2024/AP Photo/Alberto Pezzali
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπορεί ο Thomas Tuchel να «φέρει το ποδόσφαιρο σπίτι»;

Ο Thomas Tuchel ανακοινώθηκε ως αντικαταστάτης του Gareth Southgate στην Εθνική Αγγλίας και από το 2025 θα κάθεται σε έναν από τους πιο δύσκολους πάγκους του ποδοσφαίρου.

Τρεις ακριβώς μήνες μετά την παραίτηση του Gareth Southgate ο κύβος ερρίφθη: Αφού πλειάδα ονομάτων ακούστηκε για τον πάγκο της Εθνικής Αγγλίας, τελικά η FA αποφάσισε να δώσει τη δουλειά στον Thomas Tuchel, ο οποίος από το 2025 θα σηκώσει μανίκια. Ο 51χρονος Γερμανός τεχνικός τρία χρόνια μετά το επιτυχημένο πέρασμά του από την Τσέλσι επιστρέφει στο Νησί, για να κάτσει σε έναν ακόμα πιο δύσκολο πάγκo· εκείνον των Τριών Λιονταριών.

Ο Thomas Tuchel θα διαδεχθεί επισήμως τον Lee Carsley, τον υπηρεσιακό προπονητή που αντικατέστησε προσωρινά τον Gareth Southgate, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Nations League, δηλαδή μετά τα παιχνίδια με Ελλάδα και Ιρλανδία τον Νοέμβριο. Το συμβόλαιο του νέου προπονητή της Αγγλίας αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026.


Η στόχευση είναι απλή: Να κάνει η Αγγλία το επόμενο βήμα και στη μετά-Southgate εποχή να μπορέσει να φτάσει σε κατάκτηση μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά από το 1966.

Οι Άγγλοι πιστεύουν στη σημειολογία και στους αριθμούς όσο τίποτα άλλο και η συμπλήρωση 60 ετών από τον παγκόσμιο τίτλο στο Γουέμπλεϊ, είναι αρκετή για να τους πείσουν ότι με τον Tuchel μπορούν να τα καταφέρουν. Ο Γερμανός άλλωστε είναι ο άνθρωπος που το 2021 μέσα σε 5 μήνες κατάφερε να κάνει την Τσέλσι, πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Τι θα φέρει ο Thomas Tuchel στην Εθνική Αγγλίας

AP Photo/Alberto Pezzali

Σε αντίθεση με τον πράο χαρακτήρα του Gareth Southgate, ο Thomas Tuchel είναι πολύ πιο παθιασμένος. Θα τον δούμε να διαμαρτύρεται σαν τρελός, να τσακώνεται με άλλους προπονητές και ενδεχομένως θα έχει τις στιγμές του και με τους δικούς του παίκτες.

Βεβαίως, το πρώτο στοίχημα για τον Tuchel είναι να φέρει περισσότερα γκολ και να κάνει την Αγγλία πιο κυριαρχική. Τα λογικά παράπονα για τον τρόπο παιχνιδιού των Άγγλων στο πρόσφατο EURO ήταν μία από τις κύριες αιτίες για την αποχώρηση του Southgate και ο Γερμανός οφείλει αν μη τι άλλο να φέρει το παιχνίδι στο μισό των αντιπάλων των Βρετανών. Η ποιότητα άλλωστε που υπάρχει από το κέντρο και μπροστά, αλλά και η γνώση των αμυντικών του για το πώς να παίξουν επιθετικό ποδόσφαιρο (4 που υπολογίζονται και ως βασικοί αγωνίζονται σε Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ) είναι απεριόριστη.

Επιπλέον, ο Tuchel έχει υπογράψει ένα από τα πιο εντυπωσιακά στατιστικά της καριέρας του Harry Kane. Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ομάδας είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του. Ο Αρχηγός της ομάδας είναι μόλις 31 ετών και μπορεί όλη την ώρα να ξεφυτρώνουν νέοι παίκτες για την Αγγλία, αλλά η καλή του απόδοση θα είναι πάντα βαρόμετρο.

