ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

4 γυναίκες tattoo artists για την τέχνη του τατουάζ σήμερα

Η ZoeMi, η Last Hope, η Zoey και η Leah συμμετέχουν στο 8ο Athens Tattoo Expo, που θα μετατρέψει για ένα τριήμερο το Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι σε ολοζώντανο καμβά.

Δεν έχω τατουάζ. Ούτε ένα, έστω μικρό, έστω σε κάποιο σημείο που δεν είναι ορατό στο μάτι. Κι ενώ στον κύκλο μου έχουν οι περισσότεροι, για κάποιο λόγο δεν μου γεννήθηκε ποτέ η επιθυμία – έχω σκεφτεί βέβαια τι θα ήθελα να κάνω, αν έκανα. Οπότε μάλλον δεν είμαι και πολύ μακριά από το να συμβεί.  

Η απόσταση γι’ αυτό κάπως μίκρυνε μετά τη γνωριμία και τη συζήτηση με την ZoeMi, την Zoey, την Last Hope και την Leah. Τέσσερις από τους 160 καλύτερους tattoo artists στην Ελλάδα, που θα συμμετέχουν στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου στο 8ο Athens Tattoo Expo. Την Last Hope, που εργάζεται επαγγελματικά στον χώρο τα τελευταία 12 χρόνια, θα τη βρεις στο The Gutter Athens να βαράει γεωμετρικά σχέδια που αντανακλούν το στυλ και την αισθητική της. Η ZoeMi μετράει επαγγελματική εμπειρία 6 ετών και θα τη συναντήσεις στο Eternal Mark Tattoo Studio να μην περιορίζεται στα στυλ αν και λατρεύει τα neo-traditional. Η Zoey με 7ετή εμπειρία κάθεται στην καρέκλα του Electric Mama Tattoo και χτυπάει κυρίως με χρώμα. 

Η Leah, από την άλλη, με  10 χρόνια ενεργής παρουσίας στον χώρο, δεν δραστηριοποιείται στην Αθήνα, αλλά στη Θεσσαλονίκη, στο The Burning Eye Tattoo, θυγατρικό στούντιο αυτού που βρίσκεται στη Ζυρίχη και το οποίο αποτελείται από μια ομάδα Ελλήνων και Ελβετών artists (Live2, Ninneoat, Salir, Lajla).

Λίγο πριν παρουσιάσουν την τέχνη τους για ένα ολόκληρο τριήμερο στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι, μιλήσαμε για την τέχνη του τατουάζ σήμερα, για το φεστιβάλ που φιλοδοξεί να μυήσει άπαντες στη δερματοστιξία, αλλά και για το αν συνεχίζει να είναι ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα. 

Πώς ξεκίνησαν όλα; 

ZoeMi (Eternal): Από την αγάπη μου για τη ζωγραφική. Δεν είχα υπομονή να ασχολούμαι με πολλά πράγματα, αλλά με το να ζωγραφίζω ξαφνικά απέκτησα. Στην αρχή, ασχολήθηκα με το σχέδιο μόδας, αλλά μετά την πρώτη επαφή με το tattoo το 2018, αποφάσισα να ασχοληθώ μόνο με αυτό.


Zoey (Electric Mama): Η πρώτη επαφή ήταν στα 17 μου. Ένα άτομο του στενού μου κύκλου ασχολούταν με αυτό το επάγγελμα και έτσι ήρθα σε επαφή. Τότε, δοκίμασα πρώτη φορά να κάνω τατουάζ σε ένα άλλο άτομο, έχοντας η ίδια πάνω μου από 16 χρονών. Γνώριζα ότι ήταν μία μορφή έκφρασης για εμένα αλλά εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι δεν μου άρεσε μόνο να «στολίζω» το σώμα μου με αυτό τον τρόπο, αλλά και τα σώματα των άλλων. Επέλεξα να μην σπουδάσω και να εξελίξω το ταλέντο μου. 

Last Hope (The Gutter): Η ενασχόλησή μου με την τέχνη του τατουάζ ξεκίνησε από μικρή ηλικία λόγω της έντονης έλξη που μου ασκούσε η τέχνη γενικότερα. Στην παιδική μου ηλικία ασχολούμουν εντατικά με τη μουσική και μετέπειτα σπούδασα σχέδιο μόδας. Όμως, η δημιουργικότητα και η αφοσίωσή μου με οδήγησαν γρήγορα στον κόσμο του tattoo. 

