ROMAIN PERROCHEAU/AFP
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η against modern football ιστορία του Andy Carroll στην Μπορντό

Ο 35χρονος Άγγλος σέντερ φορ αγωνίζεται στην τέταρτη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου με τη φανέλα της Μπορντό και έχει βαλθεί να γίνει ο ήρωάς της.

Αν στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας ο Andy Carroll έμενε στη συνείδηση των Άγγλων οπαδών ως το κακό παιδί της Premier League, με τις συνεχείς παραβατικές συμπεριφορές, σήμερα 13 χρόνια μετά την επική του χρονιά στη Νιούκαστλ και τη μεταγραφή του στη Λίβερπουλ, όλο το ποδόσφαιρο είναι μαζί του.

Στα 35 του, ο Andy Carroll έχει μετακομίσει στη νοτιοδυτική Γαλλία για να σώσει την Μπορντό και επιλέγει ουσιαστικά να χάνει χρήματα για χάρη του αθλήματος που του χάρισε τα πάντα. Και έχει ξεκινήσει πηγαίνοντάς τα περίφημα.

Τι συνέβη στην Μπορντό

AP Photo/Nicolas Tucat

Η Μπορντό είναι μια από τις ιστορικότερες ομάδες στη Γαλλία και ιδρύθηκε αρχικά ως γυμναστικός και σκοπευτικός σύλλογος το 1881, με το ποδοσφαιρικό τμήμα να έρχεται ως λογική συνέχεια το 1920. Οι Γιρονδίνοι του Μπορντό, όπως είναι ολόκληρο το όνομά της, προερχόμενο από το ιστορικό μνημείο στο κέντρο της πόλης, με τα χρόνια έγιναν μια παραπάνω από υπολογίσιμη δύναμη στο γαλλικό ποδόσφαιρο.

Κατέκτησαν πρωταθλήματα και είδαν μερικούς από τους καλύτερους παίκτες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας να φορούν τη φανέλα της. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο Zinedine Zidane αγωνίστηκε για 4 χρόνια στην ομάδα, ενώ στα τέλη της πρώτης δεκαετίας της νέας χιλιετίας η Μπορντό κατέκτησε τρεις εγχώριους τίτλους, με τον Yoann Gourcuff και τον Marouane Chamakh να πρωταγωνιστούν. Η ίδια ομάδα είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό στο Champions League και έφτασε ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

15 χρόνια μετά οι Γιρονδίνοι βρίσκονται στην τέταρτη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου, πνιγμένοι από τα χρέη, παλεύοντας να ανακάμψουν. Με την Παρί Σεν Ζερμέν να γίνεται το μεγαθήριο που όλοι γνωρίζουμε, οι παραδοσιακές δυνάμεις του γαλλικού ποδοσφαίρου άρχισαν να υποχωρούν. Σεντ Ετιέν, Λυών και φυσικά Μπορντό. Τον Ιούλιο του 2018 η κατάσταση έμοιαζε να φτιάχνει με την General America Capital Partners (GACP), να ξοδεύει 82 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει τον σύλλογο.

Με τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα, οι φίλαθλοι της ομάδας, μια πολύ ισχυρή οπαδική βάση, άρχισε να ζητά μεταγραφές και να επικρίνει το αμερικανικό hedge fund πιστεύοντας ότι ήταν εκεί, μόνο για να βγάλει «γρήγορα χρήματα». Δημιουργήθηκε μια κόντρα ανάμεσα στους οπαδούς και τη διοίκηση, η οποία έφερνε μόνο προβλήματα στο αγωνιστικό τμήμα. Οι Αμερικανοί φάνηκε ότι δεν είχαν ιδέα για το ποδόσφαιρο στη Γαλλία, κάνοντας ακατανόητες πωλήσεις, ενώ ο Gustavo Poyet είχε μιλήσει δημόσια για ενοχλητική κατάσταση μη γνωρίζοντας τις πωλήσεις που θα έκανε η ομάδα του.

Στο μεταξύ η αμερικανική ιδιοκτησία είχε μεταφέρει την ομάδα από το παραδοσιακό Stade Chaban-Delmas στο Nouveau Stade de Bordeaux. Το μετέτρεψαν μεν σε υπερσύγχρονο, αλλά δεν ενδιαφέρθηκαν για το γεγονός ότι βρισκόταν στην άλλη άκρη της πόλης και τα προβλήματα μετακίνησης ήταν έντονα. Έτσι, οι οπαδοί τους είχαν γυρίσει για μια ακόμα φορά την πλάτη.

Όπως αποδείχθηκε τελικά, η GACP χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την επενδυτική εταιρεία King Street Capital (KCP) και την Fortress Investment Group (FIG), και έτσι διατήρησε μόνο το 14% των μετοχών, αλλά όλα τα «δικαιώματα βέτο» σε σημαντικές αποφάσεις.

Η κρίση του κορονοϊού  διέλυσε τα ήδη επιβαρυμένα οικονομικά της ομάδας που μέχρι τότε τερμάτιζε στη μέση της βαθμολογίας. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα μηδενίστηκαν, όπως επίσης και τα έσοδα των εισιτηρίων και η Μπορντό έμεινε ουσιαστικά ακέφαλη.

Με τον σύλλογο στη 12η θέση, πριν τερματιστεί η συμφωνία με τη Media Pro, καθώς δεν κατάφεραν να μαζέψουν τα απαραίτητα χρήματα μέχρι το τέλος του έτους, το fund KCP πήρε πάνω του ολόκληρη τη χρηματοδότηση. Το τμήμα μάρκετινγκ των Αμερικανών άλλαξε το ιστορικό σήμα “Girondins de Bordeaux”, στο “Bordeaux Girondins”, εξοργίζοντας κι άλλο τους οπαδούς και στη συνέχεια οι συνέταιροι τσακώθηκαν μεταξύ τους.

