© THE GRID / ΤΕΡΝΑ
ΠΟΛΗ

The Grid: Πώς θα είναι το μεγαλύτερο «πράσινο» office campus στην Ελλάδα

Δύο πτέρυγες πέντε επιπέδων ανεγείρονται στο σημείο όπου βρισκόταν παλιότερα το εργοστάσιο της Kodak στο Μαρούσι, εμφανίζοντας ακόμη ένα υπερσύγχρονο, «πράσινο» συγκρότημα γραφείων στην Αττική.

Πριν ακόμη από την πανδημία, κατέστη ξεκάθαρο στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους ότι η Ελλάδα και ακόμη περισσότερο η περιοχή της μητροπολιτικής Αθήνας αποτελούν εξαιρετικά εύφορο έδαφος για νέα κτιριακά συγκροτήματα γραφείων.

Έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο αδράνειας λόγω της κρίσης (και ενώ κλιμακώνεται το αδιέξοδο με τα ενοίκια), παρατηρούμε έντονο αναβρασμό στην ανέγερση των λεγόμενων “office campus”, απ’ τον Πειραιά και τα Νότια Προάστια μέχρι το Μαρούσι, με κτίρια ενεργειακής πιστοποίησης, «πράσινα» και αισθητικά υπερσύγχρονα.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας CW Proprius, περισσότερα από 200.000 τ.μ. καινούριων εργασιακών χώρων βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή στην Αττική, ενώ ακόμη 133.428 τ.μ. είναι στα σχέδια των επενδυτών.

Φαίνεται πως, σε σύγκριση με τα δεδομένα των μητροπόλεων όλης της Ευρώπης, η ελληνική πρωτεύουσα καταγράφει το πιο μεγάλο άλμα στη ζήτηση γραφείων (ανάλογη έρευνα των εταιρειών PwC και Urban Land Institute το 2022 έδειχνε την Αθήνα να σκαρφαλώνει από την 9η στην 1η θέση όσον αφορά τα μελλοντικά κεφαλαιακά κέρδη στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων), όσο διάφοροι όμιλοι του εξωτερικού ψάχνουν να εγκαταστήσουν την έδρα τους εδώ.

Σε αυτή την ιστορική καμπή για την αγορά γραφείων στην Αττική (όπως την αναγνωρίζουν αναλυτές που μελετούν τα παρατηρητήρια αξιών), υπάρχουν και μερικά σημεία αναφοράς, έργα μεγάλης κλίμακας δηλαδή που συμπυκνώνουν –και παράλληλα επιταχύνουν– τη ροπή ανάπτυξης. Τέτοιες περιπτώσεις είναι, βέβαια, ο νέος Πύργος του Πειραιά (Dimand & Prodea Investment), το Kaizen Campus της εταιρείας τεχνολογίας gaming (Dimand & Prodea Investment) και το The Grid που είναι υπό κατασκευή στο Μαρούσι (Noval Property & Brook Lane) και μόλις ολοκληρωθεί θα αποτελεί το μεγαλύτερο «πράσινο» office campus σε όλη τη χώρα.

Ένα «πλέγμα» βιωσιμότητας και έμπνευσης

© THE GRID / ΤΕΡΝΑ

Πρόκειται για «ένα φανταστικό πρότζεκτ, με επίκεντρο τη σύνδεση μεταξύ βιώσιμης ανάπτυξης, βιοφιλίας και αρχιτεκτονικής τοπίου», είχε αναφέρει κατά την παρουσίαση του μεγάλης κλίμακας πρότζεκτ στο κοινό ο Darron Haylock από το διεθνώς καταξιωμένο γραφείο Foster + Partners που έχει αναλάβει όλο τον σχεδιασμό, ενός γραφείου που έχει βάλει επίσης την υπογραφή του στο masterplan ανάπλασης του Ελληνικού. Πρωταρχικό μέλημα στη φιλοσοφία ήταν και πάλι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με στόχο το office campus να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον συγκεκριμένο κατασκευαστικό τομέα.

