Bradley Collyer/Getty Images/Ideal Image
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το χρονικό της επικής νίκης της Εθνικής μέσα στο Γουέμπλεϊ

Η Εθνική Ελλάδος ήταν κυριαρχική από το πρώτο λεπτό στο Λονδίνο και στη μνήμη του Τζορτζ Μπάλντοκ πανηγύρισε μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της.

Η Εθνική Ελλάδος κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία της την Αγγλία το βράδυ της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου και είναι πια μόνη πρώτη στον όμιλό της στο Nations League. Το διήμερο που μόλις ολοκληρώθηκε θα μπορούσε να γίνει και ταινία, καθώς οι Έλληνες διεθνείς έζησαν την πιο δύσκολη στιγμή της επαγγελματικής τους καριέρας περίπου 24 ώρες πριν την ιστορική αναμέτρηση.

Και μία ημέρα αργότερα, πήραν μια νίκη σε ένα από τα πιο ιστορικά γήπεδα στον κόσμο που θα διηγούνται σε όλη τους τη ζωή. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το χρονικό της σπουδαιότερης νίκης της Εθνικής τα τελευταία 20 χρόνια

ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Έναν μήνα ακριβώς πριν τη σπουδαία αναμέτρηση, η Εθνική Ελλάδος νίκησε 0-2 την Ιρλανδία μέσα στο Δουβλίνο, με τον Φώτη Ιωαννίδη να πετυχαίνει ένα μαγικό γκολ και τον Χρήστο Τζόλη να διαμορφώνει το τελικό σκορ στο φινάλε του αγώνα. Ήταν μια ακόμα εξαιρετική εμφάνιση του Ιωαννίδη και όλος ο φίλαθλος κόσμος περίμενε να τον δει στο Γουέμπλεϊ. Η Ελλάδα και η Αγγλία βρίσκονταν στην κορυφή του ομίλου του στο Nations League με τέσσερις αγώνες να απομένουν.

Λίγες ημέρες πριν τον μεγάλο αγώνα, οι βασικοί σέντερ φορ των δύο ομάδων βγήκαν εκτός μάχης. Ο Φώτης Ιωαννίδης αποκόμισε έναν τραυματισμό στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ενώ και ο Harry Kane αντιμετώπισε μερικά ζητήματα και αποφασίστηκε να προφυλαχθεί.

Το πρωί της Τετάρτης η Εθνική Ομάδα αναχώρησε για το Λονδίνο με το κλίμα να είναι οικογενειακό. Ο Φώτης Ιωαννίδης είχε επισκεφθεί νωρίτερα την αποστολή για να τους ευχηθεί και να τους πορώσει. Κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί αυτό που θα ακολουθούσε.

Λίγο πριν τις 23:00, την παραμονή του αγώνα άρχισε να κυκλοφορεί η είδηση για τον χαμό του Τζορτζ Μπάλντοκ. Ο δεξιός μπακ, ο οποίος δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας για τον αγώνα, αφού τελευταία άρχισε να βρίσκει και πάλι αγωνιστικό ρυθμό, εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του στη Γλυφάδα.

20 περίπου ώρες πριν τον αγώνα οι διεθνείς έπρεπε να διαχειριστούν τον θάνατο ενός συμπαίκτη τους. Την Κυριακή πολλοί από αυτούς έπαιζαν μαζί του ή αντίπαλοι του στο αιώνιο ντέρμπι και μάθαιναν από το Λονδίνο ότι ο δικός τους Τζορτζ πέθανε.

Η UEFA αν και εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση, δεν άφησε περιθώρια για αναβολή του αγώνα και έτσι οι φίλοι του Τζορτζ έπρεπε αναγκαστικά να ξεχάσουν τι έγινε και να συγκεντρωθούν σε έναν αγώνα που πια δεν είχε και τόση σημασία. Τελικά, φυσικά δεν ξέχασαν στιγμή τι έγινε, αντιθέτως ο θάνατος του συμπαίκτη τους αποτέλεσε πηγή πείσματος για όσα ακολούθησαν.

