iStock
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αυτές είναι οι νέες αντικλεπτικές λειτουργίες των Android smartphones

Οι νέες αντικλεπτικές λειτουργίες των Android smartphones ενεργοποιούνται σταδιακά σε όλον τον κόσμο και προστατεύουν τους χρήστες τόσο πριν, όσο και μετά την κλοπή.

Όπως ανακοίνωσε στο συνέδριό της τον Μάιο του 2024, η Google ξεκίνησε να αναπτύσσει μια τριάδα χαρακτηριστικών προστασίας από κλοπή για συσκευές Android 10 και πάνω μέσω των υπηρεσιών Google Play. Σήμερα, στα περισσότερα Android smartphones τα αντικλεπτικά συστήματα είναι διαθέσιμα και απομένει μόνο να τα ενεργοποιήσεις.

Το νέο μενού ρυθμίσεων ασφαλείας δεν είναι διαθέσιμο ακόμα στην Ελλάδα, αλλά ξεκίνησε να δοκιμάζεται στη Βραζιλία τον Ιούνιο και έχει φτάσει στα περισσότερα smartphones στις ΗΠΑ, ενώ τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα έρθει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τότε, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, όπως θα δεις και στις φωτογραφίες παρακάτω, είναι να αναζητήσεις την επιλογή «Προστασία από κλοπή» στις Ρυθμίσεις της συσκευής ή να μεταβείς στην επανασχεδιασμένη σελίδα υπηρεσιών Google, ύστερα να βρεις το All Services tab και στη συνέχεια να κατευθυνθείς στο Personal & device safety.

Αυτή η νέα σελίδα ρυθμίσεων προστασίας από κλοπή περιγράφει τις «ενσωματωμένες διασφαλίσεις για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων σε περίπτωση κλοπής της συσκευής σας», όπως αναφέρει η Google.

Οι νέες αντικλεπτικές λειτουργίες των Android Smartphones

Theft Detection Lock: Το Κλείδωμα ανίχνευσης κλοπής λειτουργεί χρησιμοποιώντας αισθητήρες συσκευής, Wi-Fi και συνδέσεις έξυπνων συσκευών για να προσδιορίσει, αν ενώ είναι σε χρήση και ξεκλειδωμένο, «κάποιος πάρει απότομα το τηλέφωνό και φύγει τρέχοντας».

Αν κάποιος, ακόμα και φίλος σου, σου πάρει απότομα το κινητό από τα χέρια, τότε η συσκευή θα κλειδώνεται αυτόματα, ώστε να μην είναι εφικτή η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα.

Remote Lock: Το απομακρυσμένο κλείδωμα λειτουργεί σε περίπτωση που έχει ήδη γίνει το κακό. Αν σου έχουν κλέψει με λίγα λόγια τη συσκευή, τότε θα μπορείς να μπαίνεις στη σελίδα android.com/lock για να καλέσεις έναν αριθμό. Θα παρέχεις τον αριθμό σου κατά τη διάρκεια της ρύθμισης του χαρακτηριστικού για να μπορέσεις να κλειδώσεις τη συσκευή απλά καλώντας τον αριθμό.

Ύστερα, περνώντας μια ερώτηση ασφάλειας, θα μπορείς να κλειδώσεις τη συσκευή. Αυτή η διαδικασία θα είναι διαθέσιημη μέσω του τηλεφώνου ενός έμπιστου ατόμου, με την Google να θεωρεί ότι αυτή η λειτουργία είναι ταχύτερη από τη σύνδεση στο Find My Device.

Offline Device Lock: Η νέα λειτουργία έχει έρθει για να κερδίσει και τους πιο μαθημένους, που απενεργοποιούν αμέσως το internet, προκειμένου να εμποδίσουν το location tracking.

Τα νέα χαρακτηριστικά ασφάλειας εμφανίζονται σταδιακά σε όλο τον κόσμο σε πλήθος Android συσκευών ανεξαρτήτως κατασκευαστή. Χρόνο με τον χρόνο οι αντικλεπτικές λειτουργίες που παρέχει η Google, γίνονται όλο και πιο ισχυρές και στόχος είναι να μην έχει νόημα να κλαπεί καμία συσκευή τα αμέσως επόμενα χρόνια.