Leah (Burning Eye): Η πρώτη μου επαφή με τον χώρο έγινε στα 18 μου, όταν πήγα ως πελάτισσα να χτυπήσω το πρώτο μου τατουάζ. Σχεδόν αμέσως κατάλαβα ότι θα μπορούσα να ασχοληθώ με το αντικείμενο, μιας και πάντα είχα κλίση στη ζωγραφική. Σπούδασα κάτι τελείως άσχετο με την τέχνη, το οποίο άφησα στη μέση και κατευθείαν ξεκίνησα μαθήματα σχεδίου. 

Στα 19 μου, εργάστηκα ως βοηθός σε στούντιο και στα 23 μου, βάρεσα το πρώτο τατουάζ σε μια κολλητή μου φίλη. Έκτοτε, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. 

Πόσα τατουάζ έχετε; 

Last Hope (The Gutter): Για tattoo artist δεν έχω πολλά, μόλις 4. Σίγουρα όμως είναι αρκετά μεγάλα σε όγκο.

Leah (Burning Eye): Η αλήθεια είναι ναι ότι θα χρειαστεί να μετρήσω αρκετή ώρα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα υπάρχει χώρος, θέληση και ιδέες για καινούργια.

Zoey (Electric Mama): Τα τατουάζ μου δεν είναι μετρήσιμα ανά σχέδιο, γιατί είναι κυρίως ενιαία. Αν λάβω υπόψη κάθε κομμάτι του σώματός μου, θα έλεγα ότι όλα μαζί είναι 12.

ZoeMi (Eternal): Εγώ δεν έχω ιδέα. Θα πρέπει να κάτσω να μετρήσω (γελάει). Ξέρω όμως ότι έχω ακόμα αρκετά κενά που θέλω να γεμίσω με neo-traditional σχέδια κυρίως. Δεν μου έχει φύγει ακόμα η λαχτάρα να χτυπάω καινούργια τατουάζ στο σώμα μου και δεν νομίζω να φύγει ποτέ.

Τι σχέδια σας αρέσει να χτυπάτε πάνω σας;

ZoeMi (Eternal): Όπως προανέφερα κατά κύριο λόγο μου αρέσουν τα neo-traditional – είναι το στυλ που συνηθίζω να κάνω, αλλά και να προτείνω στους πελάτες. Παρ’ όλα αυτά, δεν περιορίζομαι. 

Last Hope (The Gutter): Προτιμώ τατουάζ με σημασία και αισθητική. Τα στυλ που επιλέγω περιλαμβάνουν ιαπωνικά και γεωμετρικά μοτίβα, αποκλειστικά με μαύρο χρώμα και μικρά σχέδια που φέρουν προσωπική ή συναισθηματική αξία. Έτσι, δημιουργείται μια αρμονία μεταξύ τέχνης και προσωπικής έκφρασης.

Zoey (Electric Mama): Μου αρέσουν τα σχέδια που με εκφράζουν. Η επιλογή που θα κάνω σχετίζεται άμεσα με το πώς είμαι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ζωής μου.

Leah (Burning Eye): Έχω αρκετά διαφορετικά είδη τατουάζ στο σώμα μου. Δεν μπορώ να κρύψω την αγάπη μου βέβαια για τα γιαπωνέζικα και τα traditional σχέδια, αλλά το βασικό για μένα είναι να με εμπνέει ο artist ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος.

Μιας και η Last Hope ανέφερε ότι χτυπάει πάνω της μαύρο μελάνι, οι υπόλοιπες, τι προτιμάτε; Τατουάζ με χρώμα ή χωρίς;

ZoeMi (Eternal): Κυρίως με χρώμα. Μου αρέσει πάρα πολύ και όταν είναι φρέσκο, αλλά και το πώς επουλώνει.

Zoey (Electric Mama): Και τα δύο, αν και  τα περισσότερα που έχω είναι χωρίς χρώμα. Ωστόσο, το στυλ τατουάζ που κάνω στο στούντιο είναι κυρίως με χρώμα.

Last Hope (The Gutter): Να διακόψω λίγο για να διευκρινίσω ότι παρόλο που έχω επικεντρωθεί εδώ και χρόνια σε γεωμετρικά σχέδια και δημιουργίες αποκλειστικά με μαύρο μελάνι, εκτιμώ την τέχνη των τατουάζ σε όλες της τις μορφές της. Μου αρέσουν τόσο τα ασπρόμαυρα όσο και τα χρωματιστά τατουάζ. Έχω δηλαδή πάνω μου και από τα δύο. 

