Harold Cunningham - UEFA/UEFA via Getty Images/Ideal Image
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές για το 2024

Το Forbes κυκλοφόρησε μία από τις πιο γνωστές του λίστες και η Saudi Pro League κάνει και πάλι το θαύμα της.

Έναν χρόνο μετά τη σπατάλη ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε μεταγραφές, η Saudi Pro League φάνηκε να χάνει φέτος λίγο από τη δόξα της, καθώς το κύμα των κορυφαίων Ευρωπαίων παικτών που έγιναν «οικονομικοί μετανάστες» στο Βασίλειο, κόπασε αισθητά φέτος το καλοκαίρι. Παρ’ όλα αυτά, τα συμβόλαια που δόθηκαν το 2023, είναι αρκετά για να καθορίσουν σε υψηλό βαθμό την τάση και στη φετινή λίστα του Forbes με τους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές στον κόσμο.

Από την πρώτη δεκάδα, η Saudi Pro League κατέχει 4 θέσεις και φυσικά την κορυφή, με τον Cristiano Ronaldo να κατακτά άνετα μια ακόμα πρωτιά. Το, κατά γενική ομολογία, καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, η Premier League περιορίζεται στις τρεις θέσεις, ενώ η La Liga (η Ρεάλ Μαδρίτης δηλαδή) καταλαμβάνει δύο θέσεις. Μία θέση πηγαίνει στο MLS και ανήκει φυσικά σε αυτόν που υποπτεύεσαι. Παρακάτω θα βρεις την 10άδα των πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών για το 2024, όπως τους κατατάσσει το Forbes.

Cristiano Ronaldo – 285 εκατομμύρια δολάρια

AP Photo/Armando Franca

Στην πρώτη θέση εμφανίζεται και φέτος ο Cristiano Ronaldo, ο οποίος με το συμβόλαιο στη Σαουδική Αραβία εξασφάλισε περισσότερα χρήματα από όσα είχε βγάλει συνολικά στην προηγούμενή του καριέρα. Ο Πορτογάλος κερδίζει 220 εκατομμύρια δολάρια από την Αλ Νασρ και βγάζει 65 ακόμα εκατομμύρια από τους σπόνσορές του.

Φέτος δημιούργησε και το δικό του κανάλι στο YouTube, το οποίο ετοιμάζεται να σπάσει κάθε ρεκόρ, ενώ οι πιο γνωστές χορηγίες του αφορούν συμφωνίες με τη Nike, τη Herbalife και τη Whoop. Την ίδια ώρα όμως διατηρεί και το δικό του επιτυχημένο brand.

Lionel Messi – 135 εκατομμύρια δολάρια

AP Photo/Jay LaPrete

Ο Lionel Messi έρχεται δεύτερος με τεράστια διαφορά από τον Ronaldo καθώς το 2024 έγινε πλουσιότερος κατά 135 εκατομμύρια δολάρια. 60 από αυτά έχει λαμβάνειν από την Ίντερ Μαϊάμι και 75 από τις διαφημίσεις του. Ο Αργεντινός έχει βοηθήσει την ομάδα του σημαντικά καθώς η Ίντερ Μαϊάμι είναι πρώτη και έτοιμη να διεκδικήσει το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Ο Messi έχει συμφωνίες μεταξύ άλλων και με τις Adidas, Apple TV και Konami και πρόσφατα εγκαινίασε τη λειτουργία της δικής του εταιρείας παραγωγής.

Neymar – 110 εκατομμύρια δολάρια

/ AP Photo/Darko Bandic

Ήταν μια από τις πιο εντυπωσιακές μεταγραφές της Saudi Pro League και της Αλ Χιλάλ, αλλά ο σοβαρός τραυματισμός του, έχει μετατρέψει τα ποσά που δαπανήθηκαν για αυτόν σε κακό αστείο. Ο Βραζιλιάνος υπέστη πέρυσι ρήξη χιαστών και δεν έχει ακόμα επιστρέψει με την αποθεραπεία του να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ο Neymar βγάζει 80 εκατομμύρια δολάρια από την Αλ Χιλάλ κάθε χρόνο και 30 ακόμη από τους χορηγούς του, με τα ονόματα των Puma και Blaze Casino να ξεχωρίζουν. Μέχρι στιγμής έχει αγωνιστεί σε μόλις 3 παιχνίδια με την ομάδα του.

