Πώς να καταψύχεις με ασφάλεια τα τρόφιμα
Ακολουθεί ένας εύχρηστος οδηγός για την ασφαλή κατάψυξη και αναθέρμανση των γευμάτων.
- 28 ΙΑΝ 2025
Παρόλο που οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές είναι αξιόπιστες, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων όταν πρόκειται για κατάψυξη.
Αποδεικνύεται ότι τα περισσότερα ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα μπορούν να περάσουν με ασφάλεια χρόνο στην κατάψυξη, αλλά ο τρόπος ασφαλούς απόψυξης – και ακόμη και επανακατάψυξης – των τροφίμων είναι μια πιο δύσκολη ερώτηση. Ακολουθεί ένας εύχρηστος οδηγός για την ασφαλή κατάψυξη και αναθέρμανση των γευμάτων.
Να είσαι επιλεκτικός σχετικά με το τι καταψύχεις
Οι καταψύκτες είναι εξαιρετικοί στη συντήρηση τροφίμων κι ένας τέλειος τρόπος να τα αποθηκεύσεις για αργότερα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ψυχρή αποθήκευση μπορεί να καταστρέψει τη γεύση ή την υφή κάποιων τροφίμων.
Απόφυγε να βάλεις στην κατάψυξη γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί cottage και το γιαούρτι, καθώς τα υγρά τους μπορεί να διαχωριστούν. Τα ακατέργαστα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό – όπως οι πατάτες, τα αγγούρια, το σέλινο και οι σαλάτες – δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στην κατάψυξη, καθώς θα ξεπαγώσουν και θα χάσουν το σώμα τους.
Μην καθυστερείς να καταψύξεις τα τρόφιμα
Η κατάψυξη αυξάνει τον χρόνο των τροφίμων, καθιστώντας τα ασφαλή για κατανάλωση μήνες μετά την αγορά ή το μαγείρεμα. Δυστυχώς, οι οικιακοί καταψύκτες δεν κάνουν αρκετό κρύο για να σκοτώσουν τα βακτήρια – απλώς τα αδρανοποιούν. Όταν αποψυχθούν, τα μικρόβια μπορούν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: να πολλαπλασιάζονται και να προκαλούν αλλοίωση των τροφίμων.
Οι ειδικοί σε θέματα τροφίμων λένε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σούπες, οι κατσαρόλες και άλλα γεύματα που περισσεύουν πρέπει να καταψύχονται εντός δύο έως τριών ημερών από το μαγείρεμα. Το ωμό κρέας μπορεί να παραμείνει με ασφάλεια στο ψυγείο για μία έως δύο ημέρες, αλλά αν η συσκευασία που αγόρασες έχει συμπληρώσει την ημερομηνία «λήξης» ή «ανάλωσης», θα πρέπει να καταναλωθεί ή να καταψυχθεί αμέσως.
Μην αφήνεις τα τρόφιμα να μαραζώνουν στην κατάψυξη
Δυστυχώς, οι καταψύκτες δεν μπορούν να διατηρήσουν τα τρόφιμα φρέσκα για πάντα. Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο ένα τρόφιμο να «καεί» από τον πάγο. Αυτό συμβαίνει όταν τα κατεψυγμένα τρόφιμα εκτίθενται στον αέρα, ο οποίος αφαιρεί την υγρασία τους και επηρεάζει τη γεύση και την υφή τους. (Το έγκαυμα από την κατάψυξη εντοπίζεται εύκολα χάρη στους κρυστάλλους πάγου που επανεμφανίζονται στην επιφάνεια των κατεψυγμένων τροφίμων).
Ενώ η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) λέει ότι τα τρόφιμα που έχουν καεί από την κατάψυξη εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση, συνήθως δεν είναι ελκυστικά οπτικά ή γευστικά, και αυτός είναι ένας λόγος για να οργανώνεις τακτικά την κατάψυξή σου. Προσπάθησε να καταναλώνεις τα τρόφιμα εντός τριών έως έξι μηνών για καλύτερη γεύση και ποιότητα.