ΒΙΒΛΙΟ

3 υποψήφια βιβλία για το σημαντικότερο βραβείο των ΗΠΑ κυκλοφορούν στα ελληνικά

Εν όψει της απονομής των Εθνικών Βραβείων Βιβλίου, το OneMan προτείνει τίτλους που δικαίως συζητιούνται φέτος και στη χώρα μας.

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή έτσι και φέτος ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο η μακρά λίστα των υποψηφιοτήτων για τα Εθνικά Βραβεία Βιβλίου (National Book Awards). Πρόκειται για το κατά πολλούς σημαντικότερο βραβείο στον χώρο του βιβλίου όσον αφορά τις ΗΠΑ.

Ενώ την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου ακολούθησε, μέσω των New York Times η ανακοίνωση των πέντε υποψηφιοτήτων της βραχείας λίστας για κάθε κατηγορία (Μυθοπλασία, Δοκίμιο, Ποίηση, Μεταφρασμένη Λογοτεχνία, Βιβλία για εφήβους).

Εν όψει της απονομής στις 19 Νοεμβρίου το OneMan από τα 25 συνολικά βιβλία ξεχωρίζει τρία που κυκλοφόρησαν φέτος στα ελληνικά και δικαίως έχουν συζητηθεί και στη χώρα μας.

Δύο στην κατηγορία Fiction (Mυθοπλασία):

Kaveh Akbar – Μάρτυς! (Μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος)

Ο ορφανός Σάιρους Σαμς, γιος Ιρανών μεταναστών που απεξαρτήθηκε πρόσφατα από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, καθοδηγούμενος από φωνές καλλιτεχνών, νεκρών ποιητών και βασιλιάδων, αναζητά το νόημα της ζωής και, κυρίως, του θανάτου. Η εμμονή του με τους μάρτυρες και την ιδέα της αυτοθυσίας τον οδηγεί στα ίχνη της σκοτωμένης μητέρας του, ενός θείου που διέσχιζε ως άγγελος παρηγορητής τα πεδία μάχης του Ιράν, αλλά και σε μια καλλιτέχνιδα που ζει τις τελευταίες μέρες της στο Μουσείο του Μπρούκλιν.

Ώσπου η ανακάλυψη ενός παλαιότερου πίνακά της θα τον φέρει αντιμέτωπο με το οικογενειακό του παρελθόν και τα αναπάντεχα μυστικά του. Η πρώτη πεζογραφική εμφάνιση του Akbar, γνωστού για τα ποιήματά του στο New Yorker έχει δικαίως αποθεωθεί από τους κριτικούς αποτελώντας ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς.

Ο συγγραφέας μάλιστα έδωσε πρόσφατα μια μεγάλη συνέντευξη στο Magazine του NEWS 24/7.

Percival Everett – Τα Δέντρα (μτφρ. Πάνος Τομαράς, εκδ. Gutenberg)

Άγριες δολοφονίες συγκλονίζουν την πολιτεία του Μισισίπι. Πλάι στο εκάστοτε θύμα βρίσκεται το πτώμα του ίδιου μαύρου άντρα, το οποίο εξαφανίζεται μετά τη μεταφορά του στο νεκροτομείο, αλλά επανεμφανίζεται στον τόπο του επόμενου εγκλήματος. Δύο αστυνομικοί και μία πράκτορας του FBI προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο.

 

Τα στοιχεία που συγκεντρώνουν δείχνουν ότι η υπόθεση συνδέεται με το λιντσάρισμα του δεκατετράχρονου Αφροαμερικανού Έμετ Τιλ, μισόν αιώνα νωρίτερα. «Μια ξεκαρδιστική και ταυτόχρονα τρομακτική αστυνομική ιστορία» (The New Yorker), «γραμμένη από έναν εξαιρετικό συγγραφέα» (The Sunday Times). Υποψήφιο για το βραβείο Booker 2022.

 

Και ένα στην κατηγορία Nonfiction (Δοκίμιο):

Salman Rushdie – Μαχαίρι (μτφρ. Δημήτρης Δουλγερίδης-Γιώργος Μπλάνας, εκδ. Ψυχογιός)

Δύο χρόνια μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του ο Salman Rushdie επιστρέφει –κυριολεκτικά και μεταφορικά– στον τόπο του εγκλήματος με έναν μοναδικό τρόπο αφήγησης. Ξαναθυμάται την επίθεση του εικοσιτετράχρονου Χάντι Ματάρ στο Ίδρυμα Τσατάκουα της Νέας Υόρκης, τον Αύγουστο του 2022, εισχωρεί στο μυαλό του επίδοξου δολοφόνου του για να ψάξει απαντήσεις, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για τους ανθρώπους που τον βοήθησαν από τα πρώτα λεπτά, που έμειναν στο πλευρό του, που έδειξαν αλληλεγγύη παντού στον κόσμο. Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο είναι καθηλωτική για τους αναγνώστες των μυθιστορημάτων του, αλλά όχι μόνο.

Η φωνή του είναι η φωνή ενός υπερασπιστή της ελευθερίας της έκφρασης σε έναν κόσμο που διέρχεται μόνιμη κρίση. Το Μαχαίρι αποτελεί μια έκκληση προς τον ελεύθερο κόσμο να αντισταθεί στην επέλαση του αυταρχισμού και της λογοκρισίας. Μια έκκληση για περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία, σεβασμό στη διαφορετικότητα και την άποψη των άλλων. Ο Rushdie βάζει το δάχτυλο στη δική του πληγή μιλώντας εξ ονόματος όλων όσοι πιστεύουν ακόμη ότι η γλώσσα μπορεί να γίνει ασπίδα μπροστά στα μαχαίρια της βίας.