AP Photos/Κωνσταντίνος Μπαντούνας
NBA

Τα 7 ερωτήματα που θα καθορίσουν τη σεζόν στο NBA

Η σεζόν στο NBA ξεκινά και πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για τις ομάδες που θέλουν να φτάσουν ως το τέλος.

Η 79η έκδοση του NBA είναι προ των πυλών με τους πρωταθλητές Μπόστον Σέλτικς να υποδέχονται τους ανανεωμένους Νιου Γιορκ Νικς στο Garden τα ξημερώματα (02:30) της Τετάρτης (23/10) στο πρώτο από τα 1.230 παιχνίδια που θα παρακολουθήσουμε συνολικά φέτος στην κανονική περίοδο. Με την Preseason να ολοκληρώνεται μαζί σχεδόν με τη χρονιά στο WNBA, οι κορυφαίοι παίκτες στον κόσμο επιστρέφουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς και ετοιμάζονται για μια ακόμα επική χρονιά.

Όπως κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, το NBA παραμένει το πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο, κάτι που επιβεβαιώνεται από τους 6 διαφορετικούς πρωταθλητές τις τελευταίες 6 σεζόν. Από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο στο μπάσκετ μπορούν να αλλάξουν τα πάντα και η ίδια περίοδος στο NBA μοιάζει με αιωνιότητα.

Από όταν οι Μπόστον Σέλτικς κατακτούσαν το 24ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Ο Zaccharie Risacher πήρε την πρώτη θέση στο draft, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους και ο Karl-Anthony Towns έγινε ανταλλαγή στη Νέα Υόρκη.

Αυτές φυσικά είναι μόνο μερικές από τις εξελίξεις της off-season στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Τα ερωτήματα για τη νέα σεζόν είναι πολλά, ωστόσο θεωρούμε ότι τα παρακάτω 7, θα αποβούν σημαντικότατα για την έκβαση της φετινής χρονιάς.

Έχουν απάντηση οι Μπακς στην αντιπαλότητα με τους Μπόστον Σέλτικς;

Jaylen Brown και Γιάννης Αντετοκούνμπο σε μια από τις περυσινές τους μονομαχίες. / AP Photo/Morry Gash

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επέστρεψε από τον σοβαρό του τραυματισμό που του στέρησε τη συμμετοχή στα περσινά Playoffs και έκανε το καλύτερό του τουρνουά με την Εθνική Ελλάδος φέτος το καλοκαίρι. Οι Μπακς υπέγραψαν τον Gary Trent Jr. και πρόσθεσαν άλλον έναν σημαντικό σουτέρ δίπλα από τον Αντετοκούνμπο, ενώ διατήρησαν στο ρόστερ τους και τον Damian Lillard. Θέλουν με αυτό τον τρόπο να βάλουν ένα τέλος στην υπεροχή των Σέλτικς, οι οποίοι ωστόσο πέρυσι έδειξαν ότι δεν έχουν αντίπαλο, φτάνοντας με περίπατο ως τον τίτλο.

Οι Κέλτες διατήρησαν όλη την ομάδα που τους χάρισε το 24ο πρωτάθλημα στην ιστορία τους και με τον Joe Mazzulla στον πάγκο θέλουν να κάνουν το repeat και φυσικά να διατηρήσουν τα σκήπτρα στην Ανατολή. Η αντιπαλότητά τους με τους Μιλγουόκι Μπακς τους έχει φέρει νικητές τις τελευταίες χρονιές και φέτος το ρόστερ τους μοιάζει και πάλι πιο γεμάτο από ποτέ, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο φέτος θα κάνει τη revenge season του.

Ήρθε η ώρα για το πρώτο MVP του Luka Doncic;

Ο Luka Doncic αγκαλιά με τον χάρτινο Luka Doncic στη Media Day των Ντάλας Μάβερικς. / AP Photo/LM Otero

Τις προηγούμενες χρονιές το «άγγιξε», όμως φέτος φαίνεται ότι είναι πιο έτοιμος από ποτέ για να το κατακτήσει. Ο Luka Doncic αποκλείστηκε στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά του ΣΕΦ και είχε αρκετό χρόνο να ξεκουράσει το πολύπαθο κορμί του φέτος το καλοκαίρι, ενώ η παρουσία του Klay Thompson στο ρόστερ των Μάβερικς θα του χαρίσει πολλούς περισσότερους χώρους για να κάνει το αγαπημένο του παιχνίδι.