Leah (Burning Eye): Θα σου απαντήσω δείχνοντας τα χέρια μου: το ένα είναι πολύχρωμο και το άλλο τελείως μαύρο.

Ποια είναι τα είδη/στυλ τατουάζ που τρεντάρουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδας; Είναι τα ίδια που συναντάμε και παγκοσμίως; 

ZoeMi (Eternal): Τα μικρά τατουάζ με χρώμα, όπως λουλούδια και διάφορα στοιχεία της φύσης -τόσο εδώ, όσο και στο εξωτερικό- και τα οποία για μία πρώτη γνωριμία με την τέχνη του τατουάζ τα βρίσκω πολύ ωραία επιλογή. 

Last Hope (The Gutter): Οι κύριες τάσεις τατουάζ στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν fine line και minimal σχέδια, μόνιμα κοσμήματα δηλαδή τατουάζ που μοιάζουν με βραχιόλια, δαχτυλίδια ή κολιέ, μικρο-ρεαλισμό και πορτρέτα κατοικίδιων. Όπως επίσης και Νοσταλγικά Μοτίβα, δηλαδή σχέδια από τη δεκαετία των 80s και 90s. Παγκοσμίως, θεωρώ ότι οι ίδιες τάσεις επικρατούν, με αυξημένο ωστόσο ενδιαφέρον για ρεαλισμό και λεπτομέρεια στα σχέδια.


Zoey (Electric Mama): Προσωπικά, δεν θα ήθελα να κατηγοριοποιήσω κάποιο είδος/στυλ τατουάζ ως trend, καθώς κάθε είδος στηρίζεται σε μία κουλτούρα. Συνεπώς, πιστεύω ότι οι τάσεις ακολουθούν την υποκειμενική αισθητική του κάθε ατόμου. 

Leah (Burning Eye): Με τη σειρά μου, θα έλεγα ότι πριν μερικά χρόνια θα μπορούσα να απαντήσω με μεγαλύτερη σιγουριά. Πλέον, επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν τατουάζ και δεδομένου ότι υπάρχουν παρά πολλοί και καταξιωμένοι artists εκεί έξω, τα είδη ποικίλουν. Δηλαδή περπατώντας στο δρόμο μπορείς να δεις από γιαπωνέζικα μανίκια μέχρι abstract και ρεαλισμό. Όποτε μου είναι λίγο δύσκολο να κατασταλάξω σε ένα ή δυο συγκεκριμένα είδη. 

Τώρα, όσον αφορά σε παγκόσμιο επίπεδο, πάλι δεν είμαι σε θέση να δώσω σαφή απάντηση, γιατί και στα conventions που επισκέπτομαι ή συμμετέχω, πάλι παρατηρώ όλα τα είδη, χωρίς απαραίτητα να επικρατεί κάποιο ξεκάθαρα.

Να βάλουμε στη συζήτηση και την αφορμή για την οποία συναντηθήκαμε: το 8ο Athens Tattoo Expo. Γιατί να έρθουμε το επόμενο τριήμερο στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι; Η διοργάνωση απευθύνεται και σε όσους δεν έχουν σχέση με το tattoo community; 

Last Hope (The Gutter): Φυσικά. Δηλαδή και τατουάζ να μην έχεις και να μην θέλεις να κάνεις, το φεστιβάλ φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις, όπως διαγωνισμούς τατουάζ, DJ sets, live bands, graffiti shows, εκθέσεις τέχνης, το 5ο Barber Expo και πολλά ακόμα.

ZoeMi (Eternal): Θα ακούσεις μουσική, θα πιεις την μπίρα σου και θα περάσεις καλά.

Last Hope (The Gutter): Αποτελεί βέβαια μοναδική ευκαιρία για όσους σκέφτονται να κάνουν τατουάζ, αλλά διστάζουν να επισκεφθούν ένα στούντιο. Σε αυτό το φεστιβάλ μπορεί κανείς να βρεθεί σε απόσταση αναπνοής από τη διαδικασία, να παρακολουθήσει ζωντανά πώς δημιουργούνται τα σχέδια και να νιώσει την ενέργεια του χώρου. Έτσι, θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά πώς δουλεύουν οι καλλιτέχνες, να συνομιλήσει μαζί τους και να καταλάβει αν τελικά αυτό το βήμα του ταιριάζει.

