iStock
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Τα cocktails με γαλακτοκομικά που βρίσκεις στους καταλόγους των αθηναϊκών μπαρ

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το γάλα, το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά αποτελούν συστατικά σε πεντανόστιμα cocktails της πόλης.

Γυρνώντας τις μπάρες της πόλης παρατήρησα κάτι στους νέους και παλιούς καταλόγους των μπαρ της. Στους περισσότερους υπήρχαν cocktails με γαλακτικό παράγοντα. Είτε αυτό ήταν γάλα, είτε γιαούρτι, είτε τυρί, συνήθως κατσικίσιο. Ακούγεται περίεργο, ξένο και αρκετά δύσκολο στη γεύση, όμως δεν είναι. Αποφάσισα να τα δοκιμάσω και να προτείνω αυτά που μου έκαναν περισσότερο εντύπωση. Θετική πάντα.

Πριν δούμε τα cocktails όμως να μιλήσουμε λίγο για αυτό που μας φαίνεται παράξενο αλλά δεν είναι. Τη διαδικασία του milk wash μπορεί να τη βλέπουμε όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια αλλά υπάρχει από το 1700. Είναι η τεχνική που προσθέτεις πλήρες γάλα μαζί με μία κιτρική ουσία (χυμό λεμονιού ή κιτρικό οξύ) σε ένα αλκοολούχο διάλυμα, δημιουργώντας ορό γάλακτος και τυρόπηγμα.

Όλο το μείγμα περνάει από φιλτράρισμα είτε από φίλτρο καφέ είτε από τσαντίλες, με το υγρό που έχει στραγγιστεί να περιέχει πρωτεΐνη από τον ορό γάλακτος η οποία οδηγεί σε ένα πλούσιο σε σώμα αποτέλεσμα χωρίς δυσάρεστες οσμές.

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται και clarify και εκτός από την πρωτεΐνη προσθέτει στο μείγμα και άλλα στοιχεία. Από τη μία απομακρύνει το χρώμα αλλά και τις έντονες τανίνες οδηγώντας σε ένα στρογγυλεμένο και αρκετά γευστικό αποτέλεσμα.

Μία άλλη επιλογή με μικρότερη ιστορία στις δημιουργίες cocktail είναι το γιαούρτι. Μπορεί το αλκοόλ με το γιαούρτι να μη μοιάζουν να τα πηγαίνουν πολύ καλά μαζί εκ πρώτης όψεως, αλλά τελικά ο συνδυασμός αφήνει ένα νόστιμο αποτέλεσμα. Προσθέτει και σώμα και υφή, αλλά και οξύτητα, σε αντίθεση με άλλα λιπαρά συστατικά που δεν έχουν τόση οξύτητα.

Ας δούμε πού θα πιεις μερικά από τα καλύτερα εξ αυτών.

Taratsa Athens

Και μιας και μιλήσαμε για το γιαούρτι, ας ξεκινήσουμε με ένα cocktail που όχι μόνο το έχει σαν συστατικό, αλλά είναι ο πρωταγωνιστής. Στο καινούργιο και πολύ ενδιαφέρον Taratsa Athens, βρίσκουμε το Greek yogurt with figs and honey. Αν σου φαίνεται ασυνήθιστο σαν όνομα, να σε προειδοποιήσω ότι είναι αυτό ακριβώς που λέει.

Ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, ο Αλέξανδρος Τσελεπής και όλη η ομάδα του The bar in front of the bar η οποία βρίσκεται πίσω από όλες τις δημιουργίες του μαγαζιού, ήθελε να ξυπνήσει παιδικές αναμνήσεις με αυτό το cocktail. Τότε που για πρωινό ή απογευματινό, μας έφτιαχνε η γιαγιά μας γιαούρτι με σύκα και μέλι. Αυτά είναι και τα συστατικά του συγκεκριμένου cocktail. Ρούμι, σύκο, συκόφυλλα, μέλι και φυσικά γιαούρτι. Το χρώμα του χρυσαφένιο, το σώμα του υπέροχο και η γεύση του ακριβώς αυτή που περιμένεις. Αυτή ακριβώς που πρέπει για να σου ξυπνήσει αναμνήσεις. Όπως άλλωστε πρέπει να κάνουν η γαστρονομία και το fine drinking.

Bungalow 7

Tasos Antoniou

Στο υπέροχο Bungalow 7 στα Αστέρια Γλυφάδας, θα μαγευτείς από την αισθητική, την τοποθεσία, το service,  την αρχιτεκτονική, το φαγητό και την ατμόσφαιρα που εκπέμπει. Μα πάνω από όλα εγώ μαγεύτηκα από τα cocktails τα οποία έχουν επιμεληθεί ο Δημήτρης Καραπάνος και ο Βασίλης Σγουρομάλλης. Ένας μικρός κατάλογος με signature cocktails στα οποία κάθε ένα αποτελεί λόγος για να τα δοκιμάζεις ξανά και ξανά.

