Vishu Joo/Unsplash
LIFE

Το ζώο με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια εκσπερμάτιση

Το συγκεκριμένο θηλαστικό ζει στην έρημο και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αντοχή στις συνθήκες που επικρατούν στο οικοσύστημά της.

Δεν αναπαράγονται όλα τα ζώα δια της μεθόδου που αναπαράγεται και ο άνθρωπος. Υπάρχουν είδη που πολλαπλασιάζονται με asexual τρόπους (για παράδειγμα, τα κοράλλια μεγαλώνουν από μέρος του σώματος του γονέα τους, οι θαλάσσιοι αστερίες από κομμάτι του γονέα που σπάει, όπως υπάρχουν και μονοκύτταροι οργανισμοί σαν τις αμοιβάδες που χωρίζονται στα δύο), ενώ κάποια αυτογονιμοποιούνται ή και ζευγαρώνουν (βλέπε σαλιγκάρια).

Σε ό,τι αφορά τα θηλαστικά διαφέρει η διάρκεια εκσπερμάτισης, γεγονός που έχει να κάνει με ουσιαστικούς παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με τη φυσιολογία και το περιβάλλον.

Για παράδειγμα, την τέταρτη μεγαλύτερη διάρκεια εκσπερμάτισης την έχουν οι χιμπατζήδες που ανήκουν και στη λίστα των ζώων που κάνουν σεξ για την απόλαυση της πράξης.

Είναι διάρκειας μεταξύ 15 έως 20 δευτερολέπτων. Οι ειδικοί εξηγούν πως στα είδη όπου ο ανταγωνισμός σπέρματος είναι υψηλός, η μεγαλύτερη εκσπερμάτιση μπορεί να είναι μια προσαρμοστική στρατηγική για την εναπόθεση περισσότερων σπερματοζωαρίων και τη διασφάλιση της αναπαραγωγικής επιτυχίας.

Στο Νο3 της λίστας είναι οι Ασιατικοί ελέφαντες, με εκσπερμάτιση που διαρκεί περίπου 20 με 40 δευτερόλεπτα. Εξασφαλίζει αποτελεσματική μεταφορά σπέρματος, δεδομένων των μεγάλων αναπαραγωγικών οδών των ελεφάντων. Επιπλέον, το συγκεκριμένο είδος ζευγαρώνει σπάνια. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμη η μεγιστοποίηση της αναπαραγωγικής επιτυχίας.

Στο Νο2 είναι τα οικόσιτα γουρούνια (κάπροι), με εκσπερμάτιση διάρκειας περίπου 5 με 10 λεπτά. Μπορεί να φτάσει και τη μισή ώρα, όπως και τα 90 λεπτά όπως αναφέρει το Guinness World Records.

Θεωρούνται υποείδος του Sus scrofa, του αγριόχοιρου, αν και έχουν εξημερωθεί από το 13.000 π.Χ. Εξημερώθηκαν κατά τη νεολιθική περίοδο, γνωστή και ως Νέα Εποχή του Λίθου, στην Εγγύς Ανατολή και την Ανατολική Ασία.

Οι μελέτες έχουν δείξει πως αυτοί οι χοίροι παράγουν μεγάλους όγκους εκσπερμάτισης, ώστε να αντισταθμίσουν τις μακριές αναπαραγωγικές τους οδούς. Έτσι, η παρατεταμένη διάρκεια βοηθά στην αποτελεσματική παροχή της.

Amar Singh Rathore/Unsplash

Στην κορυφή της λίστας με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια εκσπερμάτιση είναι οι καμήλες dromedary και Bactrian. Είναι μεταξύ των 6 και των 20 λεπτών. Διασφαλίζει την αποτελεσματική μεταφορά του σπέρματος στο θηλυκό, ειδικά δεδομένης της μεγάλης αναπαραγωγικής ανατομίας και του δύσκολου περιβάλλοντος της ερήμου, όπου οι ευκαιρίες ζευγαρώματος μπορεί να είναι περιορισμένες.

Οι καμήλες ζευγαρώνουν σε μια μοναδική καθιστή θέση όπου το αρσενικό ανεβαίνει στο θηλυκό ενώ αυτό είναι σε γονατιστή στάση. Η εκσπερμάτιση συμβαίνει κατά διαστήματα σε όλη αυτή την παρατεταμένη περίοδο ζευγαρώματος.

Πού βρίσκεται ο άνθρωπος στη λίστα

Με εκσπερμάτιση που διαρκεί περί τα 5 με 10 δευτερόλεπτα, συμπεριλαμβανομένης της φάσης αποβολής, εμπίπτουμε ως είδος στο μεσαίο έως χαμηλό εύρος μεταξύ των θηλαστικών. Ο λόγος έχει να κάνει με τον μικρότερο ανταγωνισμό των σπερματοζωαρίων και των απλούστερων αναπαραγωγικών στρατηγικών.