7 τρόφιμα που μάλλον δεν βάζεις στο ψυγείο αλλά θα έπρεπε
Προϊόντα που βρίσκονται μεταξύ ντουλαπιού και ψυγείου και μάλλον θα έπρεπε να βρίσκονται στο δεύτερο.
- 16 ΙΑΝ 2025
Κάποια προϊόντα ανήκουν ξεκάθαρα στο ψυγείο: αυγά, γιαούρτι, γάλα, αυτά είναι ξεκάθαρα. Τα καρυκεύματα και οι σάλτσες μπορούν να βρίσκονται στο ενδιάμεσο, αφού δεν χρειάζονται όλα πραγματικά παραμονή στο ψυγείο μετά το άνοιγμα. Όσον αφορά τα τρόφιμα που διατηρούνται στο ράφι, λοιπόν, οι περισσότεροι από εμάς δεν το σκεφτόμαστε ιδιαίτερα για να πετάξουμε ένα πακέτο κάσιους ή τορτίγιες στο ντουλάπι. Άλλωστε, δεν είναι στο ψυγείο στο σούπερ μάρκετ.
Οι δροσερές θερμοκρασίες μπορούν να διατηρήσουν τη γεύση και τη θρεπτική αξία διαφόρων προϊόντων μέχρι να είμαστε έτοιμοι να τα απολαύσουμε. Παρακάτω θα βρεις 7 προϊόντα που πολλοί αφήνουν εκτός ψυγείου, αλλά πιθανότατα θα είναι πολύ καλύτερα εντός.
Ξηρά κρέατα
Τα αποξηραμένα κρέατα, το σαλάμι και άλλα αλλαντικά δεν απαιτείται να διατηρούνται στο ψυγείο, αλλά η παραμονή τους εκεί έχει τα πλεονεκτήματά της. Η αποθήκευση του σαλαμιού και άλλων ξηρών αλλαντικών σε δροσερές θερμοκρασίες προστατεύει τη γεύση τους, μειώνει την ανάπτυξη βακτηρίων και τα εμποδίζει να στεγνώσουν, ειδικά αφού ανοίξουμε το ρολό.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Οι ξηροί καρποί είναι σχετικά ανθεκτικοί στο ράφι, οπότε οι περισσότεροι άνθρωποι τους πετάνε στο ντουλάπι. Ωστόσο, τα ακόρεστα λιπαρά που τους καθιστούν μια υγιεινή επιλογή για σνακ μπορεί στην πραγματικότητα να είναι η μακροπρόθεσμη καταστροφή της αποθήκευσής τους. Όταν εκτίθενται σε ζεστές θερμοκρασίες και φως, τα ακόρεστα λιπαρά στους ξηρούς καρπούς αρχίζουν να διασπώνται. Η αποθήκευση των ξηρών καρπών σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία και τους διατηρεί φρέσκους έως και έξι μήνες.
Τορτίγιες
Τα σουπερμάρκετ συνήθως διατηρούν τις τορτίγιες στο διάδρομο του ψωμιού, γι’ αυτό και πολλοί από εμάς τις αποθηκεύουμε στο ντουλάπι. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στη συσκευασία συχνά αποκαλύπτει μια σύσταση να τις βάζουμε στο ψυγείο μετά το άνοιγμα.
Η έκθεση στη θερμότητα βοηθά τη μούχλα και τα βακτήρια να ριζώσουν (ειδικά στις τορτίγιες από αλεύρι), οπότε το να πετάξουμε τις τορτίγιες που περίσσεψαν στο ψυγείο σε μια σφραγισμένη σακούλα μπορεί να τις βοηθήσει να αντέξουν μέχρι την επόμενη Taco Tuesday.
Ώριμες μπανάνες
Το να βρεις μια τέλεια ώριμη μπανάνα είναι δύσκολο και εντελώς υποκειμενικό. Ενώ το 47% των Αμερικανών σύμφωνα με έρευνες, επιλέγει μια ολόκίτρινη μπανάνα, το 31% προτιμά τουλάχιστον μερικές καφέ κηλίδες. Όποια κι αν είναι η προτίμησή μας, μπορούμε να βάζουμε τις μπανάνες στο ψυγείο για να σταματήσουμε την ωρίμανση μέχρι να τις φάμε.
Γλυκά – πίτες
Κρατάς την πίτα που έχει περισσέψει στο ψυγείο ή στον πάγκο; Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής συνιστούν να αποθηκεύουμε κάθε πίτα ή επιδόρπιο που παρασκευάζεται με ψυχόμενα γαλακτοκομικά συστατικά στο ψυγείο για να αποφύγουμε την εμφάνιση βακτηρίων. Οι πίτες με κρέμα, κρέμα γάλακτος και κολοκύθα μπορούν να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες το πολύ, ενώ οι πίτες με φρούτα χωρίς γαλακτοκομικά (όπως μήλο ή κεράσι) μπορούν να μείνουν στον πάγκο μέχρι και 2 ημέρες πριν χρειαστούν ψυγείο.
Ανοιχτά μπουκάλια κρασιού
Το άνοιγμα του φελλού ή του πώματος σε ένα μισοτελειωμένο μπουκάλι κρασί δεν εγγυάται ότι θα παραμείνει φρέσκο μέχρι να είσαι έτοιμος για ένα ακόμη ποτήρι. Το κρασί αρχίζει να οξειδώνεται μόλις το μπουκάλι ξεβουλωθεί και εκτίθεται στον αέρα. Αυτή η χημική αντίδραση μπορεί να δώσει στο ποτήρι του κρασιού μια επίπεδη γεύση και μια άχρωμη εμφάνιση. Αν και η ψύξη δεν μπορεί να σταματήσει την οξείδωση, μπορεί να την επιβραδύνει.
Σιρόπι σφενδάμου
Σε αντίθεση με τα τεχνητά σιρόπια, το αγνό σιρόπι σφενδάμου δεν περιέχει συντηρητικά για να διατηρείται φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, δεν είναι τόσο φθηνό, γι’ αυτό προστάτευσε την επένδυση του πρωινού σου διατηρώντας το καθαρό σιρόπι σφενδάμου στο ψυγείο.