Γιατί η Meta αποφάσισε να καταργήσει το Fact Checking
Η προσπάθεια ετών από την Meta φαίνεται ότι πέφτει στο κενό μετά την επίθεση φιλίας του Donald Trump στον Mark Zuckerberg.
- 8 ΙΑΝ 2025
Με τις ΗΠΑ να προετοιμάζονται για τη νέα εποχή Donald Trump, η Meta, με επικεφαλής τον Mark Zuckerberg, προχωρά σε μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής. Η αλλαγή πλεύσης της εταιρείας, έρχεται λίγες εβδομάδες μετά το πολυδιαφημισμένο γεύμα που παραχώρησε ο Donald Trump στον Mark Zuckerberg στο Mar a Lago.
Ο Mark Zuckerberg φάνηκε ότι είχε «λοξοδρομήσει» στην πορεία των απαγορεύσεων που είχε ξεκινήσει μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, από πριν τις αμερικανικές εκλογές, όταν και είχε «κλείσει το μάτι» σε μια ενδεχόμενη εκλογή Trump, ωστόσο τώρα καταργεί την ίδια τη λογική που υπηρέτησε με συνέπεια την τελευταία εξαετία.
H γέννηση των fact checkers
Οι Fact Checkers σε Instagram και Facebook γεννήθηκαν περίπου στις αρχές της προηγούμενης θητείας του Donald Trump, το 2016 και εδραιώθηκαν ουσιαστικά με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Τότε ήταν ξεκάθαρο ότι αρκετοί προσπάθησαν να εξαπατήσουν το κοινό τους για θέματα επιστήμης και οι συνθήκες ήταν ξεκάθαρα ευνοϊκές για κάτι τέτοιο. Έτσι, ανεξάρτητοι οργανισμοί σε κάθε χώρα ανέλαβαν το έργο να ψάχνουν λίγο παραπάνω μια είδηση και ύστερα ο αλγόριθμος απέκρυπτε τις fake ειδήσεις που συνεχώς γεννιόντουσαν.
Οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του Donald Trump, όπως ο Alex Jones, άρχισαν να χάνουν την πρόσβασή τους στις εφαρμογές λόγω των συνεχών επισημάνσεων για fake news, ενώ και η πολιτική μεροληψία υπέρ των δημοκρατικών έκανε σταδιακά την εμφάνισή της στις εφαρμογές της Meta. Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και με το Twitter του Jack Dorsey, πριν ο Elon Musk το αγοράσει, το μετατρέψει σε X και επιτρέψει στις «πύλες του κακού» να επιστρέψουν.
Η Meta επιστρέφει στο παρελθόν
Σήμερα, η φαινομενική σύμπλευση Trump και Zuckerberg, έρχεται να επιβεβαιωθεί με μια απόφαση που θα έκανε χαρούμενο τον εκλεγμένο Πρόεδρο. Η κατάργηση των fact checkers σε Facebook και Instagram έρχεται ως απάντηση στις επικρίσεις για τη λογοκρισία και την πολιτική μεροληψία των πλατφορμών της. Η κίνηση αυτή δείχνει τη νέα προσέγγιση της Meta για την ελευθερία του λόγου, ενισχύοντας τις σχέσεις της με πολιτικούς και δημιουργώντας νέες προκλήσεις για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.
Η απόφαση αυτή δεν είναι μόνο μια κίνηση για τη διασφάλιση της πολιτικής ουδετερότητας της εταιρείας, αλλά και μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις με πολιτικούς, ιδίως μετά τις εκλογές του 2024. Ωστόσο, ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη ελευθερία στα κοινωνικά δίκτυα, κάτι που ίσως ενισχύσει τη διάδοση παραπληροφόρησης και προκαλέσει αναταραχή στους χρήστες.
Η Meta προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ του ελέγχου περιεχομένου και της ελευθερίας λόγου. Όμως, το ερώτημα παραμένει: Πόσο μπορεί να διατηρηθεί η ισορροπία αυτή χωρίς να πλήττεται η αξιοπιστία των πληροφοριών που κυκλοφορούν στα μέσα της;
Γιατί ο Zuckerberg κάνει την αλλαγή τώρα
«Είναι μια επιστροφή στις ρίζες μας», λέει ο Zuckerberg, όμως στην πραγματικότητα, είναι μια ακόμα αλλαγή στον κολοσσό των social media που τον κατευθύνει προς τα νερά του Donald Trump. Στις αρχές της εβδομάδας ο Zuckerberg είχε προσθέσει στο διοικητικό συμβούλιο της Meta τον CEO του UFC, Dana White, έναν από τους σκληρότερους υποστηρικτές του Trump. Τι σχέση έχει ο Πρόεδρος μιας ομοσπονδίας πυγμαχίας με τη Meta, δεν γνωρίζουμε.
Αυτή μάλιστα, ήταν η δεύτερη τοποθέτηση ανθρώπου του Trump στη μητρική εταιρεία του Facebook, μετά από το «ξήλωμα» του Προέδρου Διεθνών Σχέσεων της Meta, Nick Clegg και την αντικατάστασή του από τον Joel Kaplan, Ρεπουμπλικανό ο οποίος μάλιστα έχει θητεύσει και στον Λευκό Οίκο επί της προεδρίας George Bush. Στην πρώτη του δήλωση, είχε υποσχεθεί περισσότερη ελευθερία του λόγου σε όλους. Κάτι που αν μη τι άλλο με την κατάργηση των fact checkers, γίνεται πραγματικότητα.
Στον δρόμο που χάραξε ο Elon Musk
Η Kate Klonick, αναπληρώτρια καθηγήτρια νομικής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου St John’s, δήλωσε ότι οι αλλαγές αντανακλούν μια τάση «που φαινόταν αναπόφευκτη τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την εξαγορά της Χ από τον Musk. Η ιδιωτική διακυβέρνηση του λόγου σε αυτές τις πλατφόρμες έχει γίνει όλο και περισσότερο σημείο πολιτικής», δήλωσε στο BBC News.
Το πόσο φωτογραφικά γίνονται οι συγκεκριμένες αλλαγές, φαίνεται από το ότι θα ξεκινήσουν άμεσα από τις ΗΠΑ, ενώ η Meta αναφέρει ότι δεν έχει άμεσα σχέδια για αλλαγές στην ΕΕ.
Το νέο σύστημα -το οποίο η Meta λέει ότι έχει δει «να λειτουργεί στο Χ»- περιλαμβάνει ανθρώπους διαφορετικών απόψεων που συμφωνούν σε σημειώσεις οι οποίες προσθέτουν πλαίσιο ή διευκρινίσεις σε αμφιλεγόμενες αναρτήσεις. Επομένως, και στην Meta, ο ίδιος ο κόσμος γίνεται ουσιαστικά ο πάροχος που ενημερώνει για την αξιοπιστία ή μη μιας ανάρτησης. Και αυτό με τη σειρά του γεννά νέους κινδύνους.