Γιατί πολλοί κατηγορούν το ChatGPT για τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες
Το καλό του πλανήτη μάς καλεί να μπούμε στην Google αντί να βρίσκουμε τα πάντα έτοιμα στο ChatGPT.
- 10 ΙΑΝ 2025
Οι ανησυχητικές υπενθυμίσεις της κλιματικής κρίσης βρίσκονται πάντα ανάμεσά μας, και ανά πάσα στιγμή μπορούν να γίνουν απειλητικές. Οι πυρκαγιές που μαίνονται αυτή την εβδομάδα στο Λος Άντζελες κατέστρεψαν χιλιάδες κτίρια, σκότωσαν τουλάχιστον δέκα ανθρώπους και ανάγκασαν σχεδόν 180.000 κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή. Μία από τις κατά τα άλλα, πιο πλούσιες περιοχές του πλανήτη.
Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης (9/1), οι περισσότερες από τις πυρκαγιές παρέμεναν ανεξέλεγκτες, ενώ οι προσπάθειες για τη μάχη με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά, στο Pacific Palisades, παρεμποδίστηκαν από την προσωρινή έλλειψη νερού.
Οι ελλείψεις αυτές τροφοδότησαν ένα κύμα αναρτήσεων στα social media σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον το ChatGPT και άλλες μορφές τεχνητής νοημοσύνης: «Κάπου, οι άνθρωποι που κατασκευάζουν τα AI chatbots επιλέγουν τους εσωτερικούς χώρους για τα πυραυλοφόρα σκάφη που θα χρησιμοποιήσουν για να αφήσουν τη γη και όλους εμάς να καούμε μαζί της», έγραψε ο καλλιτέχνης και ακτιβιστής Matt Bernstein σε μια viral ανάρτηση στο Instagram.
«Μια αναζήτηση στο ChatGPT χρησιμοποιεί 10 φορές περισσότερη ενέργεια από μια αναζήτηση στο Google. Η εκπαίδευση ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης παράγει την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με 300 πτήσεις μετ’ επιστροφής μεταξύ Νέας Υόρκης και Σαν Φρανσίσκο και πενταπλάσιες εκπομπές από όσες κατά τη διάρκεια της ζωής ενός αυτοκινήτου».
Γιατί η κλιματική αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με το ChatGPT
Ενώ ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπέθεσαν ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης σχετίζονται με τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες, οι κρουνοί στο Pacific Palisades στην πραγματικότητα στέρεψαν λόγω της υψηλής ζήτησης, καθώς τα δημοτικά συστήματα νερού δεν είναι σχεδιασμένα για να καταπολεμούν πυρκαγιές που κινούνται τόσο γρήγορα και είναι τόσο εκτεταμένες όσο αυτές στο Λος Άντζελες αυτή τη στιγμή.
Όμως, καθώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να επεκτείνεται, οι ειδικοί λένε ότι θα επεκταθεί και η χρήση ενέργειας και νερού που απαιτούνται για τις διεργασίες της. Οι διακομιστές που τροφοδοτούν τα AI chatbots στεγάζονται σε κέντρα δεδομένων και παράγουν πολλή θερμότητα.
Ίσως θυμάσαι το πόσο ζεστός ήταν ο πύργος του επιτραπέζιου υπολογιστή σου πριν από μερικά χρόνια. Βασικά, το ίδιο πράγμα συμβαίνει και εδώ. Ορισμένα κέντρα δεδομένων, όπως αυτό της Microsoft στην Άιοβα, το οποίο τροφοδοτεί το ChatGPT, βασίζονται σε τεράστιες ποσότητες νερού για να ψύξουν τον εξοπλισμό, ενώ άλλα καταναλώνουν πολλή ηλεκτρική ενέργεια με τη δημιουργία μεγάλων μονάδων που μοιάζουν με κλιματιστικά για να διατηρούν το σύστημα αρκετά κρύο.
Μια πρόσφατη μελέτη της Washington Post και ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας ανέλυσε πόση ενέργεια χρησιμοποιεί ειδικά το ChatGPT για την εκτέλεση βασικών λειτουργιών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένα AI chatbot απαιτεί περίπου ένα ποτήρι νερό χρησιμοποιώντας το GPT-4 για να δημιουργήσει ένα μόνο e-mail 100 λέξεων. Εάν 1/10 Αμερικανούς το έκανε αυτό, το ChatGPT θα απαιτούσε περισσότερα από 435 εκατομμύρια λίτρα νερού. Αυτό ισοδυναμεί με τη χρήση νερού όλων των νοικοκυριών του Rhode Island για μιάμιση ημέρα.
Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της AI δεν είναι πολύ καλύτερη, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η παραγωγή ενός e-mail 100 λέξεων καταναλώνει 0,14 κιλοβατώρες (kWh) ηλεκτρικής ενέργειας, που ισοδυναμεί με την τροφοδοσία 14 λαμπτήρων LED για μία ώρα. Αν το κάναμε αυτό μια φορά την εβδομάδα για ένα χρόνο, θα καταναλώναμε 7.500 kWh, δηλαδή περίπου την ίδια ενέργεια που καταναλώνουν εννέα νοικοκυριά στην Ουάσιγκτον σε μία ώρα.
Τα ευρήματα αυτά συμβαδίζουν με μια έκθεση του Ιανουαρίου 2024 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που αποτελείται από εκπροσώπους 31 χωρών, η οποία προβλέπει ότι, έως το 2026, η ενέργεια που καταναλώνεται από τα παγκόσμια κέντρα δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη και το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022. Η έκθεση αναφέρει ότι η συνολική κατανάλωση ενέργειας θα είναι συγκρίσιμη με την κατανάλωση ολόκληρης της χώρας της Ιαπωνίας.
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την κλιματική αλλαγή και την τρέχουσα κατάσταση στο Λος Άντζελες; Είναι απλό: Ο κόσμος μας θερμαίνεται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο, γεγονός που επιδεινώνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση της ποσότητας των αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάσχεση αυτής της τάσης.
Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση του νερού: Οι προσπάθειες εξοικονόμησης μπορούν να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία και να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις επιπτώσεις των κλιματικών φαινομένων. Αν λοιπόν ενδιαφέρεσαι για το μέλλον του πλανήτη μας, τότε καλύτερα μη χρησιμοποιείς την τεχνητή νοημοσύνη για τις πιο εύκολες εργασίες. Αφιέρωσε λίγο περισσότερο χρόνο και ψάξε στην Google, για το καλό του πλανήτη.