AP Photo/Eric Gay
ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Η ιστορική εκτόξευση του Starship σε φωτογραφίες

Η SpaceX και ο Elon Musk έκαναν ένα ακόμα εντυπωσιακό βήμα προς την κατάκτηση του διαστήματος.

Ο πολυδιαφημισμένος πύραυλος Starship του Elon Musk ολοκλήρωσε χθες (13/10) την εκτόξευσή του, με τα βλέμματα της τεχνολογικής κοινότητας να είναι στραμμένα στο live της SpaceX και στην παραλία Μπόκα Τσίκα στο Τέξας.

Μάλιστα η επιχείρηση είχε μια παγκόσμια πρωτοτυπία: το κάτω μέρος του οχήματος της SpaceX, ενώ έκανε ελιγμούς πίσω από τον πύργο εκτόξευσης, πιάστηκε από ένα γιγαντιαίο ζευγάρι μηχανικών βραχιόνων, στο πλαίσιο της πέμπτης δοκιμαστικής πτήσης του.

Η παγκόσμια πρωτοτυπία της Space X

Αυτό φέρνει τη φιλοδοξία της SpaceX να αναπτύξει έναν πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο και ταχέως αναπτυσσόμενο πύραυλο ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά. «Μια μέρα για τα βιβλία της ιστορίας», δήλωσαν οι μηχανικοί της SpaceX καθώς ο πύραυλος προσγειώθηκε με ασφάλεια στον κόλπο του Μεξικού.

Οι πιθανότητες το κάτω μέρος του πυραύλου, γνωστό ως εκτοξευτήρας Super Heavy, να πιαστεί τόσο καθαρά με την πρώτη προσπάθεια φαίνονταν ελάχιστες.

Μόλις ένα χιλιόμετρο πάνω από την επιφάνεια της Γης, συνεχίζοντας να ταξιδεύει με περίπου την ταχύτητα του ήχου, ο χαλύβδινος κύλινδρος μήκους 71 μέτρων, μεγαλύτερος από την άτρακτο ενός Boeing 747, φωτίζει 13 από τους 33 κινητήρες του. Δευτερόλεπτα αργότερα, έχοντας μειώσει την ταχύτητά του σε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα την ώρα, έσβησε τις περισσότερες εξ αυτών, διατηρώντας σε λειτουργία μόνο τρεις.

Αυτές οι μηχανές το οδήγησαν στην ύψους 146 μέτρων πλατφόρμα από την οποία, μόλις επτά λεπτά νωρίτερα, είχε απογειωθεί. Η προσγείωση ήταν ένας θρίαμβος για τους μηχανικούς της SpaceX του Elon Musk, οι οποίοι δήλωναν προηγουμένως ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί ομαλά.

Ένας προσωπικός θρίαμβος για την SpaceX και τον Elon Musk

Η στιγμή της εκτόξευσης στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας. / AP Photo/Eric Gay

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, η Nasa, θα είναι επίσης ευτυχής που η πτήση πήγε σύμφωνα με το σχέδιο. Έχει καταβάλει στην εταιρεία 2,8 δισ. δολάρια για να αναπτύξει το Starship σε ένα σκάφος προσεδάφισης ικανό να επιστρέψει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης έως το 2026.

Σε διαστημικούς όρους, αυτό δεν είναι πολύ μακριά, οπότε η ομάδα του Elon Musk ήταν πρόθυμη να επανεκκινήσει τον πύραυλο το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), ο κυβερνητικός φορέας των ΗΠΑ που εγκρίνει όλες τις πτήσεις, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα γινόταν εκτόξευση πριν από τον Νοέμβριο, καθώς εξέταζε τις άδειες της εταιρείας.

Από τον περασμένο μήνα ο οργανισμός και ο Elon Musk βρίσκονται σε δημόσια αντιπαράθεση, αφού η FAA δήλωσε ότι επιδιώκει να επιβάλει πρόστιμο 633.000 δολαρίων στην εταιρεία του, SpaceX, επειδή φέρεται να μην ακολούθησε τους όρους της άδειάς της και να μην πήρε άδειες για προηγούμενες πτήσεις. Η κόντρα αυτή φαίνεται να έχει και πολιτικές προεκτάσεις, με τις εκλογές να πλησιάζουν.