Πώς να γυρίσεις σπίτι με ασφάλεια μετά από μια βραδινή έξοδο
Αν οργανώσεις από πριν την επιστροφή σου στο σπίτι, δεν χρειάζεται να γίνεις εσύ ο ξενέρωτος της παρέας. Τρόποι πάντα υπάρχουν.
- 17 ΙΑΝ 2025
Οι βραδινές έξοδοι από τότε που θυμόμαστε τους εαυτούς μας, ήταν κάτι το σημαντικό. Από τις πρώτες εφηβικές νύχτες, μέχρι τα πανεπιστημιακά ξενύχτια και φυσικά τα επόμενα και πιο καλά βράδια μας, ήταν εκείνες οι στιγμές που γέννησαν τις πιο όμορφες εμπειρίες μας. Αλλά για να τα γιορτάσουμε όπως οφείλουμε, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ορισμένα σημαντικά σημεία της βραδιάς.
Σίγουρα, δεν χρειάζεσαι μάθημα από μένα για να πειστείς ότι αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί, αλλά κάθε ιστορία που βοηθά ώστε να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα σε μια όμορφη και σε μια μεθυσμένη βραδιά και κάθε ιστορία που μας βοηθά να ξεχωρίσουμε το αλκοόλ από την οδήγηση, μπορεί να φανεί χρήσιμη.
Αρχικά, να σου τονίσω ότι έχω ζήσει αρκετά βράδια που έχω πιει σοβαρές ποσότητες αλκοόλ, δεν είμαι δηλαδή κανένας τύπος που θα σου μοιράσει συμβουλές ξέροντας ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Και φυσικά γνωρίζω το πόσο δύσκολο είναι να πείσεις κάποιον ανάμεσα σε ολόκληρη παρέα που πίνει, να μη βάλει σταγόνα στο στόμα του.
Πώς να περάσεις πραγματικά καλά σε ένα ρεβεγιόν
Παρ’ όλα αυτά, επειδή το σωστό πάρτι, όπως και να το κάνουμε, συνεπάγεται και με κατανάλωση αλκοόλ που θα σε θέσει «παράνομο» σε έναν έλεγχο και πρωτίστως επικίνδυνο πίσω από το τιμόνι, το πρώτο πράγμα που έχω να σου γράψω, είναι να μην πίνεις σκεπτόμενος μόνο τον έλεγχο της τροχαίας. Τα όρια είναι πολύ χαμηλά για έναν συγκεκριμένο λόγο: Για να αποφύγεις εντελώς το αλκοόλ ενώ πρόκειται να οδηγήσεις, καθώς αυτό είναι το σωστό και το ασφαλές.
Σε μια σωστή έξοδο αντιλαμβάνομαι ότι θες εσύ και η παρέα σου να περάσετε καλά και ίσως να θεωρείς πως το ποτό χρειάζεται να συνοδεύει αυτές τις στιγμές. Εγώ δεν είμαι εδώ για να σου αλλάξω όλη την κοσμοθεωρία.
Είμαι όμως εδώ για να σου πω ότι δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις να πίνεις ενοχικά, πίνοντας μόνο ποτά χαμηλά σε περιεκτικότητα αλκοόλ. Κι αυτό γιατί πολύ απλά, δεν υπάρχει «ελαφρύ/ μαλακό» και «βαρύ/ σκληρό» αλκοολούχο ποτό. Το αλκοόλ είναι αλκοόλ σε όποιο τύπο και αν προσφέρεται. Τα ποτά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (π.χ. αποστάγματα) προσφέρονται σε πολύ μικρότερες μερίδες σε σχέση π.χ. με την μπύρα ή το κρασί. Έτσι, ένα ποτήρι μπύρας, κρασιού ή άλλου ποτού περιέχουν στην πραγματικότητα την ίδια ποσότητα αλκοόλ. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο ασφαλές αλκοολούχο ποτό, αν πρόκειται να οδηγήσεις.
Αν λοιπόν δεν θες να είσαι ο «ξενέρωτος» της παρέας, ειδικά τις νύχτες που προγραμματίζεις καιρό, τότε θέσε από την αρχή τα όρια σου. Η βασική συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι αυτή ακριβώς: Προγραμμάτισε την επιστροφή σου στο σπίτι, πριν ακόμα βγεις. Είτε υπολόγισε ένα μπάτζετ (το οποίο εδώ που τα λέμε δεν είναι και τόσο μεγάλο) για τη μετακίνησή σου με ταξί, είτε κανόνισε με την παρέα, να ορίσετε από ένα βράδυ στον καθένα, για να αναλάβει να επιστρέψει τους υπόλοιπους στο σπίτι. Έτσι κι αλλιώς, ας μη γελιόμαστε, κάθε μέρα έξω θα είσαι. Ναι, φυσικά μπορείς πάντα να θυμηθείς τα φοιτητικά σου χρόνια και να περιμένεις το πρώτο δρομολόγιο. Σου εγγυώμαι ότι δεν θα είσαι ο μόνος.
Λέμε ΟΧΙ, απόψε οδηγώ!
Σε κάθε περίπτωση, και παντός καιρού, το αλκοόλ δεν πάει με την οδήγηση. Καθώς εισέρχεται στο αίμα και στον εγκέφαλο, επηρεάζει τις αντιδράσεις τάχιστα. Τα αντανακλαστικά επιβραδύνονται, το εύρος του οπτικού μας πεδίου περιορίζεται και τείνουμε να υποτιμάμε τους κινδύνους, καθώς επιβραδύνεται η σκέψη. Γι’ αυτόν το λόγο υπάρχουν τα όρια κατανάλωσης αλκοόλ πριν την οδήγηση. Η μέτρηση των ορίων γίνεται με βάση την περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα.
Στην πραγματικότητα, είναι πολύ εύκολο να φθάσουμε στο όριο αμέσως – παίζει, μεταξύ άλλων, ρόλο το εάν έχουμε φάει, η ηλικία, το βάρος και το βιολογικό μας φύλο. Αφού δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια πόσο μπορούμε να καταναλώσουμε προκειμένου να μην ξεπεράσουμε το όριο, δεν αξίζει να πάρουμε το ρίσκο. Δεν οδηγούμε αν έχουμε πιει έστω και ελάχιστο αλκοόλ και δεν πίνουμε καθόλου αλκοόλ αν πρόκειται να οδηγήσουμε. Αυτό δεν έχει να κάνει με τον φόβο του προστίμου, αλλά με την υπεράσπιση της ίδιας της ζωής.
Μάθε περισσότερα tips για υπεύθυνη κατανάλωση εδώ.