Προσωπικά με είχε εντυπωσιάσει το YOSO-GAI με κατσικίσιο τυρί μέσα στα συστατικά του αλλά λατρεμένο από αυτόν τον κατάλογο είναι το Ichidan. Αν αναρωτιέσαι τι σημαίνει η λέξη, η απάντηση είναι «σώμα», και πραγματικά είναι ένα cocktail με ιδιαίτερο σώμα αλλά και υπέροχη γεύση. Έχει σαν βασικά συστατικά τη vodka, τον καφέ, το παγωτό βανίλια και τη σοκολάτα.

Όπως μας είπε ο Δημήτρης Καραπάνος: «Σε αυτό το ποτό έχουμε πατήσει πάνω σε ένα espresso Martini με μια πιο μοντέρνα εκδοχή. Στην αρχή αρωματίζουμε τη vodka με γάλα, βανίλια, φρεσκοτριμμένο καφέ και σοκολάτα. Στη συνέχεια το αφήνουμε στο ψυγείο κλεισμένο σε κενό αέρος για μια μέρα ώστε να βγουν οι εντάσεις που θέλουμε από όλα τα στοιχεία και την επόμενη μέρα κάνουμε επαναπόσταξη όλο το μείγμα και ουσιαστικά παίρνουμε ένα καινούργιο απόσταγμα καθαρό με τα αρώματα και τις γεύσεις που είχαμε εισάγει». Η συνέχεια απλή, μπαίνει το προϊόν σε ένα mixing glass, αναδεύεται για να αραιώσει ελάχιστα και να έρθει στη σωστή θερμοκρασία, σουρώνεται σε χαμηλό ποτήρι και γαρνίρεται με αφρό παγωτό βανίλια και μια πούδρα raspberry. Υπέροχο, γευστικό, με υπέροχο σώμα και γεύση. Όπως και το όνομά του άλλωστε.

The Clumsies

Στο θρυλικό πια The Clumsies βρίσκουμε εδώ και έναν χρόνο έναν υπέροχο κατάλογο με υπέροχες δημιουργίες. Το όνομά του Happy Accidents και έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για τις υπέροχες δημιουργίες του Νίκου Σουρμπάτη ο οποίος συνεχίζει να είναι bar manager, της Γεωργίας Γεωργακοπούλου η οποία πια δεν είναι μέλος της ομάδας αλλά και των υπόλοιπων παιδιών της βραβευμένης bar team.

Ανάμεσα στα cocktails του καταλόγου βρίσκουμε και το Missing the train, ένα cocktail εμπνευσμένο από το κλασικό the clover club με καραμελωμένο ορό από γιαούρτι, διαυγή χυμό από ροδάκινα Νάουσας, Otto’s Athens Vermouth, Tanqueray No10 gin και apricot brandy. Να το γιαούρτι και εδώ. Σερβίρεται σε ποτήρι Nick and Nora και η γαρνιτούρα του είναι το καραμελωμένο γιαούρτι που μένει σαν leftover από την όλη διαδικασία. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ήδη, επιβάλλεται να το δοκιμάσεις όσο πιο σύντομα μπορείς, μιας και σε λίγες εβδομάδες θα κυκλοφορήσει ο κατάλογος που θα αντικαταστήσει τον υπάρχον Happy Accidents και τις δημιουργίες που βρίσκουμε μέσα σε αυτόν.

Promenada

Ένα μπαρ στο Αιγάλεω το οποίο ξεχωρίζει και για το φαγητό του αλλά και για τα υπέροχα cocktails του. Βρίσκεται στον πεζόδρομο του Αιγάλεω όπου έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια μια όμορφη πιάτσα που θυμίζει την Αιμιλίου Βεάκη στο Περιστέρι, στα πρώτα της χρόνια. Ας μιλήσουμε όμως για το Promenada. Πήρε το όνομά του από την αείμνηστη ατάκα του ομοσπονδιακού προπονητή Αλκέτα Παναγούλια που φώναζε για τις προμενάδες του Μαχλά στο Μουντιάλ του 1994, μιας και δε σούταρε κανένας.

Ταίριαξε τέλεια, μιας και όπως σου προανέφερα το Promenada βρίσκεται σε έναν πεζόδρομο όπου το σουλατσάρισμα πάει και έρχεται. Τα cocktails έχουν εμπνευστεί και δημιουργήσει ο Άγγελος Ζεϊμπέκης και ο Χρήστος Πίσκοπος. Ανάμεσά τους στις δημιουργίες βρίσκεται το Cherries n’ cream με vodka, espresso, λευκή σοκολάτα, κεράσι και τυρί κρέμα. Να το γαλακτικό στοιχείο και εδώ. Ένα cocktail με έντονη γεύση και χρώμα, υπέροχη κρέμα το οποίο σε κάθε γουλιά θυμίζει cheesecake.