Το εποχικό λαχανικό με την τεράστια διατροφική αξία και τις ελάχιστες θερμίδες
Ούτε trick, ούτε treat για το νόστιμο και υγιεινό λαχανικό που σηματοδοτεί την έλευση του φθινοπώρου και αξίζει να το εντάξεις γενικότερα στο διατροφολόγιό σου.
- 29 ΟΚΤ 2024
Ας ξεκινήσουμε με μερικά facts: είναι εποχικό λαχανικό, έχει γλυκιά γεύση και έντονο χρώμα – τη γεύση του φθινοπώρου, όπως διαβάζουμε στους New York Times. Είναι εκείνο άλλωστε που σηματοδοτεί την έλευση του φθινοπώρου.
Είναι επίσης, το πιο spooky λαχανικό, χάρη στην παράδοση του φαναριού jack-o’-lantern. Είναι αυτό που με το που το βλέπεις σε κατακλύζουν Halloween vibes. Είναι το σήμα κατατεθέν της γιορτής που μας έρχεται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
Τέλος, είναι ένα λαχανικό που πρωταγωνιστεί σε αλμυρά, αλλά και γλυκά πιάτα, από ζεστές σούπες, σάλτσες ζυμαρικών, πίτες, μέχρι κέικ, ροφήματα, γλυκά του κουταλιού.
Είναι η κολοκύθα και είναι πολύ κρίμα αν συνηθίζεις να την καταναλώνεις μόνο στις μέρες του Halloween, στα τέλη Οκτωβρίου.
Πρόκειται για ένα λαχανικό τεράστια διατροφική αξία για τον οργανισμό, που ταυτόχρονα, έχει ελάχιστες θερμίδες και συνεπώς, είναι ιδανικό να το εντάξεις στο διατροφολόγιό σου ακόμα κι αν προσπαθείς να χάσεις βάρος.
Σύμφωνα με τη Rachel Kopec, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, που μίλησε στους New York Times, «ένα φλιτζάνι κολοκύθας, περιέχει μόλις 137 θερμίδες, αλλά περισσότερο από το 200% της ημερήσιας αξίας για πρόσληψη βιταμίνης Α, 36% βιταμίνης Κ, 25% φυτικών ινών και 22% βιταμίνης Ε».
Επιπλέον, είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6 και C, μαγνησίου, ριβοφλαβίνης, σιδήρου και καλίου.
«Αναλυτικότερα, η βιταμίνη Α στην κολοκύθα προέρχεται από φυτικές χρωστικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή, τα οποία της χαρίζουν το εντυπωσιακό της χρώμα. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι ζωτικής σημασίας για την όραση, την υγεία του δέρματος και την προστασία του από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς προχωράμε στους ψυχρότερους μήνες που εγκυμονούν ιώσεις», υπογραμμίζει η Kopec και συνεχίζει:
«Οι τύποι φυτικών ινών που εμπεριέχονται στην κολοκύθα μπορούν να βοηθήσουν όσους υποφέρουν από διάρροια ή δυσκοιλιότητα, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ είναι πιο εύπεπτες συγκριτικά με εκείνες που έχει για παράδειγμα το λάχανο».
Όσον αφορά τα επίπεδα καλίου της κολοκύθας, η διατροφολόγος σημειώνει: «Το κάλιο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει την υγεία των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφάνισης πέτρας στα νεφρά».
Τονίζει μάλιστα ότι τους σπόρους δεν πρέπει να τους πετάμε, καθώς την καθαρίζουμε. Είναι βρώσιμοι και περιέχουν επίσης πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. «Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, καλών λιπαρών, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Μισό φλιτζάνι σπόρων κολοκύθας χωρίς κέλυφος περιέχει 21 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4,5 γραμμάρια φυτικών ινών».