Τι πιστεύουν οι ψυχολόγοι για το κουτσομπολιό
Είναι αποδεκτό μεταξύ των κοινωνικών επιστημόνων ότι το κουτσομπολιό είναι πιθανότατα ένα κατάλοιπο του εξελικτικού μας παρελθόντος.
- 21 ΝΟΕ 2024
«Όλοι κουτσομπολεύουν», αυτό υποστηρίζει ο Frank T. McAndrew, καθηγητής ψυχολογίας στο Knox College του Ιλινόις. «Είμαστε άνθρωποι και το να μοιραζόμαστε πληροφορίες ο ένας με τον άλλον είναι λογικό». Υπάρχουν ωστόσο κόκκινες γραμμές, οπότε το κουτσομπολιό, όπως πολλά σε αυτή τη ζωή, έχει τα όριά του.
Είναι αποδεκτό μεταξύ των κοινωνικών επιστημόνων (τουλάχιστον εκείνων που αποδέχονται τη θεωρία της εξέλιξης) ότι το κουτσομπολιό είναι πιθανότατα ένα κατάλοιπο του εξελικτικού μας παρελθόντος, είπε ο McAndrew στο NBC News.
Για να επιβιώσεις ήταν λίγο πολύ πάντα απαραίτητο να γνωρίζεις για τη ζωή των γύρω σου: ποιος είχε ισχυρούς φίλους και ποιος μπορεί να σε μαχαιρώσει πισώπλατα όταν οι καιροί γίνονταν δύσκολοι.
Αυτή η γνώση βοηθούσε τους ανθρώπους να εξελιχθούν κοινωνικά, ενώ όσοι δεν ενδιαφέρονταν γι’ αυτό, βρίσκονταν σταδιακά σε μειονεκτική θέση, λέει ο McAndrew. «Δεν ήταν καλοί στο να προσελκύουν και να διατηρούν συντρόφους ή να διατηρούν συμμαχίες. Αυτοί που δεν ενδιαφέρονταν για τα τεκταινόμενα των άλλων ανθρώπων κατά κάποιο τρόπο ξεριζώνονταν».
Ο καλός κουτσομπόλης
Σήμερα, τείνουμε να σκεφτόμαστε το κουτσομπολιό ως μια αρνητική συμπεριφορά – όταν, για παράδειγμα, μοιραζόμαστε πληροφορίες πίσω από την πλάτη κάποιου που μπορεί να τον παρουσιάσουν ως τον κακό της υπόθεσης. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι, υποστηρίζει ο McAndrew.
Σύμφωνα με τον ορισμό (τουλάχιστον τον ορισμό που χρησιμοποιούν οι κοινωνικοί επιστήμονες που μελετούν το κουτσομπολιό), κουτσομπολιό είναι κάθε συζήτηση για κάποιον που δεν είναι παρών.
Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, διότι παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σύνδεσης της κοινωνίας μας. Είναι απλώς κοινωνικές πληροφορίες και μαθαίνουμε πολλά για τον κοινωνικό κόσμο γύρω μας όταν κουτσομπολεύουμε.
Αυτό που κάνει το κουτσομπολιό καλό, κακό ή ουδέτερο είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες και όχι το περιεχόμενο της ίδιας της είδησης, λέει ο McAndrew. «Το κουτσομπολιό είναι μια κοινωνική δεξιότητα».
Ένας καλός κουτσομπόλης είναι κάποιος στον οποίο οι άνθρωποι εμπιστεύονται τις πληροφορίες και κάποιος που χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες με υπεύθυνο τρόπο. Όταν μαθαίνετε ότι το άτομο με το οποίο είναι ερωτευμένος ο φίλος σας ακούγεται ότι τον απατάει, ενημερώνετε τον φίλο σας, όχι για να τον πληγώσετε, αλλά ως προειδοποίηση.
Το κλειδί είναι να μοιράζεστε τις πληροφορίες με κατάλληλο τρόπο που βοηθάει τους άλλους.
Ο κακός κουτσομπόλης
Ο κακός κουτσομπόλης, από την άλλη, είναι κάποιος που μοιράζεται πληροφορίες για τους άλλους απερίσκεπτα ή προκειμένου να αποκτήσει ο ίδιος κάποιο πλεονέκτημα. Πολλά κουτσομπολιά, ωστόσο, έχουν τόσο θετικά αποτελέσματα όσο και ηθικά κίνητρα, εξηγεί ο Robb Willer, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο οποίος μελετά τις κοινωνικές δυνάμεις που μας φέρνουν κοντά και μας οδηγούν ο ένας εναντίον του άλλου, συμπεριλαμβανομένου του κουτσομπολιού.
Μελέτες της ομάδας του έχουν δείξει ότι οι πιο γενναιόδωροι και ηθικοί ανάμεσά μας είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν φήμες για αναξιόπιστους ανθρώπους και αναφέρουν ότι το κάνουν επειδή ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τους άλλους.
Ονομάζουν αυτό το είδος κουτσομπολιού «φιλοκοινωνικό κουτσομπολιό» επειδή χρησιμεύει για να προειδοποιεί τους άλλους – γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής εκμετάλλευσης στις ομάδες, λέει ο Willer. «Πολλά κουτσομπολιά οδηγούνται από το ενδιαφέρον για τους άλλους και έχουν θετικά κοινωνικά αποτελέσματα».
Οι εργασίες της ομάδας του έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η ενασχόληση με το κουτσομπολιό μπορεί στην πραγματικότητα να μετριάσει κάποιες από τις απογοητεύσεις μας και άλλα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουμε όταν ανακαλύπτουμε ότι κάποιος έχει συμπεριφερθεί άσχημα.