Σε ένα κομμωτήριο-χώρο τέχνης στην Πλατεία Βικτωρίας
Στον αριθμό 33 της οδού Δεριγνύ στο κέντρο της Αθήνας, ένα κομμωτήριο λειτουργεί και ως γκαλερί, αποτελώντας έτσι έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους στην πόλη.
- 13 ΝΟΕ 2024
Όχι, ο τίτλος δεν είναι παραπλανητικός. Στην Πλατεία Βικτωρίας υπάρχει όντως ένα κομμωτήριο που παράλληλα λειτουργεί και ως χώρος τέχνης, αφού στους τοίχους του δε θα δεις κρεμασμένες φωτογραφίες από περίτεχνα χτενίσματα, αλλά έργα ζωγραφικής.
Το Montreal του Λάμπρου Βουβουσίρα είναι στην πραγματικότητα μια γκαλερί που τυχαίνει να λειτουργεί και ως κομμωτήριο ή το αντίθετο. Μάλλον, δεν έχει καμία σημασία ποιος ρόλος είναι πιο σημαντικός, αφού εδώ η τέχνη της κομμωτικής συναντά εκείνη που γίνεται πάνω σε καμβά και η μια συμπληρώνει αρμονικά την άλλη.
Στο Montreal δε σου προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως όσο κουρεύεσαι αιωρούνται γύρω σου πίνακες ζωγραφικής, μιας και ο ιδιοκτήτης του εκτός από εξαιρετικός κομμωτής, είναι και πολύ ταλαντούχος καλλιτέχνης. Έτσι και ο χώρος του δε θα μπορούσε παρά να συνδυάζει τις δυο μεγάλες του αγάπες. Την κομμωτική και την τέχνη.
Ο Λάμπρος Βουβουσίρας μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία ως κομμωτής στο Λονδίνο αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα και κάποια στιγμή να ανοίξει τον δικό του χώρο. Κάπως έτσι μερικά χρόνια μετά την επιστροφή του προέκυψε το Montreal. Ήξερε όμως πως δεν ήθελε να ανοίξει ένα ακόμα κομμωτήριο.
Τα τελευταία χρόνια εκτός από τα χτενίσματα που δημιουργεί στα κεφάλια των πελατών του, δουλεύει και πάνω σε μια δικιά του τεχνική, εμπνευσμένος από τον παραδοσιακό κάθετο αργαλειό, τα υφαντά της Β. Ελλάδας και τον αθηναϊκό μοντερνισμό μέσα από το αρχιτεκτονικό προφίλ της πόλης. Τα υλικά τού είναι κορδέλες, κορδόνια, νήματα, και κάθε έργο του είναι απολύτως μοναδικό.
Τα δικά του έργα ήταν και τα πρώτα που κρεμάστηκαν στο Montreal.
Πόσα χρόνια υπάρχει το κομμωτήριο και πως ξεκίνησε; Γιατί Montreal;
Είμαι στον χώρο πάνω από 25 χρόνια και έχω δουλέψει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αγγλία. Το Montreal (hair art space) όμως άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούνιο του 2023. Το όραμα ξεκίνησε στην περίοδο της καραντίνας όπου ήταν έντονη η επιθυμία μου για έναν χώρο που να διαφέρει από τα κλασικά κομμωτήρια. Όσο για το όνομα, το Μόντρεαλ είναι το μέρος που γεννήθηκα. Αγαπώ πολύ αυτή την πόλη και θα ήθελα κάποια στιγμή να επιστρέψω εκεί. Οπότε επιλέγοντας αυτό το όνομα, έφερα κατά κάποιο τρόπο το Μόντρεαλ στην Αθήνα.
Μπαίνοντας κανείς στο Montreal, από τα πρώτα πράγματα που προσέχει είναι τα ιδιαίτερα έπιπλα που υπάρχουν στον χώρο. Πώς αποφάσισες να ακολουθήσεις αυτή μη παραδοσιακή διακόσμηση και πόσο εύκολο ήταν να βρεις αυτά τα ιδιαίτερα κομμάτια;
Η διακόσμηση είναι κάτι που μου αρέσει πολύ και αγαπώ να συνδυάζω το παλιό με το καινούργιο. Εδώ κάθε έπιπλο έχει μια ιστορία, είτε επειδή αγοράστηκε πολλά χρόνια πριν με την ιδέα ότι κάποια μέρα θα το βάλω στο κομμωτήριο, είτε επειδή κάποιος είχε ένα έπιπλο που δεν το ήθελε και μου το έδωσε. Βέβαια, όλα τα έπιπλα συνδυάστηκαν σιγά-σιγά μεταξύ τους.
Ο χώρος την πρώτη μέρα που ανοίξαμε ήταν εντελώς διαφορετικός από αυτό που βλέπεις τώρα. Κάνεις δεν καταλάβαινε ότι είναι κομμωτήριο. Έμπαινε κόσμος και μας ρωτούσε τι είναι εδώ.
