A damn good coffee: Καφές και πίτες στην Αθήνα για τη δική σου Twin Peaks στιγμή
Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα μπορούσες να κάνεις στάση στον αυτοκινητόδρομο, να πιάσεις τραπέζι και να περιμένεις να σου σερβίρουν ένα φλιτζάνι αχνιστό καφέ και μία λαχταριστή κερασόπιτα. Σου δίνουμε 8 διευθύνσεις για τη δική σου Twin Peaks στιγμή.
- 17 ΙΑΝ 2025
Ο Dale Cooper – ο φανταστικός ντετέκτιβ από τη σειρά Twin Peaks του David Lynch – ήταν προφανώς 15 ετών όταν ήπιε τον πρώτο του καφέ. Έκανε ωτοστόπ για να επιστρέψει στο σπίτι του από τους προσκόπους, όταν σταμάτησε σε ένα εστιατόριο στη διαδρομή 487 της Πενσιλβανία. Έφαγε κερασόπιτα και ήπιε δύο φλιτζάνια καφέ. Όπως λέει ο θρύλος – σύμφωνα με το βιβλίο The Autobiography of F.B.I. Special Agent Dale Cooper του Scott Frost, που εκδόθηκε το 1991 – ο Cooper είπε «Θα τη θεωρήσω ως την πρώτη μου εμπειρία», στο κασετόφωνο που είχε μαζί του.
Ο Dale Cooper ήταν ένα παράξενο παιδί και δεν ήταν λιγότερο παράξενος ως άντρας. Στο Twin Peaks, είναι ο επικεφαλής της έρευνας για τη δολοφονία της Laura Palmer, μαθήτριας στο Λύκειο Twin Peaks, κι ένας άνθρωπος που φαίνεται να βλέπει τα πάντα πιθανά, αλλά συνεχίζει να ψάχνει για περισσότερα, ακόμη και αν πρέπει να ψάξει σε διαφορετικά επίπεδα για να τα βρει. Πρόκειται επίσης για έναν άνθρωπο που του αρέσει να δίνει ένα ειλικρινές μπράβο. Και ένας άνθρωπος που λατρεύει έναν καλό καφέ.
Η αγάπη του πρωταγωνιστή για ένα φλιτζάνι καφέ αγγίζει όσους μπορούν να ταυτιστούν μαζί του. Αυτούς που αγκαλιάζουν με τα χέρια τους τη ζεστή κούπα και νιώθουν τη σύνδεση με το παρόν. Δεν είναι πάντα σπουδαίος ένας καφές αλλά είναι μία ιεροτελεστία, μια στιγμή με τον εαυτό σου και τις σκέψεις σου. Όταν όμως μιλάμε για έναν πολύ καλό καφέ, όλα παίρνουν διαφορετική τροπή. Δίνεις σημασία στη λεπτομέρεια, στο άρωμα και τη γεύση.
Τι ταιριάζει καλύτερα με ένα φλιτζάνι “damn, good coffee”; Η κερασόπιτα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σουρεαλιστικό σύμπαν που δημιούργησε ο David Lynch, με τον πράκτορα να ερωτεύεται την περίφημη cherry pie που σερβίρεται στο Double R Diner.
Δεν είναι η εποχή των κερασιών αλλά μπορείς να βρεις νόστιμες πίτες με γεμίσεις που ταιριάζουν στην εποχή. Στον Φούρνο του Ρίζου (Ματρόζου 12) στο Κουκάκι φτιάχνουν ατομικές πίτες με τραγανή ζύμη, με τις γεμίσεις να αλλάζουν ανάλογα την περίοδο (από κεράσια μέχρι μήλα και μούρα). Η ρετρό πάστα φλώρα με τη μαρμελάδα και τα γλασαρισμένα φρούτα έχει φανατικούς οπαδούς στο Sarai (Λευκωσίας 45) και δεν λείπει ποτέ από τη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου. Το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει κρέμες και φρέσκα φρούτα της δίνει ένα προβάδισμα: αντέχει περισσότερες ημέρες για να απολαμβάνεις κάθε μέρα κι ένα μικρό κομμάτι με τον καφέ σου.
Αρωματικές και ανάμεσα στα best-seller γλυκά του La Maison-Fine Pastry είναι οι μηλόπιτες που ξεφουρνίζονται από το εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου στην Καλλιθέα. Τις βρίσκεις καθημερινά ολόφρεσκες. Βασισμένη στην ελληνική παράδοση είναι η γαλατόπιτα που φτιάχνουν στα Άκρα (Αμυντά 12) και βγαίνει στη βιτρίνα τις πρωινές ώρες.
Μπορείς να προμηθευτείς blends και single origins από τα café της Αθήνας, προκειμένου να απολαύσεις τη δική σου Twin Peaks στιγμή. Το Williwaw (Κερκύρας 69, Κυψέλη) φτιάχνει το δικό του blend, το οποίο ονομάζει Petrichor, δηλαδή η μυρωδιά του χώματος μετά τη βροχή. Βραζιλία, Κολομβία και Ονδούρα μπλέκονται φανταστικά, αλλά μπορείς να βρεις να βρεις και single origins καφέδες, όπως Αιθιοπία και Κολομβία, που εναλλάσσονται ως guest stars ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στο μικροσκοπικό A Tot (Λέκκα 28, Αθήνα), η Ρεβέκκα και ο Παναγιώτης επιλέγουν καφέ Samba σε μεγάλη ποικιλία και καλύπτουν κάθε προτίμηση, διατηρώντας ποιότητα και συνέπεια.
Στο Kaya στη Στοά Μπολάνη απολαμβάνεις ποιοτικό espresso, δοκιμάζοντας νέες ποικιλίες, και φεύγεις με εφόδια για το σπίτι. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του espresso bar, ο Λάμπρος Ηριώτης και ο Αντώνης Γεωργακόπουλος έχουν δημιουργήσει ένα σταθερό δίκτυο Ελλήνων καφεκοπτών φέρνοντας καφέδες υψηλής ποιότητας. Εξαιρετικό καφέ προσφέρει το Foyer Espresso Bar (Βρυάξιδος 2) με τα αδέρφια Μάκη και Γιώργο Παπαντωνίου να έχουν δημιουργήσει ένα open space καφέ και εργαστηρίου, σε έναν λιτό χώρο που γεμίζει φως μέσα στην ημέρα χάρη στη μεγάλη τζαμαρία.
Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα μπορούσες να κάνεις στάση στον αυτοκινητόδρομο, να πιάσεις τραπέζι και να περιμένεις να σου σερβίρουν ένα φλιτζάνι αχνιστό καφέ και μία λαχταριστή κερασόπιτα.