© PAN PACIFIC HOTELS GROUP/NEWSROOM
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Pan Pacific Orchard: Ο καλύτερος ουρανοξύστης για το 2024

Αφήνοντας την κλασική δομή πύργου για μία πολύ πιο «ανάλαφρη» φόρμα ουρανοξύστη, οι αρχιτέκτονες του πολυτελούς ξενοδοχείου στη Σιγκαπούρη κέρδισαν το βραβείο για αυτή τη χρονιά.

Υπήρξαν περίοδοι που πολλοί κήρυξαν το «τέλος των ψηλών κτιρίων», όπως μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ή τον καιρό της πανδημίας που οι περιορισμοί καθήλωσαν πολύ περισσότερο τα μεγάλα αστικά κέντρα και μεταμόρφωσαν τα διαμερίσματα σε ατομικές φυλακές

Όμως, τελικά το ακριβώς ανάποδο συνέβη όπως δείχνουν οι αριθμοί: ο απολογισμός του έτος που ολοκληρώνεται σε μερικές μέρες, δείχνει ότι οικοδομήθηκαν παγκοσμίως περίπου 500 νέοι ουρανοξύστες, ξεπερνώντας τα στοιχεία του 2023 (τα οποία είχαν σημειώσει πρωτοφανές ρεκόρ στα χρονικά) και φανερώνοντας ότι ο κατασκευαστικός κλάδος θα συνεχίσει να αναμετράται με το ύψος.

Μάλιστα, ο μηχανικός του Μπουρτζ Χαλίφα έχει δηλώσει ότι πλέον είμαστε σε θέση να χτίσουμε κτίρια τα οποία είναι «υψηλότερα από τα πιο ψηλά βουνά», όταν στον εμβληματικό ουρανοξύστη του Ντουμπάι η ώρα της Ανατολής διαφέρει μερικά λεπτά ανάμεσα στους επάνω και τους κάτω ορόφους.

Τα επιτεύγματα της κάθετης δόμησης, ωστόσο, δεν κρίνονται αποκλειστικά με βάση το ύψος τους.


Ακόμη πιο σημαντικό, για την ακρίβεια, είναι το πώς (και αν) καταφέρνουν να καμουφλάρουν τον όγκο τους προκειμένου να μην επιβαρύνουν την εικόνα των πόλεων όπου ανεγείρονται. Εξίσου σημαντικά κριτήρια είναι οι κατασκευαστικές τεχνολογίες, το επίπεδο λειτουργικότητας, η αρχιτεκτονική τους πρωτοτυπία και συνολικότερη φιλοσοφία σχεδιασμού, όπως αναφέρονται στη λίστα με τους παράγοντες τους οποίους λαμβάνει υπόψη το Συμβούλιο για τα Ψηλά Κτίρια και τον Αστική Ανάπτυξη (CTBUD) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και μια φορά τον χρόνο απονέμει το βραβείο για τον καλύτερο ουρανοξύστη στον κόσμο.

Το βραβείο του μη κυβερνητικού οργανισμού για το έτος 2024 απονεμήθηκε στο εντυπωσιακό Pan Pacific Orchard στο κέντρο της Σιγκαπούρης, στην ίδια πόλη δηλαδή που δυόμιση αιώνες πριν είχε εμφανιστεί ο πρώτος ουρανοξύστης στην ιστορία.

Ένας ανατρεπτικός ουρανοξύστης

Έπειτα από τέσσερα χρόνια εργασιών, το πολυαναμενόμενο πρότζεκτ το οποίο υλοποιήθηκε για λογαριασμό του κορυφαίου ξενοδοχειακού ομίλου (Pan Pacific) ολοκληρώθηκε, φέρνοντας έναν αέρα αρχιτεκτονικής ανανέωσης στη λεωφόρο Όρτσαντ – τον βασικό άξονα εμπορικής δραστηριότητας στη Σιγκαπούρη. Από την πρώτη στιγμή κέρδισε τις εντυπώσεις, χάρη στον πρωτότυπο σχεδιασμό με τα σχήματα «L» και το μεγάλο ποσοστό αδόμητου όγκου στη συνολική δομή του κτιρίου, κάνοντάς το να διαφέρει σημαντικά από τους υπόλοιπους ουρανοξύστες που εντοπίζονται σήμερα στην ανεπτυγμένη οικονομικά πόλη.

Με βάση αυτή τη σχεδιαστική φόρμουλα, δημιουργήθηκαν τέσσερα επιμέρους τμήματα στον μήκους 140 μ. ουρανοξύστη που υλοποιήθηκε για λογαριασμό του κορυφαίου ξενοδοχειακού ομίλου Pan Pacific – τέσσερα τμήματα τα οποία θεωρητικά αντιστοιχούν στα κύρια στοιχεία του τροπικού κλίματος της Σιγκαπούρης και διαμορφώνουν τέσσερις διαφορετικές ταράτσες.

Πιο συγκεκριμένα, στο ισόγειο επίπεδο (το μόνο προσβάσιμο από το κοινό) υπάρχει η «Ταράτσα Δάσος» με έναν εντυπωσιακό καταρράκτη νερού και δεκάδες, ενδημικά φυτά, πιο πάνω αναπτύσσεται η «Ταράτσα Παραλία» που περιλαμβάνει και μια πισίνα με φοίνικες, ακόμη πιο πάνω οι φιλοξενούμενοι βρίσκουν την «Ταράτσα Κήπος» με περιπατητικές διαδρομές και τέλος η «Ταράτσα Σύννεφο» με απρόσκοπτη θέα σε όλη την πόλη.

Εγκαταλείποντας την κλασική δομή πύργου για μία πολύ πιο «ανάλαφρη» φόρμα στον σχεδιασμό του ουρανοξύστη, το αρχιτεκτονικό γραφείο WOHA εμφάνισε μια νέα προσέγγιση στην καθ’ ύψος δόμησης, όπου ζητούμενο δεν είναι η μεγιστοποίηση των διαμερισμάτων-ενοίκων αλλά η μεγιστοποίηση στοιχείων όπως του ελεύθερου χώρου, του φωτός και των φυτεύσεων (υπάρχουν 375 στους 35 ορόφους). Η εμπειρία από μέσα, όπως μεταφέρουν οι βραβευμένοι αρχιτέκτονες, δεν παραπέμπει στην αίσθηση ενός μεγάλου κτιρίου, αλλά περισσότερο σε ένα οικοσύστημα γειτονιάς, που έχει διαφορετικά στοιχεία ανά επίπεδο.


Εννοείται ότι δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση μεθόδων και υλικών τα οποία είναι φιλικά για το περιβάλλον, π.χ. ηλιακά πάνελ, τζάμια υψηλής ενεργειακής απόδοσης κοκ, με στόχο το χαμηλότερο δυνατό αποτύπωμα του κτιρίου.

«Πιστεύουμε στη δημιουργία ζωντανών κτιρίων τα οποία είναι ενσωματωμένα στη φύση, καθώς και στον αστικό ιστό των πόλεων όπου κατοικούν», ανέφερε στις δηλώσεις του για το πρότζεκτ ο Mun Summ Wong, ιδρυτής και διευθυντής του γραφείου.