Σαν να μην έφτανε ο θάνατος του Τζορτζ Μπάλντοκ, οι διεθνείς μεσούσης της ημέρας είχαν να αντιμετωπίσουν και τη διαχείριση που υπέστη η είδηση αυτή από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Την ώρα που αρκετοί άφηναν σχόλια σχετικά με την κατάσταση του Μπάλντοκ πριν πνιγεί στην πισίνα του, στα πάνελ αποφάσισαν να κάνουν ρεπορτάζ για το σπίτι που έμενε ο 31χρονος ποδοσφαιριστής λες και κάποιος ενδιαφερόταν να το αγοράσει.

Σαν να γινόταν μεσιτική διαφήμιση του οικοπέδου, ακούστηκαν σχόλια για το πόσο ωραία θέα έχει στη θάλασσα και πόσα μπάνια διαθέτει. Όλα αυτά τη στιγμή που 22 ποδοσφαιριστές ετοιμάζονταν να πατήσουν το γρασίδι του Γουέμπλεϊ προσπαθώντας να αφήσουν πίσω τους όσα έγιναν.

Την ίδια στιγμή η ΕΠΟ έκανε αίτημα για να αγωνιστεί η ομάδα με μαύρα περιβραχιόνια και να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Τζορτζ Μπάλντοκ, κάτι που τελικά ακολούθησε και η Εθνική Αγγλίας. Άλλωστε ο Μπάλντοκ ένωνε τις δύο χώρες, αφού γεννήθηκε, μεγάλωσε και μεγαλούργησε στην Αγγλία, αλλά είχε ελληνική καταγωγή από τη γιαγιά του.

Ώρα Γουέμπλεϊ, ώρα Εθνικής Ελλάδος

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Στα αποδυτήρια του Γουέμπλεϊ έλειπε πια ο ενθουσιασμός για την εμπειρία του γηπέδου. Η στιγμή και το «πρέπει» ήταν πολύ μεγαλύτερα από την εκπλήρωση ενός παιδικού ονείρου και ο αρχηγός της ομάδας, Τάσος Μπακασέτας το έκανε αυτό κατανοητό σε όλους. Μετά τις τελευταίες οδηγίες του Ivan Jovanovic, ο συμπαίκτης του Μπάλντοκ στον Παναθηναϊκό πήρε τον λόγο για μια ανατριχιαστική ομιλία.

«Ξέρουμε πολύ καλά τι ομάδα είμαστε και τι έχουμε καταφέρει για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν και πρέπει να το δείξουμε από το πρώτο λεπτό. Ξέρουμε την ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού. Πολλοί από εμάς ξέρουν τι σημαίνει ο Τζορτζ και τι παιδί ήταν», ανέφερε αρχικά ο Μπακασέτας για να συνεχίσει λέγοντας: «Ο Τζορτζ πάντα ήταν το παράδειγμα για αυτή την ομάδα γιατί πολλές φορές έδινε και την ψυχή του. Έβαζε πιο πάνω την ομάδα από όλους και θυσίαζε ακόμα και τη σωματική του ακεραιότητα. Και σήμερα μέσα στο παιχνίδι θα είναι το παράδειγμά μας. Ο καθένας από εμάς ας θυσιάσει τον εαυτό του για να τον τιμήσουμε όπως του αξίζει. Να είμαστε όλοι έτοιμοι. Πάμε!».

Η Εθνική Ομάδα δημοσίευσε τον όρκο νίκης μετά τον αγώνα, κάνοντας την ομιλία ακόμα πιο επική. Μετά την ενός λεπτού σιγή, οι παίκτες της Εθνικής Ομάδας παρατάχθηκαν στον αγωνιστικό χώρο και από την αρχή έδειξαν ότι ήθελαν να γράψουν ιστορία. Η Ελλάδα ήταν συμπαγής στο πίσω μέρος και αρκετά απειλητική στο μπροστινό και λίγο έλειψε να προηγηθεί, όταν ο Levi Colwill έσωσε πάνω στη γραμμή το σουτ του Μπακασέτα.

Η Εθνική έπαιξε κυριαρχικό ποδόσφαιρο, δεν φοβήθηκε την Αγγλία μέσα στο ναό του ποδοσφαίρου και βγήκε για να κερδίσει. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Βαγγέλης Παυλίδης έκανε το 0-1 και εκεί φάνηκε η σφραγίδα του Ivan Jovanovic. Η ελληνική ομάδα δεν έμεινε πίσω. Συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό να απειλεί και πέτυχε δύο γκολ που ακυρώθηκαν για οριακά οφσάιντ.

