Την 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει στην Αθήνα
Μάθε τα πάντα για την ερυθρή ποικιλία της Βορείου Ελλάδος, που δίνει ιδιαίτερα κρασιά, σε ένα ενδιαφέρον masterclass.
- 30 ΟΚΤ 2024
Κυρίαρχη αμπελοοινική ποικιλία της Βορείου Ελλάδος, που πλέον ανήκει στον διεθνή οινικό χάρτη, είναι το Ξινόμαυρο. Η πλέον ευγενής ερυθρή ποικιλία, με την περιγραφική ονομασία που προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων όξινο και μαύρο, καλλιεργείται κυρίως σε ορεινές περιοχές, στη Μακεδονία και στη βόρεια Θεσσαλία που γειτονεύει. Ως μία πολυδυναμική ποικιλία, μπορεί να δώσει κρασιά εξαιρετικά δομημένα, με στυλ και χαρακτήρα που ξεχωρίζει, όπως και με δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης.
Επίσης, προσφέρει ένα πλήρες εύρος στους τύπους κρασιών που παράγει, ερυθρούς, ροζέ και λευκούς (blanc de noir), ξηρούς, ημίξηρους, φρέσκους και παλαιωμένους, ημιαφρώδεις, αφρώδεις και γλυκείς τύπου vins de liqueur, αλλά και αμπελοοινικά αποστάγματα. Την ποικιλία θα τη συναντήσουμε σε μονοποικιλιακούς οίνους αλλά και σε χαρμάνια εφόσον συνδυάζεται αρμονικά τόσο με γηγενείς όσο και με διεθνείς ποικιλίες.
Διακρίνοντας τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα της ποικιλίας, η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» έχει καθιερώσει από το 2019 την 1η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου (International Xinomavro Day), γιορτάζοντας την ημέρα με εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το Ξινόμαυρο αποτελεί άλλωστε μία από τις τέσσερις ποικιλίες πρεσβευτές της Ελλάδας, μαζί με το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο. Τέσσερις είναι οι ζώνες παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της ποικιλίας. Στη Νάουσα και στο Αμύνταιο τη συναντάμε μονοποικιλιακή ενώ στη Γουμένισσα σε χαρμάνι μαζί με την ποικιλία Νεγκόσκα σε ένα μικρό ποσοστό και στη Ραψάνη μαζί με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό ισομερώς.
Επιπλέον, ως οίνο με τον χαρακτηρισμό Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, (ΠΓΕ) συναντάμε το Ξινόμαυρο σε μικρές περιοχές όπως η Επανομή, το Βελβεντό, η Σιάτιστα και τα Μετέωρα, σε περιφερειακές ενότητες όπως η Θεσσαλονίκη, το Άγιον Όρος, η Πέλλα, η Καστοριά, η Ημαθία, η Πιερία και η Μαγνησία, ή στα γεωγραφικά διαμερίσματα Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
Έχοντας προσαρμοστεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια στα εδάφη της Βόρειας Ελλάδας, η ποικιλία προσφέρει κρασιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εκφράζοντας τη μοναδικότητα του κάθε τόπου. Αυτό, άλλωστε, είναι και το κύριο γνώρισμα της ποικιλίας, να εκφράζει την περιοχή και το κάθε αμπελοτόπι από το οποίο προέρχεται.
Μπορείς να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου στην Αθήνα, παρακολουθώντας το masterclass “Aspects of Xinomavro” με τον Master Sommelier Ελευθέριο Χανιαλίδη, στο Divani Caravel Hotel. Ο sommelier θα αναλύσει 15 Ξινόμαυρα με σκοπό να γνωρίσουμε σε βάθος τις εκφράσεις της ποικιλίας και να εμβαθύνουμε στη μοναδικότητά της. Μετά το masterclass, θα ακολουθήσει ανοιχτή γευστική δοκιμή, όπου το κοινό θα μπορεί να ανακαλύψει ακόμη περισσότερες εκδοχές του.
Στη Θεσσαλονίκη, οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας», διοργανώνει τη Γευστική Δοκιμή: Ξινόμαυρο με θεματικά flights, στον χώρο της ένωσης, The Wine Hub.
Με τι θα το συνδυάσεις: Η υψηλή του οξύτητα, οι τανίνες του και η μακρά του επίγευση το καθιστούν τέλειο συνοδευτικό για πιάτα με αρνί, μοσχάρι ή κυνήγι, ψητά ή μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα και αποξηραμένα φρούτα.
Μία παλαιωμένη εκδοχή του ταιριάζει με ένα κρεμώδες ριζότο με μανιτάρια και τρούφα, ένα ροζέ με θαλασσινά και σάλτσα ντομάτας ή απλώς με μία πίτσα ή μία σαλάτα με αποξηραμένες ντομάτες και τυρί φέτα. Η λευκή εκδοχή του συνδυάζεται ωραία με στρείδια. Και όσο αφορά το επιδόρπιο, αξίζει η δοκιμή ενός ροζέ αφρώδη οίνου από Ξινόμαυρο με τάρτα φράουλα.
***
Masterclass “Aspects of Xinomavro”
1 Νοεμβρίου 2024, Ώρα: 18:30 – 20:30, Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αίθουσα Horizon – Roof Garden, Κόστος Συμμετοχής: 40€ (με κράτηση), Κράτηση Θέσης εδώ.