Από τα φωτορεαλιστικά τα οποία έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, παρατηρούμε ότι τα κτίρια διατάσσονται αντικριστά, σχηματίζοντας ένα εσωτερικό αίθριο, όπου θα είναι «ο πυρήνας της κοινωνικής ζωής του ακινήτου». Ενώνονται με γέφυρες, δημιουργώντας αυτό το πλέγμα στο οποίο αναφέρεται το όνομα του πρότζεκτ.

Παράλληλα, στη δυτική πλευρά θα αναπτύσσεται ένα μεγάλο πάρκο δημόσιας χρήσης, το οποίο σχεδιάστηκε για να «ενθαρρύνει την οικειοποίηση του χώρου από τους χρήστες» και να «μεγιστοποιήσει την ευεξία των εργαζομένων και των επισκεπτών». Οι οροφές του συγκροτήματος, από την άλλη, θα αξιοποιηθούν για ηλιακά πάνελ και φυτεύσεις, εξασφαλίζοντας (σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες, π.χ. φυσικός αερισμός και προηγμένα συστήματα κλιματισμού) το καλύτερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με τις μελέτες των σχεδιαστών, αναμένεται να λάβει πιστοποίηση LEED Platinum.

Να μείνουμε λίγο στα μεγέθη, που δύσκολα γίνονται αντιληπτά από μια εικόνα: Η επένδυση (εξ ημισείας από την Noval Property και τη Brook Lane) αφορά σε ένα ακίνητο μεγέθους περίπου 16 στρεμ. στο Μαρούσι (όπου παλαιότερα βρισκόταν το εργοστάσιο της Kodak). Μετά την ανακατασκευή που προκειται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025, θα παραδοθεί ένα συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 61.500 τ.μ.
,
με δύο πτέρυγες σχήματος «Γ», πέντε επιπέδων η καθεμία και με τρία υπόγεια επίπεδα για πάρκινγκ (577 θέσεις) – ειδικά τα υπόγεια ήταν υψηλό κατασκευαστικό challenge λόγω της έντονης διάβρωσης του εδάφους από τα ύδατα.

Έτσι, θα προκύψουν 26.400 τ.μ. σε χώρους ανωδομής και 35.100 τ.μ. σε υπόγειους χώρους. Μόλις ολοκληρωθεί, το The Grid στο Μαρούσι θα είναι το μεγαλύτερο «πράσινο» office campus στη χώρα.

© THE GRID / ΤΕΡΝΑ

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις νεόδμητων γραφειακών συγκροτημάτων με ενεργειακή πιστοποίηση, το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων προς ενοικίαση έχει καλυφθεί πριν ακόμη ολοκληρωθεί η κατασκευή. Στην προκειμένη περίπτωση, την αξία του πρότζεκτ ανεβάζει η συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης για δύο από τα κτίρια του συγκροτήματος με την ΕΥ Ελλάδος – μια αναπτυσσόμενη εταιρεία συμβουλευτικών παροχών που απασχολεί 2.500 άτομα στη χώρα.

Όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της EY, μετά τη συμφωνία υπήρξε στενή συνεργασία με το γραφείο Foster + Partners ώστε να ενσωματωθούν στον σχεδιασμό παράμετροι που άπτονται της εταιρείας, όπως η επιχειρηματική στρατηγική της με τους πελάτες για «από κοινού σχεδιασμό καινοτόμων λύσεων, προϊόντων και εμπειριών υψηλής προστιθέμενης αξίας»

Για την κατασκευή του πρωτοποριακού έργου, η εταιρεία THE GRID A.E. (συμφερόντων Noval Property και Brook Lane Capital) προέβη σε υπογραφή της χρηματοδότησης από την Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Της χορηγήθηκε μακροπρόθεσμο δάνειο, συνολικού ύψους €127 εκατ., με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €62 εκατ.

Η ακριβής τοποθεσία του The Grid είναι Χειμάρας 10-12 και Αμαρουσίου Χαλανδρίου. Την κατασκευή ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Περισσότερες πληροφορίες για το πρότζεκτ εδώ.