Στο 87ο λεπτό η Αγγλία ισοφάρισε με τον Jude Bellingham και αντί να είμαστε ευχαριστημένοι με την ισοπαλία μέσα στο Γουέμπλεϊ, μοιάζαμε αδικημένοι. Τελικά, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ήρθε η εξιλέωση. Οι Έλληνες διεθνείς επέμειναν μέσα σε μια φαινομενικά χαμένη φάση και κέρδισαν όλες τις μάχες στην περιοχή του Pickford. Ο Παυλίδης επωφελήθηκε, πήρε την μπάλα και σκόραρε ξανά, δείχνοντας και πάλι το περιβραχιόνιό του στους σχεδόν τρεις χιλιάδες Έλληνες που βρίσκονταν στην εξέδρα.

Η Ελλάδα κέρδισε την Αγγλία λίγες μόνο ώρες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ και τα όσα ακολούθησαν, ήταν βεβαίως επικά. Η φανέλα του 31χρονου ήταν μόνιμα υψωμένη, ο Λάζαρος Ρότα του αφιέρωσε τη νίκη on camera και η αποστολή ακροβατούσε ανάμεσα στη χαρά για τη νίκη και τη θλίψη για την απώλεια του φίλου της.

Πριν τα συναισθήματα προλάβουν να «κάτσουν», τη δύσκολη αποστολή να μεταφράσει τα όσα ένιωθαν οι διεθνείς, έλαβε και πάλι ο Τάσος Μπακασέτας. «Είναι η πιο σημαντική νίκη της ζωής μου. Με αυτά τα παιδιά μοιραζόμαστε τα αποδυτήρια και το γήπεδο. Όλοι κατέθεσαν την ψυχή τους. Εδώ νομίζω μπαίνει τελεία για το ποδόσφαιρο. Θέλω να αφιερώσω αυτή τη νίκη στον Τζορτζ. Τους στέλνουμε τη δύναμή μας. Παράλληλα θέλω να μιλήσω για κάποιους συναδέλφους σας. Για μένα αποτελεί ντροπή επειδή χρησιμοποίησαν αυτή την τραγωδία, γράφοντας αστειότητες και υπονοούμενα. Πάνω από το ποδόσφαιρο πρέπει να είσαι άνθρωπος. Κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει και είναι ντροπή».

Ήταν λες και περίμενε τη λήξη του αγώνα για να μπορέσει να ξεσπάσει. Ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας είχε και πάλι τις κατάλληλες λέξεις για να αποτυπώσει τη στιγμή και πλέον ήταν και θριαμβευτής στο Γουέμπλεϊ.

Ο Ivan Jovanovic για ακόμη μια φορά ήταν ενωτικός και προσπάθησε να δώσει την ψυχολογική επίδραση που είχε το σκληρό γεγονός στην ομάδα: «Θα πρέπει να πω ξανά εκ μέρους όλων συλλυπητήρια. Ήταν μία μαύρη μέρα χθες βράδυ. Ήταν δυνατή η ατμόσφαιρα στο σημερινό ματς. Όσο θα αγωνίζονται αυτά τα παιδιά στην Εθνική, ο Τζορτζ θα είναι στη σκέψη μας. Ήταν δύσκολο να παίξουν αλλά τελικά ίσως λειτούργησε σαν ένα έξτρα κίνητρο. Είναι δύσκολο να καταλάβετε τι γινόταν στα αποδυτήρια. Όταν ήρθαμε στο γήπεδο η ατμόσφαιρα ήταν υποτονική. Όλοι σκέφτονταν τι έχει γίνει χθες. Αυτή η εμφάνιση ήταν ένα μικρό φως» ανέφερε ο προπονητής της Ελλάδος αμέσως μετά τον αγώνα.

Όπως ήταν λογικό, η Ελλάδα αποθεώθηκε από όλα τα μεγάλα ποδοσφαιρικά μέσα του πλανήτη και έλαβε κύματα συμπάθειας από το σύνολο το ποδοσφαιρικού κοινού. Ο Τζορτζ Μπάλντοκ άλλωστε ήταν γνωστός από την πορεία του στην Premier League και ο θάνατός του σόκαρε τους πάντες.

Ε, λοιπόν η ιστορία έχει πλέον γράψει ότι την επόμενη μέρα από τον θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ, η Εθνική Ομάδα, η ομάδα του, κέρδισε την Αγγλία μέσα στο Γουέμπλεϊ.