Οι μέσοι όροι του στις πρώτες του 6 σεζόν στη Λίγκα συγκρίνονται μόνο με εκείνους του LeBron James σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα και εφόσον οι Ντάλας Μάβερικς φτάσουν στις πρώτες θέσεις της Δυτικής Περιφέρειας, δεν αποκλείεται να τον δούμε να κατακτά το πρώτο βραβείο MVP στην καριέρα του. Ο Σλοβένος πέρυσι έφτασε ως τους Τελικούς το NBA και λίγο έλειψε να κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα.

Θα έχει επιτυχία το all-in της Νέας Υόρκης;

Οι Νικς με τον Tom Thibodeau στον πάγκο τους έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια άλματα και η περσινή τους παρουσία στους ημιτελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας φόρτωσε με όνειρα όλη την πόλη. Η Νέα Υόρκη και το Madison Square Garden εξακολουθούν να φιλοξενούν μία από τις εμπορικότερες ομάδες της λίγκας, παρά τις συνεχείς αποτυχημένες σεζόν και φέτος η ομάδα αποφάσισε να κάνει το δικό της all-in.

Έτσι, παρά την εξαιρετική σεζόν που έκανε πέρυσι το περίφημο Villanova trio των Donte DiVincenzo, Jalen Brunson και Josh Hart και παρά το γεγονός ότι στην αρχή του καλοκαιριού οι Νικς ενσωμάτωσαν και τον τέταρτο της παρέας του Πανεπιστημίου, τον Mikal Bridges, τελικά λίγες εβδομάδες πριν αρχίσει η σεζόν προχώρησαν σε ένα «μπαμ».

Οι Νικς έδωσαν από τον βασικό κορμό τους τον Julius Randle και τον Donte DiVincenzo και έφεραν στο Μεγάλο Μήλο τον Karl-Anthony Towns και πλέον έχουν ξεκάθαρο στόχο να χωθούν ανάμεσα σε Μπακς και Σέλτικς και να φτάσουν τουλάχιστον ως τον τελικό της περιφέρειάς τους. Η χρονιά αυτή θα αποτελέσει μεγάλο στοίχημα και για τον Tom Thibodeau που στα 66 του έχει ξανά μια ομάδα που μπορεί να φτάσει με αξιώσεις ως το τέλος.

Είμαστε έτοιμοι για να δούμε τους Θάντερ να κυριαρχούν;

Ο Sam Presti μάζευε όλα αυτά τα χρόνια το ένα draft πίσω από το άλλο και ελάχιστοι πίστευαν ότι αυτή η τακτική του θα είχε τόσο άμεσο αντίκτυπο. Η περσινή χρονιά όμως ήρθε μέσα από τα πιο τρελά όνειρά του και πλέον, έναν χρόνο πιο ώριμοι, οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ δείχνουν έτοιμοι να διεκδικήσουν μέχρι και την κορυφή. Άλλωστε έφτασαν στην πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας στη Δύση με ρεκόρ 57-25.

Φέτος, ξεκινούν τη χρονιά έχοντας ξανά ένα από τα νεότερα ρόστερ του πρωταθλήματος, με τον Shai Gilgeous-Alexander να ψάχνει το πρώτο του βραβείο MVP και με τους Alex Caruso και Isaiah Hartenstein να προστίθενται στο ρόστερ. Ο Josh Giddey αποχώρησε για το Σικάγο, αλλά οι Θάντερ δεν είναι πια μια ανερχόμενη δύναμη, αλλά μια ομάδα έτοιμη να κυριαρχήσει στο παρόν.

Ήρθε η ώρα για την επιστροφή των Σαν Αντόνιο Σπερς;

19 χρόνια και 41 εκατοστά χωρίζουν τους Victor Wembanyama και Chris Paul που θα είναι φέτος συμπαίκτες στους Σπερς. / AP Foto/Darren Abate

Τα τελευταία χρόνια του Gregg Popovich μακριά από τον πρωταθλητισμό μοιάζουν πολύ περίεργα και το ρεκόρ του μετά την εποχή των Tim Duncan, Tony Parker, Manu Ginobili και Kawhi Leonard είναι 191-280. Οι Σπερς βρίσκονται εκτός Playoffs τις τελευταίες 5 συνεχόμενες χρονιές και τις τελευταίες δύο έχουν κερδίσει από 22 παιχνίδια. Είναι σαφές ότι οποσδήποτε άλλος προπονητής θα είχε απολυθεί, όμως με τον Pop είναι όλα διαφορετικά, αφού έλαβε νέο συμβόλαιο και αύξηση μέσα σε αυτήν την κατάσταση.

