Πού τρώμε τον Φεβρουάριο στην Αθήνα
Μία νόστιμη λίστα που τα έχει όλα: αγαπημένα στέκια σε νέες περιπέτειες, αφίξεις που συζητιούνται και lobster rolls.
- 3 ΦΕΒ 2025
Αν είσαι άνθρωπος της συνήθειας, θα χαρείς να μάθεις ότι δύο αγαπημένα μαγαζιά επεκτάθηκαν σε νέες περιοχές της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να επισκεφτείς -έτσι για αλλαγή- μία καινούργια γειτονιά χωρίς να αλλάξεις στην πραγματικότητα στέκι.
Το πρώτο είναι το Guerilla Chef Burgers, που μετά την επιτυχημένη του πορεία στα Εξάρχεια, προσγειώθηκε στον Νέο Κόσμο (Σπινθάρου 21). Ήταν μια σκέψη που είχε εδώ και αρκετό καιρό ο Fahd Αλέξανδρος Hassan Kassem και πλέον έγινε πραγματικότητα. Το concept παραμένει ακριβώς το ίδιο, το ζητούμενο είναι πάντα το burger στην πιο απλή και λαχταριστή του εκδοχή. Θα βρεις λοιπόν Single και double cheeseburger, δηλαδή μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κρέας, american cheese, αφράτο μπριός, κέτσαπ και μαγιονέζα.
Το Omsom (Βεϊκου 110) έγινε γρήγορα αγαπημένο σημείο συνάντησης στο Περιστέρι για τον εξαιρετικό καφέ του. Μετά τον Άγιο Αντώνιο, λοιπόν, τώρα το συναντάς και στο Κουκάκι, να διατηρεί την ίδια ωραία φιλοσοφία του σε ένα περιβάλλον όμορφο και χαλαρό.
Δεν θα κάνεις στάση μόνο για τον πρωινό σου καφέ, αλλά θα το προτιμήσεις για εκείνες τις ημέρες που έχεις χρόνο στη διάθεσή σου και θέλεις να τεμπελιάσεις τρώγοντας pancakes, bakes, αυγά ποσέ ή ομελέτες, ακόμα κι ένα club sandwich.
Αν θέλεις να βάλεις ένα τσεκ στη λίστα σου με τα καινούργια μαγαζιά της πόλης, το Βουλκανιζατέρ (Οδυσσέα Ανδρούτσου 17) είναι ένα από αυτά. Μένουμε στο Κουκάκι, όπου ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων μεταμορφώθηκε σε εστιατόριο-μπαρ. Οι βαριές κουρτίνες, το εντυπωσιακό μπαρ, βινύλια, η αφίσα της Pamela Anderson κι ένα κερί-βούτυρο που λιώνει ενώ βουτάς το ψωμί σου, σου δίνουν αρκετό υλικό για το Instagram.
Ο Θωμάς Μάτσας (Alemagou, Pappu) επιμελείται μία κουζίνα μεσογειακή και εποχική, η λίστα με τα κρασιά είναι φτιαγμένη από τον Γιώργο Ζερβογιάννη (ο καλύτερος οινοχόος για το 2024) με προτάσεις από τον εγχώριο και τον διεθνή αμπελώνα και τα cocktails φέρουν την υπογραφή του Χρήστου Βαγενά (Nōema Mykonos). Από τις 23:30 το σκηνικό αλλάζει και το Βουλκανιζατέρ μεταμορφώνεται αμιγώς σε μπαρ.
Για τον Δημήτρη Κωστόπουλο και τον Σείριο Κομιχείλη, Suma (Καλαμιώτου 9, Αθήνα), σημαίνει μαζί, παρέα, κοντά. Μετά από εννέα χρόνια κοινής πορείας στον Μυστικό Κήπο, οι δύο σεφ συναντιούνται και πάλι μαγειρικά σε ένα νέο gastrobar στο κέντρο της Αθήνας. Τους συνδέει ο σεβασμός στην επιλογή της ατόφιας πρώτης ύλης και η εποχικότητα, γι’ αυτό, κυρίως, προτείνουν ένα μικρό διαφορετικό μενού (9-10 πιάτων) το οποίο θα αλλάζει συχνά.
Αυτή την περίοδο θα δοκιμάσεις καρπάτσιο – μοσχάρι με κρέμα ρόκας, παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης και μανιτάρι, αρνί σε αμπελόφυλλα με πιπεριά Φλωρίνης, κουσκούς, κολοκύθι και κουνουπίδι και τορτελίνια με γαρίδα, σπανάκι, κρέμα καρύδας και χαβιάρι. Ακολουθώντας την τάση της εποχής που επαναφέρει τους δίσκους στα μαγαζιά, οι μουσικές προέρχονται από βινύλια με τους djs να εναλλάσσονται. Τον ήχο έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Synch.
Στην Αθήνα τρώμε lobster rolls. Ένα street food που θα πληρώσεις λίγο παραπάνω -αν επιλέξεις προφανώς τον αστακό- προσφέρει το Nosh (Καψάλη 5), αλλά θα το ευχαριστηθείς και με το παραπάνω. Ένα βουτυρένιο μπριός με αστακό σε δύο εκδοχές είναι το απόλυτο χιτ. Το Maine περιλαμβάνει μαγιονέζα και lime ενώ το Nosh sauce hollandaise και σχινόπρασο. Και στα δύο υπάρχει η επιλογή να προσθέσεις χαβιάρι. Συνδύασέ το με ένα ποτήρι κρασί και έχεις κάνει μία νόστιμη ατασθαλία.