AP Photo/Karen Schwartz
ΙΣΤΟΡΙΑ

10 αρχαία μνημεία του πλανήτη που παραμένουν ένα μυστήριο

Υπάρχουν πολλά μνημεία που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο και προκαλούν αμηχανία ακόμη και στους πιο καταξιωμένους αρχαιολόγους.

Από κάστρα, καθεδρικούς ναούς και παλάτια, μέχρι χρυσούς ναούς και γυάλινους πύργους που εκτοξεύονται στον ουρανό. Ο κόσμος είναι γεμάτος από υπέροχα επιτεύγματα αρχιτεκτονικής μηχανικής, με των σκοπό τους να είναι άγνωστος.

Αν και όλες αυτές οι κατασκευές είναι γνωστές, υπάρχουν ακόμη πολλά μνημεία που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο και προκαλούν αμηχανία ακόμη και στους πιο καταξιωμένους επιστήμονες και αρχαιολόγους. Ακολουθούν 10 τέτοια μνημεία που παραμένουν ένα μυστήριο.

Τα μεγαλιθικά μνημεία του Καρνάκ (Γαλλία)

Πρόκειται για περισσότερες από 3.000 μεγαλιθικές πέτρες στο γαλλικό χωριό Καρνάκ της Βρετάνης. Οι πέτρες αυτές χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο και πιθανώς τοποθετήθηκαν μεταξύ 3300 και 4500 π.Χ. Δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον σκοπό τους, αλλά αυτό δεν έχει εμποδίσει τους ερευνητές να κάνουν τις δικές τους εικασίες.

Ορισμένοι θεωρούν ότι χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγια και παρατηρητήρια από αγρότες και ιερείς. Η τοπική λαϊκή παράδοση, εν τω μεταξύ, λέει ότι οι πέτρες στέκονται σε ευθείες γραμμές επειδή κάποτε αποτελούσαν μέρος ενός ρωμαϊκού στρατού. Η ιστορία συνεχίζει λέγοντας ότι ο μάγος του Αρθούρου, Μέρλιν, μετέτρεψε τους Ρωμαίους σε πέτρα.

Μοάι στο Νησί του Πάσχα (Χιλή)

Στα ανοιχτά της Χιλής, το Νησί του Πάσχα (Isla de Pascua) είναι η πρώην πατρίδα ενός λαού που ονομαζόταν Rapa Nui. Σε όλο το νησί υπάρχουν διάσπαρτα περίπου 1.000 μοάι, γιγαντιαία χειροποίητα πέτρινα αγάλματα ανθρωπόμορφων μορφών που είναι μισοθαμμένα στη γη.

Οι Rapa Nui αποβιβάστηκαν στο νησί κάποια στιγμή μεταξύ 700 και 800 μ.Χ. και πιστεύεται ότι άρχισαν να κατασκευάζουν τα μοάι γύρω στο 1100 μ.Χ. Κάθε μοάι ζυγίζει 14 τόνους, οπότε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς τα μετέφεραν και τα έσυραν στη θέση τους. Μια θεωρία είναι ότι οι κάτοικοι του νησιού χρησιμοποίησαν ένα σύστημα από σχοινιά και κορμούς δέντρων. Ο σκοπός τους έχει επίσης αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Για τους Rapa Nui, πάντως, τα αγάλματα αποθήκευαν ιερά πνεύματα.

Γραμμές Νάσκα (Περού)

Η έρημος Νάσκα στο νότιο Περού καλύπτεται από εκατοντάδες γεωμετρικά σχέδια. Αυτά τα αρχαία γεωγλυφικά κυμαίνονται από απλά σχήματα μέχρι φυτά και ζώα, όπως ένα κολιμπρί, μια μαϊμού, ένα λάμα και μια φάλαινα. Οι Γραμμές Νάσκα χρονολογούνται περίπου από το 200 έως το 700 μ.Χ., όταν ο λαός που ζούσε στην περιοχή τις δημιούργησε.

