© AP Photo/Mohammad Hajjar
ΓΑΖΑ

Σε εικόνες – Η επιστροφή των Παλαιστινίων στην ισοπεδωμένη Γάζα

Μετά την εκεχειρία, οι επιζήσαντες Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στις περιοχές όπου κατοικούσαν, ερχόμενοι αντιμέτωποι με έναν νέο κύκλο δράματος – την καταστροφή από τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς που ξεπέρασαν εκείνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © AP PHOTO

Τα όπλα σίγησαν στη Γάζα, αλλά όχι το δράμα. Επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας ότι γράφτηκαν οι τίτλοι τέλους για το απάνθρωπο σφυροκόπημα που έχει ισοπεδώσει οικοδομικά και πληθυσμιακά τη Λωρίδα της Γάζας, παρότι το Ισραήλ δεν έχει αναθεωρήσει ως προς τον κεντρικό στόχο περί διάλυσης της Χαμάς, ούτε θα μπορούσε κάποιος να διαβεβαιώσει ότι τα επόμενα στάδια της εκεχειρίας (που τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή 19/1) πρόκειται να εξελιχθούν ομαλά και χωρίς απρόοπτα. Από την άλλη, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, μπορεί με αυτή την απόφαση να έχασε υποστηρικτές, αλλά για να μη χάσει την –από πολλές απόψεις– σημαντικότερη διεθνή στήριξη και δη εκείνη των ΗΠΑ, η εκεχειρία είναι πια μονόδρομος για τον Netanyahu.

Έχουν περάσει δεκαπέντε ολόκληροι μήνες από την ημέρα κήρυξης του πολέμου που αποκαλύφθηκε σφοδρότερος από κάθε προηγούμενο για την πολύπαθη Γάζα, με το στρατηγικό σχέδιο που εφάρμοσε το Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου του 2023. Πιο συγκεκριμένα, έχουν συνολικά συμπληρωθεί στο ημερολόγιο 465 μέρες – ημέρες κατά τις οποίες κάθε λεπτό συνοδευόταν από ανθρώπινες απώλειες και ποσότητες τρόμου, πόνου, άγχους, θρήνου και τραύματος που είναι αδύνατον να προσμετρηθούν με ακρίβεια, αφού στην ουσία δεν έχουν τελειώσει.

Ένας νέος κύκλος δράματος ανοίγει τώρα, με την επιστροφή των Παλαιστινίων στις περιοχές όπου κάποτε κατοικούσαν, καθώς διαπιστώνουν ότι οι γειτονιές τους έχουν μετατραπεί σε τόπους αγνώριστους, μέρη πλήρως κατεστραμμένα, καλυμμένα από απέραντα μπάζα, με ισοπεδωμένα όλα τα σπίτια, τις υποδομές και γενικά κάθε στοιχείο που θα επέτρεπε τη δυνατότητα επανακατοίκησής τους, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες των διεθνών πρακτορείων, προδίδοντας τη φρικαλεότητα των βομβαρδισμών.

Ταυτόχρονα, άγνωστος είναι ο αριθμός των σορών που κρύβονται κάτω από τα συντρίμμια – εκτιμήσεις του ΟΗΕ κάνουν λόγο για 10.000 επιπλέον πτώματα.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στις περιοχές τους μετά την εκεχειρία, διαπιστώνοντας ότι δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο.
Ολόκληρες γειτονιές έχουν μετατραπεί σε αγνώριστα τοπία καταστροφής, με βουνά από μπάζα.
Με την εκεχειρία επετράπη η είσοδος στα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αυτό το οποίο βλέπουμε στη Γάζα είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στην ιστορία της πολεοδομίας», δήλωσε στο Bloomberg ο καθηγητής αρχιτεκτονικής ιστορίας από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, Mark Jarzombek, ο οποίος έχει μελετήσει την ανοικοδόμηση περιοχών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, τα συντρίμμια στην παράλια χερσαία λωρίδα ανέρχονται σε πάνω από 42 εκατ. τόνους, ποσότητα η οποία απλώς για να απομακρυνθεί θα χρειαστεί πάνω από δεκαετία με την προϋπόθεση συνεχούς εργασίας 100 φορτηγών, ενώ για την πλήρη ανοικοδόμηση θα χρειαστούν –ετοιμαστείτε!– 350 χρόνια και περίπου 80 δισ. δολάρια, άγνωστο με ποιο κράτος χρηματοδότη.

