ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι Αλβανοί γιόρτασαν την Ημέρα Ανεξαρτησίας τους και στο Σύνταγμα

Μικροί και μεγάλοι τίμησαν την Ημέρα της Σημαίας, όπως αλλιώς είναι γνωστή η 28η Νοεμβρίου με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς στην κεντρικότερη πλατεία της Αθήνας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Το ημερολόγιο έγραφε 28 Νοεμβρίου του 1912 όταν ο Ismail Qemali ανέμισε για πρώτη φορά τον κόκκινη σημαία με τον μαύρο δικέφαλο αετό στο μπαλκόνι ενός αρχοντικού της Αυλώνας και ανακήρυξε και επίσημα της Ανεξαρτησία της Αλβανίας. Από εκείνη την ημέρα, η μικρή χώρα των Βαλκανίων θα ήταν επιτέλους ελεύθερη από τον οθωμανικό ζυγό, ακολουθώντας την πορεία που χάραξαν οι γείτονες σε αυτήν χώρες κάποιες δεκαετίες πριν.

Όπως σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο, έτσι και στην Αθήνα, δεκάδες Αλβανοί συγκεντρώθηκαν στο κεντρικότερο σημείο -στην προκειμένη το Σύνταγμα- και γιόρτασαν ανεμίζοντας σημαίες τα 112 χρόνια ανεξαρτησία της χώρας του. Μικροί και μεγάλοι τίμησαν την Ημέρα της Σημαίας, όπως αλλιώς είναι γνωστή η 28η Νοεμβρίου με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.

Εκτός όμως από την Ανεξαρτησία τους, οι Αλβανοί γιορτάζουν τέλος Νοέμβρη και συγκεκριμένα στις 29, και την απελευθέρωση από τους Ναζί, έτσι θα ακούσετε πολλούς Αλβανούς να μιλάνε για τις Γιορτές του Νοεμβρίου, εννοώντας αυτές τις δύο μέρες, που γιορτάζονται περισσότερο από κάθε άλλες στη χώρα και αποτελούν εθνικές αργίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Ελλάδα ζουν αυτοί τη στιγμή υπάρχουν 285.483 νόμιμοι μετανάστες με αλβανική υπηκοότητα στην Ελλάδα ενώ την τελευταία δεκαετία μεγάλος αριθμός έχει λάβει ελληνική ιθαγένεια μέσω της διαδικασίας πολιτογράφησης. Οι Αλβανοί υπολογίζεται πως αποτελούν το 60–65% του μεταναστευτικού πληθυσμού στη χώρα μας.

Συνολικά, από το 1990, όταν και άνοιξαν τα σύνορα που χώριζαν τις δύο χώρες, υπολογίζεται πως μπήκαν στην Ελλάδα περίπου 700.000 Αλβανοί, ενώ τριάντα τέσσερα χρόνια μετά συνεχίζουν να αποτελούν την πολυπληθέστερη μεταναστευτική κοινότητα της Ελλάδας.

Τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι σημαντικός αριθμός τόσο Ελλήνων όσο και δεύτερης γενιάς μεταναστών (πολλοί με ελληνικό διαβατήριο) έχει μετεγκατασταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την Eurostat (2023) την περίοδο 2012-2021, 1.023.307 Έλληνες πολίτες έχουν μετοίκησαν στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από αυτούς το 30%-40% εκτιμάται ότι είναι νέοι δεύτερης γενιάς μετανάστες αλβανικής καταγωγής.