Το όχι και τόσο δημοφιλές τυρί που βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου
Στη λίστα με τις τροφές που βοηθούν τη γενικότερη λειτουργία του εγκεφάλου, στο πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής προστέθηκε ένα τυρί που δεν πείθει εξ όψεως.
- 20 ΙΑΝ 2025
Ένα μυαλό, χειμώνα καλοκαίρι, με τόσες προσλαμβάνουσες και ακόμα περισσότερα πράγματα προς σκέψη κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας, πόσο να αντέξει; Χρειάζεται όλη τη βοήθεια που μπορούμε να του δώσουμε. Ευτυχώς, για εμάς, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δηλαδή, μας βοηθούν να έχουμε καλή μνήμη και να προφυλαχτούμε από τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Προφανώς, δεν λειτουργούν ως χάπια -δεν κάνουν όλη τη δουλειά μόνα, αλλά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Πώς οι τροφές βοηθούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου
Ο νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο, γνωστός ως ΒDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) ) είναι πρωτεΐνη απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου. Παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στην ανάπτυξη των νευρώνων, την επιβίωση και τη συνολική εγκεφαλική λειτουργία.
Υπάρχουν τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών, το ποσοστό των οποίων αυξάνεται διαρκώς.
Μελέτες έχουν δείξει πως αυξάνουν τα επίπεδα του BDNF,
- οι σοκολάτες με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε κακάο (περιέχουν φλαβονοειδή -και δη επικατεχίνη),
- τα μύρτιλα (είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που έχουν νευροπροστατευτική δράση),
- το πράσινο τσάι (περιέχει κατεχίνες που μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να επηρεάσουν τα επίπεδα BDNF),
- ο κουρκουμάς (η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες),
- τα καρύδια (όπως ο σολομός και τα άλλα λιπαρά ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα BDNF),
- το αγνό παρθένο ελαιόλαδο (περιέχει ελαιοκανθάλη και άλλες πολυφαινόλες που έχουν νευροπροστατευτική δράση),
- τα αβγά (η χολίνη είναι πρόδρομος της ακετυλοχολίνης και μπορεί να προάγει την παραγωγή BDNF),
- το μπρόκολο και τα άλλα σταραυνθή λαχανικά (περιέχουν σουλφοραφάνη, που έχει δείξει πολλά υποσχόμενη αύξηση των επιπέδων BDNF σε μελέτες σε ζώα),
- οι ξηροί καρποί και οι σπόροι -και δη ο λιναρόσπορος (πηγή α-λινολενικό οξέως, που μπορεί να μετατραπεί σε DHA στον οργανισμό, υποστηρίζοντας έμμεσα τα επίπεδα BDNF) και
- ο καφές (η καφεΐνη και άλλες ενώσεις του καφέ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν το BDNF σε ορισμένες μελέτες).
Όλα εν τω μεταξύ, είναι φίλοι μας, όταν τα καταναλώνουμε με μέτρο.
Προέκυψε άλλη μια προσθήκη, μετά τη δημοσίευση μελέτης στο Neuroscience Research, με αντικείμενο πειράματα σε ποντίκια, φάνηκε πως το τυρί camembert (καμαμπέρ) μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία. Αυτό συνδέθηκε με ενώσεις που βρίσκονται στο συγκεκριμένο τυρί και μπορούν να ενισχύσουν το BDNF.
Το υγρό, μαλακό, κρεμώδες τυρί από αγελαδινό γάλα, που επιφανειακά είναι ώριμο δημιουργήθηκε πρώτη φορά στη Νορμανδία της Γαλλίας. Μπορεί να μην πείθει εκ πρώτης όψεως πως θέλει το καλό μας, αλλά αξίζει να του δώσουμε μια ευκαιρία.
Είχε προηγηθεί έρευνα στην οποία μετείχαν ηλικιωμένες Γιαπωνέζες, με ήπια γνωστική εξασθένηση. Φάνηκε πως η κατανάλωση τυριού camembert αύξησε τα επίπεδα BDNF.
Το εύρημα της τελευταίας μελέτης έρχεται σε συμφωνία με αποκαλύψεις προηγούμενων εργασιών, σχετικών με τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Έχει φανεί πως συγκεκριμένες ενώσεις που παράγονται κατά τη ζύμωση έχουν αναγνωρισμένα νευροπροστατευτικά αποτελέσματα, πιθανώς ρυθμίζοντας τη μικρογλοιακή δραστηριότητα, μειώνοντας τη φλεγμονή και ενισχύοντας τις γνωστικές λειτουργίες.
Ακόμα δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις πως μόνο του το camembert μπορεί να κρατήσει μακριά την άνοια. Όλες οι μελέτες το περιέλαβαν ως μέρος ισορροπημένης τροφής. Υπάρχει ωστόσο, ανάγκη για πιο ολοκληρωμένες μελέτες σε ανθρώπους.