Karim Benzema – 104 εκατομμύρια δολάρια

AP Photo/Manu Fernandez

Στα 36 του και έναν χρόνο μετά την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας, ο Karim Benzema διένυσε και αυτός μια χρονιά γεμάτη από τραυματισμούς και περιπέτειες με την πατρίδα του. Σε 21 παιχνίδια πέτυχε μόλις 9 γκολ (τα λιγότερα που έχει βγάλει από το 2009), αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για αυτόν αφού πήρε από την Αλ Ιτιχάντ 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και έχει εξασφαλίσει ακόμα 4 εκατομμύρια από τους προσωπικούς του χορηγούς.

Kylian Mbappe – 90 εκατομμύρια δολάρια

AP Photo/Manu Fernandez

Χρειάστηκε να φτάσουμε στην 5η θέση για να βρούμε τον πρώτο «Ευρωπαίο» της λίστας. Ο Kylian Mbappe που πέρυσι απέρριψε την αδιανόητη προσφορά της Αλ Χιλάλ για να αγωνιστεί στη Ρεάλ Μαδρίτης μόλις θα έμενε ελεύθερος από την Παρί Σεν Ζερμέν, κέρδισε φέτος 60 εκατομμύρια δολάρια από Παρί και Ρεάλ.

Το συνολικό ποσό ενδέχεται να ανέβει σημαντικά, καθώς ο ίδιος βρίσκεται στα δικαστήρια με την πρώην του ομάδα διεκδικώντας 55 εκατομμύρια ευρώ. Από τους χορηγούς του κερδίζει 30 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της υπόθεσης βιασμού στην οποία έχει εμπλακεί το όνομά του.

Erling Haaland – 60 εκατομμύρια δολάρια

AP Photo/Dave Thompson

Από την έκτη θέση και έπειτα τα ποσά αρχίζουν να πέφτουν, όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται αυτό. Ο κορυφαίος σκόρερ στον κόσμο, Erling Haaland κερδίζει 46 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από την Μάντσεστερ Σίτι και κερδίζει άλλα 15 μέσω των χορηγών του. Πάντως, ήδη κάνει την απόσβεσή του βοηθώντας τη Σίτι να κατακτήσει την κορυφή και όντας μονίμως πρώτος σκόρερ της.

Vinicius Jr. – 55 εκατομμύρια δολάρια

AP Photo/Miguel Oses

Πολλοί στη Ρεάλ Μαδρίτης θεωρούν δεδομένο ότι θα πρέπει να είναι εκείνος ο νικητής της Χρυσής Μπάλας για φέτος, καθώς ήταν καθοριστικός στην κατάκτηση του Champions League και της La Liga. Ο Βραζιλιάνος κέρδισε φέτος 40 εκατομμύρια δολάρια από τη Ρεάλ Μαδρίτης και έβγαλε 15 εκατομμύρια από τους χορηγούς του, με το PlayStation και την Pepsi να είναι ανάμεσά τους.

Mohamed Salah – 53 εκατομμύρια δολάρια

AP Photo/Ian Hodgson

Ο Αιγύπτιος συχνά ακούγεται για τη Σαουδική Αραβία, όμως είναι ακόμα μέλος της Λίβερπουλ και ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές στο Νησί. Φέτος έβγαλε 35 εκατομμύρια δολάρια από τους Κόκκινους και 18 εκατομμύρια από τις εμπορικές του συμφωνίες. Η Vodafone, η Pepsi και η Adidas είναι μερικές από τις πιο προσοδοφόρες συμφωνίες για εκείνον.

Sadio Mane – 52 εκατομμύρια δολάρια

AP Photo/Sunday Alamba

Ο Mane αποφάσισε να αφήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κάπως ξαφνικά, για να βρεθεί στη Σαουδική Αραβία και να γίνει συμπαίκτης του Cristiano Ronaldo στην Αλ Νασρ. Από την ομάδα κερδίζει 48 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, σημαντικό μέρος από τα οποία, πηγαίνει πίσω στην πατρίδα του τη Σενεγάλη, οπού προσπαθεί να βοηθήσει παιδιά να βγουν από τη φτώχεια. Ο 32χρονος θεωρείται θρύλος στην πατρίδα του και όχι άδικα.

Kevin De Bruyne – 39 εκατομμύρια δολάρια

AP Photo/Dave Shopland

Ο Βέλγος μέσος απέρριψε φέτος τα πετροδόλαρα για χάρη της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά ο Cristiano Ronaldo συνεχίζει το ψηστήρι σε αυτόν. Πάντως, ο De Bruyne δεν βγάζει και λίγα στο Μάντσεστερ καθώς έχει το δεύτερο υψηλότερο συμβόλαιο της ομάδας, κερδίζοντας 35 εκατομμύρια εντός αγωνιστικών χώρων και 4 εκατομμύρια εκτός. Το πρότζεκτ του με τα McDonald’s είναι ένα από τα πιο πολυδιαφημισμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο.