ΓΕΥΣΗ

Αυτά είναι τα νέα wine bars της Αθήνας που βγαίνουμε τώρα

Οι καινούργιες διευθύνσεις που κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την οινική σκηνή της πόλης.

Η εξέλιξη της αθηναϊκής σκηνής που εστιάζει στο κρασί είναι εμφανής – αρκεί να μετρήσει κανείς τις αφίξεις των wine bars τα τελευταία χρόνια. Μετά το Oinoscent και το Heteroclito που έθεσαν τις βάσεις για μία νέα εποχή, ακολούθησε μία νέα γενιά επιχειρηματιών, που θέλησαν να κάνουν το κρασί πιο προσιτό, λιγότερο σοβαρό και σίγουρα διασκεδαστικό.

Ταυτόχρονα, η εξέλιξη και η δυναμική του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, με αρκετούς νέους οινοπαραγωγούς να μπαίνουν στο παιχνίδι, συνέθεσε μία νέα κοινότητα ανθρώπων που είχαν αρκετά κοινά ενδιαφέρονται.

Η άνοδος των φυσικών κρασιών δεν είναι τυχαία, καθώς η φιλοσοφία πίσω από την οινοποίηση και την καλλιέργεια έφερε κοντά ανθρώπους της τέχνης, της μουσικής και της μόδας, που είχαν μάθει έτσι κι αλλιώς να ξεφεύγουν από τα στενά όρια της αντίληψης των πραγμάτων.

Το κρασί, σήμερα, είναι γαστρονομικό, νόστιμο και hype και τα νέα wine bars έχουν συγκεκριμένα aesthetics, καθώς απευθύνονται πια σε ένα διεθνές κοινό.

Άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει, που έχουν ζήσει στο εξωτερικό και έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν ή να πολιτογραφηθούν ως Αθηναίοι, φέρνουν τις εικόνες και την αισθητική τους στην Αθήνα, δημιουργώντας μια ομολογουμένως αρκετά cool σκηνή γύρω από το κρασί, όπως πολύ εύστοχα την περιγράφει και ένα πρόσφατο άρθρο των Financial Times.

Τα νέα wine bars της Αθήνας ανοίγουν τις πόρτες τους γύρω από το κέντρο της Αθήνας, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά που θα συναντούσες σε μία μητρόπολη όπως το Παρίσι ή το Λονδίνο, και κάνουν το κρασί αφορμή για έξοδο.

Ο Σταύρος Χρυσαφίδης, ο Τhomas Brengou και ο Rafael Wallon-Brownstone μοιράζονται ένα κοινό όραμα στο Wine is Fine, καθώς έχουν κοινές αναφορές στην αισθητική της γαστρονομίας και αγαπούν την εστίαση πολύπλευρα.

Η cave à manger, που έχει γίνει πια σημείο συνάντησης στη Βύσσης, άλλοτε γνωστή για τα πομολάδικά της, συγκεντρώνει κρασιά ήπιας οινοποίησης από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, προσφέροντας μάλιστα μια μεγάλη γκάμα σε ποτήρι. Με first-come, first served φιλοσοφία, η ομάδα επιθυμεί να δημιουργήσει ένα κλίμα χαλαρό και να αναπτύξει μία πιο στενή σχέση με το κέντρο της πόλης. Τα πράγματα είναι απλά: κάνεις τη βόλτα σου, περνάς, κάθεσαι και τσιμπάς.

Το Gamay (Ζωοδόχου Πηγής 42, Αθήνα), εκτός από γαλλική ποικιλία κόκκινου σταφυλιού, είναι το νέο wine bar που προστέθηκε την περασμένη χρονιά στα Εξάρχεια και στεγάζεται σε ένα κτίριο δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού. Η μαρμάρινη μπάρα είναι ένα από τα επιβλητικά στοιχεία του χώρου και το κέντρο της δράσης.

Οι ετικέτες ξεπερνούν τις 120, με τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα να μοιράζονται στη μέση, με αρκετές επιλογές από Γαλλία και Ιταλία. Σχεδόν 20 από αυτές μπορείς να τις δοκιμάσεις σε ποτήρι. Κρασί και τσιμπολόγημα πάνε μαζί και ο σεφ Μίλτος Αρμένης έχει σχεδιάσει ένα πιάτα ταιριαστά, όπως μία πίνσα μορταδέλα – φιστίκι.

Ήταν στις αρχές της χρονιάς όταν οι Επτά Μάρτυρες (Μεναίχμου 3Β, Αθήνα) άνοιξαν τις πόρτες τους και το wine bar σε μία νέα αγαπημένη πιάτσα του Νέου Κόσμου (το Annie fine cooking έκανε την αρχή, για να ακολουθήσει ο Τιτάνας) έγινε αμέσως talk of the town.

Όχι άδικα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι μουσικοί Nώντας Παππάς (ή Noda Pappa) και Ορέστης Φαληρέας που έχουν και τη Loggia στη Σίφνο, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Σεραφείμ Αθανασίου, Νάκο και ο Γιώργο Μπαλαμώτη και Romain Gavras.

Θα πιεις κρασιά από τον ελληνικό και τον γαλλικό αμπελώνα με μία προτίμηση προς την ήπια οινοποίηση χωρίς όμως να το ακολουθούν δογματικά. Δεν θα πιεις το κρασί σου ξεροσφύρι καθώς η φιλοσοφία παραπέμπει στα βολιώτικα τσιπουράδικα, με τον chef Σεραφείμ Αθανασίου να συνθέτει μικρά και νόστιμα πιάτα χωρίς να λείπουν όμως και κυρίως επιλογές.

Το εστιατόριο Gallina (Μάρκου Μπότσαρη 49, Αθήνα) ξεχωρίζει για την προσέγγισή του στο κρασί, με μια εκτενή και εκλεκτή λίστα που περιλαμβάνει περισσότερες από 700 ετικέτες από τον διεθνή και ελληνικό αμπελώνα, πολλές από τις οποίες και σε ποτήρι (περισσότερες από 30).

Πολλά δε από τα κρασιά της λίστας βρίσκονται σε αποκλειστικότητα εδώ για την Ελλάδα. Μπορείς να καθίσεις στο μπαρ και να συνοδεύσεις το κρασί σου με μία τα εξαιρετικά μικρά πιάτα ή να δειπνήσεις με θέα την ανοιχτή κουζίνα.

Το κρασί έχει πρωταγωνιστικό ρόλο εκείνοι που επιλέγουν το μπαρ κατά την επίσκεψη τους, είτε για να απολαύσουν ένα και ποτήρι κρασί με τα εξαιρετικά μικρά πιάτα για να συνοδεύσουν, είτε για το δείπνο τους σε ένα πιο χαλαρό στυλ με θέα την ανοικτή κουζίνα.

Τα νέα wine bars της πόλης δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε connoisseurs αλλά σε ένα κοινό ανεξαρτήτου ηλικίας που θέλει να πιει κάτι νόστιμο, να δοκιμάσει καινούργιες προτάσεις και να χαλαρώσει. Ο Φελλός, που άνοιξε τις πόρτες του το καλοκαίρι, εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.

Μία παρέα πέντε ατόμων, με διαφορετική προϋπηρεσία ο καθένας στην εστίαση, και αγάπη για το κέντρο της πόλης, ένωσαν τις δυνάμεις τους και έδωσαν καινούργια ζωή σε ένα κλειστό μέχρι πρότινος κατάστημα. Κράτησαν λιτές και ανεπιτήδευτες γραμμές στον χώρο, και κάπως έτσι όχι μόνο δεν σε κουράζει στο μάτι αλλά αναδεικνύεται και ιδιαίτερα χαλαρωτικός ένα απόγευμα καθημερινής για να συζητήσεις με την παρέα σου.

Το κρασί, από τον ελληνικό αμπελώνα, είναι ο πρωταγωνιστής. Τη λίστα επιμελήθηκε η Βασιλική Γαλάνη (τη γνωρίσαμε στο Materia Prima και πλέον βρίσκεται στην Pure Wine Spirits), η οποία έδωσε βάση σε ετικέτες από μικρά οινοποιεία, δημιουργώντας έναν πλήρες οινικό χάρτη. Μια συμπυκνωμένη πρόταση για φαγητό έχει δώσει ο Ηλίας Μπαλάσκας (γνωστός από το Seawoolf), με τον Αντώνη Μωραΐτη να εκτελεί τις ιδέες του. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν τυριά και αλλαντικά, με εξαιρετικές επιλογές από τα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το Mellem αποτραβήχτηκε από τις γνωστές πιάτσες που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό στην Κυψέλη. Εναρμονίστηκε με το ύφος των γύρω πολυκατοικιών στη γειτονιά και έγινε αμέσως κομμάτι της. Οι κάτοικοι θα κάνουν μία στάση νωρίς για τον καφέ και το πρωινό τους και πιο αργά θα έρθουν και από τα πέριξ για κρασί και τσιμπολόγημα.

Στο κρασί, κινούνται με μία βασική λίστα που περιλαμβάνει 7-8 επιλογές ήπιας οινοποίησης, και μία ακόμα guest με πιο ιδιαίτερες επιλογές αποκλειστικά σε φιάλη, που αλλάζει κάθε τρεις μήνες. Απολαμβάνεις το κρασί σου με κρύα πιάτα, από ένα καπνιστό ψάρι, πίκλες, ψωμί και τσάτνεϊ μέχρι τυριά και αλλαντικά.

Στη Gonia οι πρωινοί καφέδες δίνουν τη σκυτάλη στην απογευματινή τελετουργία του aperitivo ενώ τα βράδια τα κρασιά μεταφέρουν ιστορίες από ηλιόλουστους αμπελώνες. Ποικιλίες από μαριναρισμένες ελιές και ατομικά πλατό με νόστιμα τυριά και αλλαντικά σερβίρονται σε ασημένια σκεύη για ένα κρασί στα όρθια.

Το Kennedy (Νικκίου 9, Αθήνα) είναι ένα listening wine bar που ανήκει στις πιο πρόσφατες αφίξεις του 2024 και ήρθε να προστεθεί στη γειτονιά της Ακρόπολης. Εμπνευστής είναι ο Χρήστος Κοντός, φωτογράφος και εκδότης του περιοδικού Kennedy που μαζί με τη σύζυγό του επιμελήθηκαν το στυλ και τη διακόσμηση του χώρου. Οι δύο καθρέφτες που δεσπόζουν στο μαγαζί προέρχονται από το ιστορικό Ideal στην Πανεπιστημίου.

Η μουσική αποτελεί την ουσία του wine bar, δεδομένου ότι εδώ δεν λειτουργεί απλώς ως χαλί. Τα κρασιά προέρχονται από την Αλσατία και το σίγουρο είναι ότι εδώ δεν θα βρεις ετικέτες που μπορείς να πιεις και αλλού στην Αθήνα. Προζυμένιο ψωμί, βούτυρο από την Corphes, κονσέρβες Pyscis και λίγα εκλεκτά τυριά συνθέτουν τις επιλογές για να συνοδεύσεις το κρασί σου.