AP Photo/Daniel Cole

Τον Ιανουάριο του 2020 ο Aurélien Tchouaméni πουλήθηκε έναντι μόλις 20 εκατομμυρίων ευρώ και άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Τα ξένα funds ξεπούλησαν ό,τι μπορούσαν για να διασώσουν την κατάσταση, ο σύλλογος αποδυναμώθηκε πλήρως και τελικά έπεσε αγωνιστικά. Το 2021-22 πνιγμένη από τα χρέη η Μπορντό τερμάτισε τελευταία και υποβιβάστηκε για τη δεύτερη κατηγορία, όπου και έπαιξε την περσινή σεζόν.

Το φετινό καλοκαίρι ωστόσο, τα χρέη των 40+ εκατομμυρίων ευρώ έφεραν την απόλυτη καταστροφή. Τα γαλλικά δικαστήρια και η Εθνική Διεύθυνση Ελέγχου Διαχείρισης αποφάσισαν τον υποβιβασμό στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Όλοι οι παίκτες έμειναν ελεύθεροι αυτόματα, ενώ η απόφαση αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά την απόφαση της Fenway Group (Μπόστον Ρεντ Σοκς και Λίβερπουλ) να μην αγοράσει τον σύλλογο. Μέχρι την αρχή του καλοκαιριού υπήρχε η ελπίδα ότι θα βρεθεί επενδυτής που θα καλύψει τα 42 εκατομμύρια έλλειμμα, αλλά όλα πήγαν στραβά με αποτέλεσμα ο σύλλογος να υποβιβαστεί στην 4η κατηγορία.

Κάπως έτσι η Μπορντό ξεκίνησε φέτος τον Σεπτέμβριο από την αρχή. Και κάπου εκεί ήρθε ο Andy Carroll, να μας θυμίσει ότι το ποδόσφαιρο είναι ακόμη ένα άθλημα με όμορφες ιστορίες.

Τι δουλειά έχει ο Andy Carroll στην 4η κατηγορία της Γαλλίας

Ο πολυταξιδεμένος Άγγλος φορ στα μέσα του Σεπτέμβρη συμφώνησε για 4 χρόνια με τον γαλλικό σύλλογο και έβαλε όρο στο συμβόλαιό του που αναφέρει πως ο αθλητής στο μέλλον θα ενταχθεί στο τεχνικό επιτελείο των «γιρονδίνων». Ο Andy Carroll, ο οποίος έγραψε ιστορία με τη Νιούκαστλ και έφτασε στο κορυφαίο επίπεδο με τη φανέλα της Λίβερπουλ και της Εθνικής Αγγλίας, τα τελευταία χρόνια είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο και πέρυσι έπαιξε στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας με τη φανέλα της Αμιάν.

Τον Σεπτέμβριο ακούγοντας για την ιστορία της Μπορντό αποφάσισε να αφήσει τα χρήματα σε δεύτερη μοίρα και να βοηθήσει την ομάδα να ορθοποδήσει. Υπέγραψε λοιπόν με έναν μισθό 3.500 ευρώ τον μήνα, μπαίνοντας ουσιαστικά «μέσα» προκειμένου να αγωνιστεί στην ομάδα.

Σχεδόν τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Carroll έχει γίνει ο αγαπημένος των οπαδών. Η Μπορντό αγωνίζεται κάθε εβδομάδα απέναντι σε 10 χιλιάδες οπαδούς, οι οποίοι έχουν επιστρέψει στην ομάδα και η διοίκηση δεν ανοίγεται ιδιαίτερα.

Η ομάδα δεν ξεκίνησε καλά στο πρωτάθλημα και έχοντας παίξει δύο παιχνίδια λιγότερα, βρίσκεται στη μέση της βαθμολογίας. Η υπογραφή του Carroll έχει αλλάξει ωστόσο τα δεδομένα. Ο Άγγλος επιθετικός σε δύο συμμετοχές έχει πετύχει 4 γκολ (όσα σε ολόκληρη την περσινή χρονιά) και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, σκόραρε δύο φορές με κεφαλιές.

Ο Andy Carroll χαίρεται το ποδόσφαιρο ξανά. Ποστάρει συνεχώς φωτογραφίες και βίντεο με τα κατορθώματά του και χαιρετά όλους τους οπαδούς της ομάδας μετά τους αγώνες. «Για να είμαι ειλικρινής, μου κοστίζει ακόμα και χρήματα για να έρθω και να παίξω για την Μπορντό, αλλά παίζω ποδόσφαιρο και είμαι απλά χαρούμενος που συνεχίζω να αγωνίζομαι. Θέλω να γίνω μέρος της ιστορίας αυτού του συλλόγου και για να είμαι ειλικρινής, δεν ήταν θέμα χρημάτων, ποτέ στην καριέρα μου δεν τέθηκε ζήτημα χρημάτων» δήλωσε ο ίδιος πρόσφατα.

Μένει να δούμε εάν ο Άγγλος θα συνεχίσει να κάνει πλάκα στα τοπικά της Γαλλίας και η Μπορντό θα καταφέρει να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή του γαλλικού ποδοσφαίρου με εκείνον να εξελίσσεται σε μυθική φιγούρα. Μέχρι στιγμής πάντως, το παραμύθι του στην πόλη που βρίσκεται στις όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού, κυλάει ιδανικά.