Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

Χοχλιοί μπουμπουριστοί ή escargots Βουργουνδίας – Πού τρως σαλιγκάρια στην Αθήνα

Όπως κι αν προτιμάς τα σαλιγκάρια, στα παρακάτω μαγαζιά τα πετυχαίνουν.

Μεζές με φανατικό κοινό είναι τα σαλιγκάρια και υπάρχουν μαγαζιά στην Αθήνα που τα συμπεριλαμβάνουν ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ τους. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και σχεδόν καθόλου λιπαρά.

Υπολείμματα βρώσιμων χερσαίων σαλιγκαριών έχουν βρεθεί συχνά σε αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα σαλιγκάρια αποτελούσαν πηγή τροφής από τους προϊστορικούς χρόνους. Οι Ρωμαίοι τα αντιμετώπιζαν ως λιχουδιά καθώς ήταν μια πολυτέλεια για τους πλούσιους.

Στην Κρήτη, τα σαλιγκάρια τα λένε χοχλιούς και θεωρούνται διακεκριμένο έδεσμα. Μάλιστα, σε σχετική λίστα του διαδικτυακού οδηγού Taste Atlas, που έχει σταχυολογήσει πιάτα με σαλιγκάρια, οι χοχλιοί μπουμπουριστοί φιγουράρουν στην πρώτη θέση ενώ ακολουθεί το παραδοσιακό γαλλικό πιάτο escargots à la bourguignonne που προέρχεται από τη Βουργουνδία.

Μπορείς απολαύσεις και τις δύο συνταγές στην Αθήνα.

Οι χοχλιοί μπουμπουριστοί στον Μίτο / News24/7.gr/Σταύρος Διοσκουρίδης
Οι χοχλιοί μπουμπουριστοί στον Μίτο

Στον Μίτο (Αριστείδου 62), το κρητικό καφενείο στην Καλλιθέα, το μυστικό για τους χοχλιούς μπουμπουριστούς, που γίνονται στο τηγάνι με μπόλικο χοντρό αλάτι και αρισμαρί, είναι το καλό ξύδι. Φτιάχνουν όμως και χοχλιούς με χλωροκούκι και μάραθο, μια άλλη παραδοσιακή συνταγή.


Στο Καπλάνι (Ευφρονίου 47), ο Μανώλης Ρωμανάκης δεν πειράζει τα παραδοσιακά πιάτα του τόπου του αλλά εξελίσσει τις ιδέες του στην κουζίνα. Έτσι, έχει φτιάξει μια δική του συνταγή για χοχλιδομακαρονάδα, με κόκκινη σάλτσα, διάφορα λαχανικά και τριμμένο ξηρό ανθότηρο.

Τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας αποτελούν σταθερή αξία στο εστιατόριο Spiros Vasilis (Λάχητος 5), το εστιατόριο που έκλεισε πρόσφατα πενήντα χρόνια παρουσίας στην πόλη. Ο Γιώργος Πολυμέρης συνεργάζεται χρόνια με τους ίδιους προμηθευτές, προκειμένου να εξασφαλίζει πάντα αυτό το ιδιαίτερο έδεσμα για το μενού του.

Ένας από τους βασικούς προμηθευτές είναι ο Feréikos με έδρα του την Αρχαία Κόρινθο. Σκόρδο, βούτυρο και εστραγκόν είναι τα βασικά συστατικά της συνταγής που ακολουθούν στο γαλλικό εστιατόριο και αυτή η σκορδάτη σάλτσα ταιριάζει ιδανικά με το λεπτοκομμένο ψωμί που σερβίρεται στην αρχή.

Σαλιγκάρια στιφάδο στον Σπύρο-Αντώνη / OneMan.gr/Άσπα Κουλύρα
Σαλιγκάρια στιφάδο στον Σπύρο-Αντώνη

Τα σαλιγκάρια στιφάδο με την κόκκινη σάλτσα και το μπόλικο κρεμμύδι δεν λείπουν από τον κατάλογο της ταβέρνας Σπύρος – Αντώνης (Γαβριηλίου 24) στα Άνω Πατήσια. Ιδανικός μεζές για το κρασί και ταιριαστά με τις τηγανητές πατάτες.

Τα κοκκινιστά σαλιγκάρια είναι σπεσιαλιτέ του Σπανού / OneMan.gr Άσπα Κουλύρα
Τα κοκκινιστά σαλιγκάρια είναι σπεσιαλιτέ του Σπανού

Για τα σαλιγκάρια της κυρίας Γεωργίας στην οικογενειακή ταβέρνα Σπανός (Αριστείδου Οικονόμου 12) συρρέουν πελάτες από όλη την Αθήνα, αφού πρόκειται για σπεσιαλιτέ που της κληροδοτήθηκε από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, όταν πήρε το μαγαζί με τον σύζυγό της.

Ούτε θυμάται πόσα κιλά περνούν από τα χέρια της την εβδομάδα, αλλά ξέρει πολύ καλά πόσο απαιτητική διαδικασία είναι το πλύσιμο και το καθάρισμά τους, πριν τα μαγειρέψει όπως μόνο αυτή γνωρίζει.