Iori Ikeda/Unsplash
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το ρόφημα-superfood που επιβραδύνει τη γήρανση και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Είναι πράσινο, είναι υπερτροφή και για περισσότερα από 1.000 χρόνια, οι πολιτισμοί της Άπω Ανατολής το χρησιμοποιούσαν ως ελιξήριο για την υγεία τους, αλλά και ως μέρος του διαλογισμού.

Πατώντας το όνομά του στο TikTok, θα χαθείς σε έναν κόσμο με πάνω από μισό εκατομμύριο βίντεο για όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους που μπορείς να το καταναλώσεις, να εκμεταλλευτείς τα οφέλη του και να κάνεις καλό στην υγεία σου, ολιστικά. Είναι ιδανικό για latte και smoothies, ενσωματώνεται σε συνταγές για την παρασκευή γλυκών και αλμυρών γεύσεων, αλλά και σε προϊόντα, από σκόνες συμπληρωμάτων διατροφής, μέχρι κρέμες προσώπου και σώματος, ωστόσο η αυθεντική του μορφή είναι αυτή του ροφήματος. 

Το μάτσα (matcha) λοιπόν είναι τσάι, ένας τύπος πράσινου τσαγιού σε σκόνη, που παραδοσιακά παράγεται στην Ιαπωνία. Για περισσότερα από 1.000 χρόνια, οι πολιτισμοί της Άπω Ανατολής το χρησιμοποιούσαν ως ελιξήριο για την υγεία τους, αλλά και ως μέρος του διαλογισμού.

andrea lacasse/Unsplash

Το έντονο σκουρόχρωμο πράσινο χρώμα των φύλλων του φυτού, που ανήκει στην κατηγορία Camelli sinensis, οφείλεται σε μία διαδικασία που ακολουθείται πριν τη συγκομιδή για την αύξηση της χλωροφύλλης. Μετά από την αποξήρανση του, αλέθονται μόνο τα φύλλα του φυτού. 

Όπως καταλαβαίνεις, το μάτσα δεν είναι ένα ακόμα τσάι, είναι μια πραγματική υπερτροφή, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. 

  • Χάρη στο στοιχείο της χλωροφύλλης, το μάτσα αποτοξινώνει το αίμα, μέσω της εξάλειψης τόσο των χημικών ουσιών, όσο και των βαρέων μετάλλων. 
  • Συμβάλλει στην καύση του λίπους και στην ενίσχυση του μεταβολισμού, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, κυρίως στις κατεχίνες.
  • Οι κατεχίνες είναι ακριβώς εκείνες που κάνουν το μάτσα το πιο αντιγηραντικό τσάι όλων. Επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης,  εμποδίζοντας την οξείδωση, αναστέλλοντας τη μετάλλαξη του DNA και βοηθώντας στην αποκατάσταση του DNA που έχει υποστεί βλάβη.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. 
  • Λειτουργεί σαν χαλαρωτικό. Περιέχει ένα αμινοξύ, την L-Θεανίνη, η οποία ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αντιδρά στο στρες. 

Κι ένα tip: Το original matcha έχει απαλή, γλυκιά γεύση και λαμπερό πράσινο χρώμα, λόγω της σωστής άλεσης που έχει γίνει για να διατηρηθεί η χλωροφύλλη. Αν είναι θαμπό πράσινο ή ακόμα και κίτρινο, καλό είναι να το αποφύγεις – ίσως, να έχει εκτεθεί στον αέρα.