δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν πολλές ενεργές εστίες, εστιάζοντας τώρα στις περιοχές που εστάλη το 112. Αύριο, Τρίτη, υποδεχόμαστε τον Οκτώβριο αν και στη χώρα μας δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Η ανάρτηση του The FLAME project

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση το The FLAME project του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της Κυριακής 29.09.2024 στην περιοχή Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας όπως φαίνεται και στην παρακάτω δορυφορική εικόνα του Sentinel-2 λίγα λεπτά μετά την έναρξη της (12:30 τοπική ώρα).

φωτιά

Η συγκεκριμένη δασική πυρκαγιά ήταν κύρια καθοδηγούμενη από τους ενισχυμένους δυτικούς-βορειοδυτικούς ανέμους που έπνεαν με εντάσεις 5-6 μποφόρ, ενώ η σχετική υγρασία ήταν σε επίπεδα της τάξης 40-50%.

Υπό αυτές τις συνθήκες η δασική πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα ανατολικά-νοτιοανατολικά προς την περιοχή του Ξυλόκαστρου όπως φαίνεται στην Εικόνα 2 όπου παρουσιάζονται τα θερμά σημεία που εντόπισαν οι δορυφόροι πολικής τροχιάς έως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 30.09.2024.

Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν παρατηρηθεί παρόμοιες δασικές πυρκαγιές στο παρελθόν όπως για παράδειγμα οι δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου του 2000.