Οι ερευνητές δεν έχουν καταλάβει ακόμα τον σκοπό τους, όμως θεωρούν ότι πρόκειται για αστρονομικούς χάρτες, δείκτες ιερών διαδρομών και δεξαμενές νερού. Μια εναλλακτική άποψη είναι ότι δημιουργήθηκαν για να τα παρατηρούν οι θεότητες από τον ουρανό.

Πέτρινες Σφαίρες (Κόστα Ρίκα)

Στο Δέλτα Ντίκις της Κόστα Ρίκα βρίσκεται μια ομάδα περίπου 300 γυαλισμένων πέτρινων σφαιρών, μερικές με διάμετρο μόλις λίγων ιντσών και άλλες με μεγάλες διαστάσεις που ζυγίζουν 16 τόνους. Οι εργαζόμενοι της United Fruit Company έπεσαν πάνω στις σφαίρες τη δεκαετία του 1930, ενώ καθάριζαν μια ζούγκλα για να χτίσουν μια φυτεία μπανάνας.

Οι επιστήμονες δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να προσδιορίσουν την ακριβή ημερομηνία προέλευσής τους, αλλά αντιθέτως υποστηρίζουν ότι εμφανίστηκαν κάποια στιγμή μεταξύ του 200 π.Χ. και του 16ου αιώνα μ.Χ. Συνήθως αποδίδονται στον λαό Diquis, ωστόσο ο σκοπός τους αποτελεί μυστήριο.

Ναός του Βάκχου (Λίβανος)

Το συγκρότημα ναών του Μπααλμπέκ στο βορειοανατολικό Λίβανο είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ρωμαϊκά ερείπια στον πλανήτη. Κεντρικό του σημείο είναι ο καλοδιατηρημένος και μνημειώδης ναός του Βάκχου. Η ηλικία του ναού είναι άγνωστη, αν και πιθανότατα ανεγέρθηκε τον δεύτερο αιώνα μ.Χ.

Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι ο αυτοκράτορας Αντωνίνος ο Ευσεβής τον ανέθεσε προς τιμήν του Βάκχου, του θεού του κρασιού και της μέθης. Αυτό που προβληματίζει τους αρχαιολόγους από τότε που ανακαλύφθηκε εκ νέου ο ναός στα τέλη του 19ου αιώνα είναι το πώς οι Ρωμαίοι κατάφεραν να τον χτίσουν. Είναι συγκλονιστικό να σκεφτεί κανείς ότι άνθρωποι χωρίς βαριά μηχανήματα μπορούσαν να σηκώσουν τους 42 κορινθιακούς κίονες.

Göbekli Tepe (Τουρκία)

Θα μπορούσε ένα σύνολο ερειπίων στη νοτιοανατολική Τουρκία να είναι απομεινάρια του πρώτου ναού στον κόσμο; Αυτό είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που των αρχαιολόγων καθώς εξερευνούν το Göbleki Tepe, μια σειρά από τεράστιες πέτρινες στήλες που είναι περίπου 6.000 χρόνια παλαιότερες από το Stonehenge.

Σήμερα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 άρχισαν οι ανασκαφές και οι ειδικοί σύντομα συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για έναν θησαυρό ιστορίας. Οι πυλώνες ζυγίζουν έως και 10 τόνους ο καθένας και δημιουργούν τεράστιους πέτρινους κύκλους. Έρευνες ραντάρ στην περιοχή δείχνουν ότι ένας αριθμός επιπλέον κύκλων είναι ακόμη θαμμένοι κάτω από το έδαφος. Το Göbleki Tepe είναι παλαιότερο από τη γραφή και παλαιότερο από τη γεωργία. Ποιοι ήταν όμως οι άνθρωποι που το έχτισαν αυτό και πώς και γιατί το έκαναν;

Μνημείο Yonaguni (Ιαπωνία)

Οι ειδικοί διχάζονται ως προς το αν οι υποθαλάσσιοι βράχοι κοντά στο νησί Yonaguni της Ιαπωνίας είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα ή φυσικό φαινόμενο. Τη δεκαετία του 1980, δύτες ανακάλυψαν κάτι που φαίνεται να είναι ένα ορθογώνιο μνημείο. Ορισμένοι μελετητές πιστεύουν ότι πρόκειται για τα απομεινάρια μιας πυραμίδας, ίσως από μια χαμένη από καιρό υποβρύχια πόλη που ανήκε σε έναν αρχαίο πολιτισμό.

