Φωτεινοί χώροι και αίσθηση σύνδεσης σε ένα διαμέρισμα στην Καισαριανή
Στα όρια Καισαριανής και Παγκρατίου ένας κατακερματισμένος εσωτερικός χώρος μεταμορφώνεται σε ένα αρμονικό, φωτεινό περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης ζωής.
- 2 ΦΕΒ 2025
«Όπως συμβαίνει σε πολλά αθηναϊκά διαμερίσματα της δεκαετίας του ’70, η αρχική διαρρύθμιση αντανακλούσε τις ανάγκες μιας διαφορετικής κοινωνίας. Οι χώροι ήταν έντονα διαχωρισμένοι, με δωμάτια που συνδέονταν μέσω διαδρόμων και θυρών, δημιουργώντας έναν λαβύρινθο αποκομμένων δωματίων. Αυτή η προσέγγιση περιόριζε την κίνηση και την πρόσβαση σε φυσικό φωτισμό, ενώ ταυτόχρονα εμπόδιζε την πλήρη ανάδειξη του χώρου», εξηγεί ο αρχιτέκτονας και συνιδρυτής του γραφείου Studio SPACECRAFT, Ρούτχερ Οορ, όταν τον ρωτάμε για το διαμέρισμα που κλήθηκε να ανακαινίσει το γραφείο του στην Καισαριανή.
Συνεχίζει λέγοντας πως, «Η κουζίνα, για παράδειγμα, ήταν ένας απομονωμένος χώρος – ένα κατάλοιπο μιας εποχής που η μαγειρική θεωρούνταν ιδιωτική δραστηριότητα. Κλεισμένη πίσω από τοίχους, βρισκόταν μακριά από το καθιστικό και την τραπεζαρία, κρατώντας τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρο σε αυτήν μακριά από τα βλέμματα των καλεσμένων».
Για να φέρει αυτή την οικία του 1970 στο τώρα, το Studio SPACECRAFT επέλεξε να επαναπροσδιορίσει τα όριά της, θέτοντας σε προτεραιότητα το φως, τη ροή και τη λειτουργικότητα.
Εξηγούν πως για να επιτευχθεί αυτό η κουζίνα μετακινήθηκε στην παλιά θέση της τραπεζαρίας, κοντά στην είσοδο, ενώ το μικρό υπνοδωμάτιο μεταφέρθηκε στη θέση της παλιάς κουζίνας. «Αυτή η αλλαγή επέτρεψε την ενοποίηση του πρώην μικρού υπνοδωματίου με το καθιστικό, δημιουργώντας έναν ευρύχωρο ανοιχτό χώρο. Η νέα είσοδος οδηγεί πλέον σε μια φωτεινή κουζίνα η οποία ενσωματώνεται ομαλά στον ενοποιημένο χώρο καθιστικού και τραπεζαρίας», επισημαίνουν.
Οι καμπύλες γεωμετρίες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμόρφωση της οικίας που βρίσκεται στα όρια της Καισαριανής με το Παγκράτι, ενισχύοντας την αίσθηση ροής στον χώρο και βελτιώνοντας τις μεταβάσεις ανάμεσα στα δομικά στοιχεία. Αυτές οι καμπύλες, εξομαλύνοντας τα σημεία όπου συναντώνται τοίχοι, οροφές, δοκοί και κολόνες, δημιουργούν μια αίσθηση συνέχειας και προσδίδουν έναν γλυπτικό χαρακτήρα στον χώρο.
Η επιλογή των υλικών ενισχύει περαιτέρω τον διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Η αισθητική της δεκαετίας του ’70 αναδεικνύεται μέσα από τις τολμηρές χρωματικές επιλογές: τα ραφ ντουλάπια της κουζίνας προσδίδουν ένα ζεστό και φιλόξενο τόνο στην είσοδο, ενώ οι πράσινες ντουλάπες στα υπνοδωμάτια λειτουργούν ως ζωντανά οπτικά σημεία, σε αντίθεση με τις πιο ουδέτερες αποχρώσεις των τοίχων.
Όσο αφορά στα δάπεδα, η επιλογή τους αντικατοπτρίζει έναν προσεκτικό διάλογο μεταξύ παλαιού και νέου. Το παλιό μαύρο μάρμαρο της τραπεζαρίας και του καθιστικού διατηρήθηκε, με την προσθήκη μιας λευκής μαρμάρινης λωρίδας που συνδέει οπτικά το μάρμαρο με το ξύλινο δάπεδο. Αυτή η λεπτή λεπτομέρεια λειτουργεί ως οπτική γέφυρα, ενισχύοντας την ενοποίηση των υλικών.
Το λευκό μάρμαρο εκτείνεται επίσης στον διάδρομο και το μπάνιο, σηματοδοτώντας τη μετάβαση στην ιδιωτική ζώνη. Στο νέο μικρό υπνοδωμάτιο, όπου παλιότερα υπήρχε μωσαϊκό, τοποθετήθηκε ξύλινο δάπεδο, σε αρμονία με αυτό του μεγάλου υπνοδωματίου.