Με τον Tuchel o Kane συνεργάστηκε πέρυσι στην Μπάγερν Μονάχου και μπορεί να μην κατέκτησε κάποιον τίτλο, αλλά είχε την καλύτερη αναλογία λεπτών συμμετοχής/γκολ στην καριέρα του. Ο Kane σκόραρε ένα γκολ κάθε 89 λεπτά, ενώ ο Southgate που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τους «αγαπημένους προπονητές του» τον βοήθησε να φτάσει σε ένα γκολ κάθε 107 λεπτά.

Η κληρονομιά του Gareth Southgate

AP Photo/Andreea Alexandru

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο Tuchel δεν θα δυσκολευτεί πολύ να παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο από εκείνο του Southgate. Ο πρώην τεχνικός των Λιονταριών ειδικά τον τελευταίο χρόνο παρουσίασε απογοητευτικό θέαμα και η πρόσφατη επιτυχία του στο EURO ήταν πολύ περισσότερο προϊόν τύχης συγκεκριμένων στιγμών, παρά κάποιου συγκεκριμένου επιθετικού πλάνου.

Ο Southgate «μίκρυνε» την αξία του ρόστερ του προσπαθώντας πρώτα να αμυνθεί και μετά να βρει γκολ. Άλλαζε θέσεις τους παίκτες του προσπαθώντας να τους χωρέσει όλους και έδειχνε πολλές φορές να μην ανταποκρίνεται στην φωτογραφία της στιγμής, αφήνοντας φορμαρισμένους παίκτες εκτός ομάδας, για να παίξει με τους δικούς του όρους.

Ο Thomas Tuchel δεν θα έχει τέτοιου είδους ζητήματα. Θα παίξει δεδομένα πιο επιθετικά, ενώ το κίνητρό του είναι στα ύψη. Μετά την αποτυχημένη του θητεία στην Μπάγερν, θέλει να επιστρέψει στο ελίτ επίπεδο και στον πάγκο της Εθνικής Αγγλίας, που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον πάγκο εθνικής ομάδας, μπορεί να τα καταφέρει. Ο Γερμανός απέρριψε το καλοκαίρι την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τώρα δέχτηκε αυτή τη δουλειά με στόχο να ξεπεράσει τον Southgate.

Ενώ όμως από πλευρά ποδοσφαίρου ο πρώην τεχνικός δεν παρουσίαζε θετικό αποτέλεσμα, από την άλλη ήταν αρκετά ουσιαστικός σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Στην οκταετή θητεία του στην Εθνική Αγγλίας (η μεγαλύτερη σε διάρκεια μετά τον Ald Ramsey) ο Southgate έβαλε την ομάδα στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Έφτασε στον τελικό τόσο του EURO 2020, όσο και του EURO 2024, όντας ο πρώτος τεχνικός που οδηγεί την Αγγλία σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης μετά το 1966 και τον Ramsey, ενώ το 2018 έφτασε μια ανάσα από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας.

Το άμεσο αποτέλεσμα είναι το παν για τον Tuchel και μια δουλειά σε Εθνική Ομάδα (πόσο μάλλον τη συγκεκριμένη) μπορεί εύκολα να τελειώσει άδοξα χάρη σε ένα κακό παιχνίδι. Αυτό είναι και το ρίσκο που λαμβάνει άλλωστε ο Γερμανός.

Πάντως, το κλίμα στο Νησί είναι αρκετά θετικό για τον Thomas Tuchel. Η δημοφιλία του βρίσκεται ακόμα στα ύψη μετά την κατάκτηση του Champions League το 2021 και στα μάτια των περισσότερων ποδοσφαιρόφιλων στη Μεγάλη Βρετανία η απόλυσή του από την Τσέλσι έναν χρόνο αργότερα ήταν μία από τις πιο άδικες αποφάσεις που έλαβε η νέα διοίκηση. Ο Tuchel πέρα από τα υπόλοιπα, είναι και αρκετά καλός επικοινωνιακά, με τα media να τον λατρεύουν.

Φυσικά, η Εθνική Ομάδα είναι για τους Άγγλους μια πολύ διαφορετική υπόθεση και δεν αποκλείεται αν δεν καταφέρει να γυρίσει το ποδόσφαιρο στο σπίτι του στο επόμενο Μουντιάλ, να τον κρεμάσουν και αυτόν στα μανταλάκια.