Από τις δορυφορικές εικόνες φαίνεται σήμερα ισοπεδωμένο ή κατεστραμμένο το 69% των υποδομών σε όλη τη Γάζα. Σε αυτό το ποσοστό, περιλαμβάνονται περίπου 245.000 σπίτια.

Το μέγεθος της καταστροφής φαντάζει αδιανόητο, αλλά συνάδει απόλυτα με το μέγεθος των επιθέσεων: στη διάρκεια αυτών των 465 ημερών, οι Παλαιστίνιοι δέχθηκαν συνολικά 85.000 τόνους εκρηκτικών, ποσότητα η οποία –ετοιμαστείτε!– ξεπερνάει εκείνη των βομβιστικών επιθέσεων που συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Δρέσδη, το Αμβούργο και το Λονδίνο αθροιστικά. Σε αυτή την καταστροφή πρέπει, μάλιστα, να προσθέσουμε τις επιχειρήσεις κατεδαφίσεων που υλοποιήθηκαν με την έναρξη του πολέμου, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου κατά μήκος των ανατολικών και βόρειων συνόρων της Λωρίδας, για τη διαμόρφωση της «ζώνης ασφαλείας» – ένα ακόμη πιθανό έγκλημα πολέμου που θα έπρεπε να εξεταστεί σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Δεν είναι το μόνο έγκλημα πολέμου για το οποίο έχει κατηγορηθεί το Ισραήλ κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.

Ένα παράδειγμα, από σειρά ερευνών είτε δημοσιογραφικών Μέσων είτε οργανώσεων έχει διαπιστωθεί ότι το Ισραήλ απέκλεισε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Γάζα, πράξη η οποία αντίκειται στο Καταστατικό της Ρώμης. Ως αποτέλεσμα, οριακά το σύνολο του πληθυσμού βίωσε «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» (2,2 εκατ.), όταν παράλληλα περίπου το 95% του πληθυσμού εκτοπίστηκε (1,9 εκατ.) και τουλάχιστον 1 στους 50 έχει διαπιστωθεί νεκρός (46.707).

Η «επιστροφή στην κανονικότητα» για την οποία ανακοίνωσε ότι εργάζεται το γραφείο Τύπου της Χαμάς μετά την εκεχειρία, είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη υπόθεση.

Σε συνέπεια των αλλεπάλληλων βομβαρδισμών, των 69% των κτιριακών υποδομών έχει καταστραφεί.
«Το κόστος της αναστήλωσης θα είναι απαγορευτικό», δηλώνουν ειδικοί.
Οι επιπτώσεις των βομβαρδισμών δεν έχουν τελειώσει: μολυσματικοί παράγοντες διαπιστώνονται στα χαλάσματα.

Οι επιζήσαντες Παλαιστίνιοι περιγράφουν τις εικόνες καταστροφής που αντικρίζουν σαν ταινία θρίλερ του Χόλιγουντ, διατηρώντας όμως την ελπίδα ότι το πιο σκληρό κεφάλαιο ολοκληρώθηκε. «Θα συνεχίσουμε να ζούμε σε σκηνές, με τη διαφορά όμως ότι η αιματοχυσία θα σταματήσει, ο φόβος θα σταματήσει και θα κοιμηθούμε ήσυχα», δήλωσε ο Abu Jarad στο Associated Press.

Εκτιμήσεις του ΟΗΕ κάνουν λόγο για 10.000 επιπλέον πτώματα μέσα στα συντρίμμια.
Μαχητές της Χαμάς (που παραμένει εκλεγμένη κυβέρνηση για τη Γάζα) πανηγυρίζουν μετά την εκεχειρία.
Άγνωστο παραμένει το πολιτικό μέλλον στη Λωρίδα, όσο και το πώς θα υλοποιηθεί η απαιτούμενη ανοικοδόμηση.
Υπολογίζεται ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα χρειαστεί 350 χρόνια.