Ε, λοιπόν φέτος πήρε και τον Chris Paul και τον Harrison Barnes για να τους τοποθετήσει γύρω από τον Victor Wembanyama και να προσπαθήσει να φέρει και πάλι τους Σπερς σε τροχιά Playoffs. Θα τα καταφέρουν;

Ποιος rookie θα ξεχωρίσει;

Μετά από χρόνια σπουδαίου ταλέντου στα drafts, η φετινή σεζόν είχε σημαδευτεί εδώ και καιρό ως εκείνη με το λιγότερο ταλέντο για τους πρωτοετείς. Ο Zaccharie Risacher έλαβε την πρώτη θέση στο draft και θα παίξει για τους Ατλάντα Χοκς, ενώ λίγο πιο κάτω συναντάμε τους Alex Sarr (Γουίζαρντς), Reed Sheppard (Ρόκετς) και Stephon Castle (Σπερς) με την πεντάδα να κλείνει ο Ron Holland II (Πίστονς).

Το ποιος θα καταφέρει να γίνει Rookie of the Year παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις από τις χαμηλότερες θέσεις των draft να αποδεικνύονται εντέλει καλύτερες επιλογές. Ήδη ο Dalton Knecht των Λος Άντζελες Λέικερς έχει ξεχωρίσει στην Pre Season, την ώρα που ο Zach Edey που επιλέχθηκε στο Νο.9 για τους Τζαζ επίσης εντυπωσιάζει.

Ποιος θα κάνει το καλύτερο comeback story;

Ο όρος Revenge Season γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο viral και η αλήθεια είναι ότι έχουμε αρκετούς παίκτες στο μυαλό μας που πέρυσι απογοήτευσαν αλλά δεν μπορεί να ξέχασαν το μπάσκετ. Το κατά πόσο η επιστροφή τους στην ελίτ θα πραγματοποιηθεί ή όχι, μπορεί να καθορίσει ολόκληρη τη σεζόν για τις ομάδες τους. Ας δούμε παρακάτω ποιοι είναι αυτοί.

Ja Morant: Οι δικαστικές περιπέτειές του, καθώς και ο τραυματισμός του στον ώμο του στέρησαν σχεδόν ολόκληρη τη χρονιά πέρυσι και ο Gilgeous-Alexander πήρε τη θέση του σχετικά με τον πιο εκρηκτικό και επιδραστικό γκαρντ του πρωταθλήματος. Οι Γκρίζλις καταποντίστηκαν, αλλά αν φέτος ο ηγέτης τους θυμηθεί το καλό του πρόσωπο, μπορούν να επιστρέψουν.

Damian Lillard και Khris Middleton: Ο αγριεμένος Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι από μόνος του ένας καλός λόγος για να τερματίσουν ψηλά οι Μπακς φέτος, αλλά δεν αρκεί για να πετύχουν κάτι μεγάλο την άνοιξη. Τόσο ο Damian Lillard, όσο και ο Κhris Middleton θα πρέπει να επιστρέψουν στα γνωστά τους στάνταρ αν θέλουν να διεκδικήσουν κάτι καλό με τους Μπακς φέτος. Ο Γιάννης πάντως τους προειδοποίησε αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για trade, αν η ομάδα του δεν κατακτήσει το πρωτάθλημα φέτος.

Klay Thompson: Μετά από 13 μαγικά χρόνια στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και αμέτρητα ρεκόρ, ο Klay Thompson αποχώρησε μάλλον απογοητευμένος από την αγαπημένη του ομάδα. Πέρυσι ήταν αρνητικός και δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του και βρέθηκε εκτός οργανισμού. Φέτος, θα βρεθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον καθώς θα φορέσει τη φανέλα των Ντάλας Μάβερικς και δίπλα από το μαγικό δίδυμο των Luka Doncic και Kyrie Irving θα βρει ξανά τον χώρο να μεγαλουργήσει. Αν τα καταφέρει, τότε αυτόματα οι Ντάλας θα γίνουν φαβορί για τον τίτλο.

Ben Simmons: Ο Αυστραλός γκαρντ έχει καταντήσει ένα από τα μεγαλύτερα ανέκδοτα της λίγκας τα τελευταία χρόνια, αφού ποτέ δεν κατάφερε να κάνει απόσβεση στο μυθικό 5αετές συμβόλαιο συνολικής αξίας 177 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε υπογράψει με τους Σίξερς. Από το 2022 βρίσκεται στο Μπρούκλιν, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια λόγω των τραυματισμών του έχει αγωνιστεί σε μόλις 57 αγώνες, με τους μέσους όρους του να είναι φρικτοί σε σχέση με τα πρώτα του χρόνια στη Φιλαδέλφεια. Φέτος το πλουσιοπάροχο συμβόλαιό του λήγει και θα πρέπει να εμφανιστεί τουλάχιστον ενεργός αν θέλει να παραμείνει στη λίγκα και να μην τον δούμε να γυρνά στην πατρίδα του.