Αυτό ήταν και το αρχικό πλάνο άλλωστε. Ένας χώρος που δε μοιάζει με κομμωτήριο. Ένας χώρος που από μόνος του θα μπορούσε να προσελκύσει διαφορετικό κόσμο για διαφορετικούς λόγους. Για τη διακόσμησή μας, την αισθητική μας, το διαφορετικό.
Ένα κομμωτήριο-χώρος τέχνης δεν είναι σίγουρα κάτι συνηθισμένο. Πώς αποφάσισες να παντρέψεις αυτά τα δύο;
Ήθελα να παντρέψω τις δύο μου αγάπες, την κομμωτική και την τέχνη. Από πολύ μικρός ζωγράφιζα μέχρι που την περίοδο της καραντίνας ανακάλυψα μια δική μου τεχνική που συνδυάζει το τελάρο με νήματα και κορδέλες.
Έτσι λοιπόν έψαχνα να βρω ένα χώρο όπου θα λειτουργεί με 2 ταυτότητες. Η μία να είναι η κομμωτική και η άλλη τα έργα που θα εκθέταμε στη βιτρίνα.
Πώς αποφασίζεις κάθε φορά τι έκθεση θα φιλοξενηθεί στον χώρο; Είναι συνήθως μόνο δικά σου έργα;
Από τη μέρα που γεννήθηκε η ιδέα του Montreal hair art Space αυτό που θέλαμε είναι να φιλοξενούμε καλλιτέχνες που θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους είτε ως window exhibition είτε και σε όλο τον χώρο. Στο τέλος του προηγούμενου χρόνου ολοκληρώθηκε η ατομική μου έκθεση με όνομα Equilibrium. Ο χώρος μεταμορφώθηκε σε εκθεσιακός μιας και έχει τη δυνατότητα να αλλάζει ανάλογα με την κάθε εκδήλωση που φιλοξενούμε.
Φέτος φιλοξενούμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με ζωγραφιές από τους VICTOR and NEFELIE GINIOUX με τίτλο Oil On Paper σε επιμέλεια της Ζάνας Κοντομανώλη. Οι εκθέσεις επιλέγονται και σχεδιάζονται κάθε φορά με διαφορετικά κριτήρια. Αυτό που ουσιαστικά θέλουμε είναι να επηρεάσουμε, θετικά φυσικά τον κόσμο που είτε έρχεται στον χώρο είτε περνάει από την περιοχή. Σύντομα θα ανακοινώσουμε και τις εκθέσεις που θα φιλοξενήσουμε τους επόμενους μήνες.
Σε αντίθεση με άλλα κομμωτήρια όπου οι καθρέφτες καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του χώρου, στο Montreal υπάρχουν μόνο δύο. Αυτό ήταν συνειδητή απόφαση ή έτυχε;
Όχι, έγινε συνειδητά. Οι καθρέφτες και οι λουτήρες είναι σίγουρα το σημείο κατατεθέν στα περισσότερα κομμωτήρια, εμείς όμως προσπαθήσαμε να κρύψουμε τους λουτήρες και να μειώσουμε τους καθρέφτες.
Στο μεγάλο μας τραπέζι υπάρχουν αρκετοί μικροί καθρέφτες επάνω μιας και εξυπηρετούν την ώρα της συμβουλευτικής, αλλά σίγουρα όχι την ώρα της βαφής.
Έτσι καταφέραμε να συγκεντρώνεται και να κάθεται ο κόσμος σε ένα μεγάλο τραπέζι και να βλέπει έναν φίλο του απέναντι του ή έναν άλλο πελάτη που έχει βάψει ή χτενίσει τα μαλλιά του, αντί να κοιτά τον εαυτό του σε έναν καθρέφτη.
Πόσα κοινά έχει ο τρόπος που δημιουργείς πάνω σε ένα κεφάλι με τον τρόπο που δημιουργείς πάνω σε έναν καμβά;
Τα έργα μου έχουν να κάνουν πολύ με γεωμετρία, χρώματα και μαθηματική ακρίβεια. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την κομμωτική. Η θεωρία του χρώματος και η γεωμετρία είναι και στις δύο περιπτώσεις ίδιες και λειτουργούν ως σημείο αναφοράς.
Η επαφή σου με την τέχνη πότε και πώς ξεκίνησε;
Η αγάπη μου για την τέχνη ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία και με συντροφεύει έως και σήμερα. Έχω κάνει μάθημα ελεύθερου σχεδίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια του νήματος και των κορδονιών, έχω βρει έναν τρόπο έκφρασης που με κάνει πολύ υπερήφανο μιας και είναι κάτι που έγινε πραγματικότητα κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Το Montreal είναι πρώτα κομμωτήριο και μετά χώρος τέχνης ή το ανάποδο;
Το Montreal είναι Hair Art Space.
MONTREAL
- Δεριγνύ 33, Αθήνα