3 ελληνικά στη λίστα με τα 1.000 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2025
Delta, Σπονδή και Varoulko Seaside πέρασαν με επιτυχία όλα τα στάδια της αξιολόγησης του Γαλλικού οδηγού La Liste.
- 10 ΔΕΚ 2024
Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο αρκετών διεθνών οδηγών – ανάμεσά τους φυσικά και ο Οδηγός Michelin. Μάλιστα, από το 1987 που χρονολογείται η παρουσία του Οδηγού Michelin στην Αθήνα, πλέον βλέπουμε όλο και περισσότερα εστιατόρια της πρωτεύουσας να βρίσκουν τον δρόμο τους προς τον δημοφιλή γαστρονομικό οδηγό.
Τώρα, μία ακόμα βράβευση έρχεται να επιβεβαιώσει την ανοδική πορεία της ελληνικής γαστρονομίας. Τρία ελληνικά εστιατόρια φιγουράρουν στο La Liste για το 2025, τον δημοφιλή οδηγό με το παγκόσμιο αντίκρισμα, που προτείνει τα 1000 καλύτερα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.
Ο γαλλικός οδηγός εγκαινιάστηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015 και σήμερα απαριθμεί 20.000 εστιατόρια σε 195 χώρες συγκεντρώνοντας πάνω από 700 οδηγούς και δημοσιεύσεις. Ο ιδρυτής του La Liste, Philippe Faure, ήταν προηγουμένως διευθύνων σύμβουλος της Gault & Millau και πρώην επικεφαλής του Γαλλικού Οργανισμού Τουρισμού, ενώ διετέλεσε πρέσβης της Γαλλίας στην Ιαπωνία από το 2007 έως το 2011, στο Μεξικό και στο Μαρόκο.
«Διαφάνεια. Ακεραιότητα. Καθολικότητα» είναι οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο οδηγός για να περιγράψει τη διαδικασία επιλογής των εστιατορίων, η οποία περιλαμβάνει έξι στάδια μέχρι να φτάσουν τελικά στις λίστες του.
Το Delta, η Σπονδή και το Varoulko Seaside φαίνεται πως πέρασαν με επιτυχία όλα τα στάδια αξιολόγησης και είναι τα τρία ελληνικά εστιατόρια που επιλέχθηκαν στα 1000 καλύτερα του κόσμου για το 2025.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εστιατόριο Delta, με chefs τους Θάνο Φέσκο και Γιώργο Παπαζαχαρία κατέχει δύο Αστέρια Michelin ενώ το ένα Αστέρι τους διατηρούν επίσης η Σπονδή με chef τον Arnaud Bignon και το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου.
Η Σπονδή του Απόστολου Τραστέλλη έχει παρουσία στον Οδηγό Michelin από το 2002 και ο Λευτέρης Λαζάρου είναι ο πρώτος Έλληνας chef που βραβεύτηκε με Αστέρι Michelin, το οποίο και διατηρεί ανελλιπώς στο εστιατόριο του από το 2002 έως σήμερα.
Το υψηλότερο σκορ (99.50) στη λίστα του La Liste σημείωσε το τριάστερο Cheval Blanc by Peter Knogl, το οποίο βρίσκεται στην Ελβετία, ενώ ακολουθούν τα Guy Savoy στο Παρίσι, Lenclume-Simon Rogan στο Λονδίνο.