Εν τω μεταξύ, άλλοι επιμένουν ότι οι βράχοι έχουν διαμορφωθεί από τα ρεύματα του ωκεανού επί χιλιετίες. Προς το παρόν, η ιαπωνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το μνημείο Yonaguni ως πολιτιστικά σημαντικό.

Ερείπια Μεγάλης Ζιμπάμπουε (Ζιμπάμπουε)

Τα ερείπια της Μεγάλης Ζιμπάμπουε είναι τα μεγαλύτερα ερείπια στην υποσαχάρια Αφρική. Αυτή η μεσαιωνική πόλη ήταν κάποτε ένας εμπορικός κόμβος και πιθανώς η πρωτεύουσα του βασιλείου της βασίλισσας του Σαβά. Τα ερείπια αποτελούνται από τον Μεγάλο Περίβολο (ίσως μια βασιλική κατοικία), το Σύμπλεγμα του Λόφου (πιθανώς η θρησκευτική καρδιά της πόλης) και τα Ερείπια της Κοιλάδας (σπίτια που υποδηλώνουν ότι η πόλη είχε κάποτε πληθυσμό 20.000 ανθρώπων).

Η πόλη πιστεύεται ότι εγκαταλείφθηκε τον 15ο αιώνα, για λόγους για τους οποίους οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι.

Πελένκε (Μεξικό)

Οι Μάγια του σημερινού Μεξικού ήταν απίστευτα προηγμένοι όσον αφορά τη γραφή, την οικοδόμηση και τη γνώση της αστρονομίας. Ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να γνωρίζουν ελάχιστα για άλλα τμήματα του πολιτισμού τους. Όταν έφτασαν οι Ισπανοί από την Ευρώπη, ο πολιτισμός των Μάγια είχε ήδη πέσει, και οι ιστορικοί εξακολουθούν να συζητούν για την αιτία.

Μερικά από τα ωραιότερα ερείπια των Μάγια βρίσκονται στο Παλένκε, στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού, ένα περίτεχνο συγκρότημα που περιλαμβάνει ένα παλάτι και αρκετούς ναούς. Θεωρείται ότι κατασκευάστηκε μεταξύ 500 και 700 μ.Χ., και διαθέτει γλυπτά και διακοσμήσεις που διατηρούνται ακόμη αξιοσημείωτα καλά. Η πόλη του Παλένκε είναι ένα θαύμα σχεδιασμού, αλλά παραμένει καλυμμένη από μυστήριο, αφού ίσως να μη μάθουμε ποτέ γιατί εγκαταλείφθηκε γύρω στο 900 μ.Χ.

Στόουνχεντζ (Αγγλία)

Κανένας κατάλογος μυστηριωδών τόπων δεν θα ήταν πλήρης χωρίς το νεολιθικό μνημείο στο Στόουνχεντζ, το οποίο είναι γνωστό παγκοσμίως και συνεχίζει να προκαλεί μυστήριο στους επισκέπτες. Οι τεράστιες πέτρες εκτιμάται ότι τοποθετήθηκαν μεταξύ του 2500 π.Χ. και του 2200 π.Χ. Εκατοντάδες ακόμη παλαιότεροι τύμβοι ταφής έχουν επίσης αποκαλυφθεί στη γύρω περιοχή.

Ορισμένες από τις πέτρες προέρχονται από αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, από την Ουαλία, γεγονός που κάνει αρχαιολόγους να έχουν ερωτήματα για το πώς μεταφέρθηκαν.