ZoeMi (Eternal): Το 8ο Athens Tattoo Expo είναι το ιδανικό event για να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις με την τέχνη του τατουάζ. 

Leah (Burning Eye): Θα συμφωνήσω με την ZoeMi. Μία τέτοια διοργάνωση είναι το τέλειο introduction για τον κόσμο του τατουάζ στη χώρα μας. 

Zoey (Electric Mama): Κι αν κάποιος όντως θέλει να αποκτήσει το πρώτο του tattoo, εδώ θα του δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει καταξιωμένους artists, την τέχνη τους, την  προσωπικότητα που βάζουν στις δημιουργίες του, την κοινή τους αγάπη για τη δερματοστιξία.

Leah (Burning Eye): Θα μπορέσει να αντιληφθεί τις άπειρες επιλογές που έχει σε καλλιτέχνες, αλλά και σε στυλ και σχέδια, να μιλήσει κατ’ ιδίαν μαζί τους και να λύσει τυχόν απορίες. 

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να αλλάζει το τοπίο, αλλά πώς είναι να ανήκετε και να εργάζεστε σε ένα community, ένα επάγγελμα, που διαχρονικά ήταν ανδροκρατούμενο; 


Leah (Burning Eye): Μπήκα σε αυτόν τον χώρο στα 19 μου χρόνια και ξεκίνησα να βαράω στα 23. Όπως καταλαβαίνεις ήμουν ακόμα πολύ μικρή. Η αλήθεια είναι ότι έχω έρθει αντιμέτωπη με δύσκολα σκηνικά -στα οποία δεν θα ήθελα να δώσω βάση-, όχι, τόσο από πελάτες, όσο από ανθρώπους του χώρου. 

Πολύ πρόσφατα άκουσα από συνάδελφο να λέει: «το τατουάζ δεν είναι για γυναίκες». Η πραγματικότητα έρχεται βέβαια να τον αναιρέσει. Ο χώρος του tattoo δεν είναι πλέον ανδροκρατούμενος και όποιος το πιστεύει, δυστυχώς έχει μείνει πολύ πίσω. Στις μέρες μας, υπάρχουν παρά πολλές, πολύ αξιόλογες και καταξιωμένες artists που ήδη μετρούν πολλά χρόνια στο επάγγελμα.

Zoey (Electric Mama): Ναι ακριβώς, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το επάγγελμα δεν είναι πια ανδροκρατούμενο. Το community είναι υποστηρικτικό για κάθε άτομο οποιουδήποτε φύλου και ταυτότητας. 

ZoeMi (Eternal): Εγώ πάλι ήμουν πολύ τυχερή, δεν ένιωσα ποτέ καμία υποτίμηση ή διάκριση επειδή ήμουν γυναίκα. Ένιωθα πάντα ευπρόσδεκτη και ίση στα εργασιακά περιβάλλοντα που έχω υπάρξει. Είναι αλήθεια όμως ότι το επάγγελμά μας ήταν για δεκαετίες ανδροκρατούμενο. Ευτυχώς, αυτό αλλάζει και μακάρι να αλλάξει σε όλα τα επαγγέλματα. 

Last Hope (The Gutter): Αν και δεν έχω αντιμετωπίσει άμεσες αμφισβητήσεις για τις ικανότητές μου λόγω φύλου, υπήρξαν φορές που ορισμένοι ήταν κάπως επιφυλακτικοί μαζί μου στην αρχή. Μέσα από την πορεία μου στον χώρο, έχω δει ότι η αφοσίωση, η σκληρή δουλειά και το ταλέντο υπερβαίνουν τα στερεότυπα. Παρά τις προκλήσεις ενός ανδροκρατούμενου χώρου, η τέχνη και η ποιότητα της δουλειάς είναι αυτά που τελικά διακρίνονται και αναγνωρίζονται, ανεξάρτητα από το φύλο του καλλιτέχνη. 

***

8ο Athens Tattoo Expo

Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ, Γκάζι 

18, 19 & 20 Οκτωβρίου 2024

Παρασκευή 14:00 – 23:00. Σάββατο 12:00 – 23:00. Κυριακή  12:00 – 23:00.

Τιμή Εισιτηρίου: 12€ ημερήσιο  24€ Τριήμερο. Συμπεριλαμβάνονται και τα 2 events.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Προπώληση εισιτηρίων σε Facebook και Instagram