ΠΟΤΟ

Πασχάλη Περιστεράκη, πώς είναι να έχεις ένα high end bar στα σύνορα της χώρας;

Ο Πασχάλης Περιστεράκης είναι ο άνθρωπος πίσω από το Parrot’s Beak, ένα παράτολμο μα άκρως πετυχημένο εγχείρημα και εξηγεί τα πάντα γύρω από αυτό.

Κάπου εκεί στο Διδυμότειχο, λίγο πριν σου δημιουργηθεί η αίσθηση πως έχεις φτάσει στο τέλος του χάρτη, υπάρχει ένα μπαρ σε μια μικρή πόλη αλλά με μεγάλη φήμη. Το Parrot’s Beak. Είναι το βορειότερο cocktail bar της Ελλάδας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που το κάνει ξεχωριστό.

Είναι η φιλοσοφία του, η ατμόσφαιρά του και – πάνω απ’ όλα – ο άνθρωπος που το εμπνεύστηκε, το δημιούργησε και βρίσκεται πίσω από την μπάρα. Ο Πασχάλης Περιστεράκης δεν άνοιξε απλώς ένα ακόμα μπαρ. Δημιούργησε ένα fine drinking καταφύγιο εκεί που κανείς δεν το περίμενε.

Τον Πασχάλη τον γνωρίζω αρκετά χρόνια. Είναι μια από αυτές τις βαρετές ιστορίες για τους άλλους αλλά όχι για όσους τις έχουν ζήσει. Γνωριστήκαμε στον στρατό. Μετά χαθήκαμε μέχρι που άρχισα να μαθαίνω ότι ο Πασχάλης όχι μόνο άνοιξε μπαρ, αλλά είναι και υπέροχο. Και πού το άνοιξε; Στην πατρίδα του, στο Διδυμότειχο.

Μιλήσαμε και τελικά ξαναβρεθήκαμε σε ένα Athens bar show. Από τότε, το Parrot’s Beak δεν έχει μόνο την αποδοχή όλης της τοπικής κοινωνίας αλλά και όλης της μπαρ σκηνής της χώρας.

«Εκεί που κάποιοι έβλεπαν κενό, εγώ είδα ευκαιρία»

Όπως λέει και ο ίδιος, η αγάπη του για το bartending και η έλλειψη ενός fine drinking spot στην περιοχή ήταν η σπίθα που άναψε τη φλόγα του Parrot’s Beak. «Όπου υπάρχει κενό, ίσως υπάρχει και λόγος», του έλεγαν. Ευτυχώς, αποδείχθηκε πως δεν είχαν δίκιο.


«Στην αρχή, οι αντιδράσεις ήταν ανάμεικτες. Κάποιοι το είδαν σαν μια φρέσκια πρόταση, άλλοι το θεώρησαν παράταιρο για το Διδυμότειχο». Αλλά η πράξη τους διέψευσε: το κοινό αγκάλιασε το Parrot’s Beak και το έκανε στέκι. Κι όταν ήρθαν οι δύσκολες στιγμές – γιατί πάντα υπάρχουν – ήταν αυτό το πάθος και η στήριξη των ανθρώπων που τον κράτησαν όρθιο.

Ένα μενού με άρωμα Διδυμότειχου

Σήμερα, το Parrot’s Beak έχει μια ξεκάθαρη ταυτότητα. Ο κατάλογος του 2024 είχε τίτλο «ΛΟΚΑΛ» και είναι αφιερωμένος στα τοπικά προϊόντα και επιχειρήσεις. Για τον Πασχάλη, η τοπική ταυτότητα σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο: «ένας περαστικός από την πόλη να μπορεί να καταλάβει τι παράγει ο τόπος, απλά πίνοντας ένα ποτό. Να δει μια νέα οπτική σε κάτι παραδοσιακό – όπως ένα dirty martini με λουκάνικο. Ναι, το πείραμα μπορεί να πάει εξαιρετικά καλά ή καταστροφικά λάθος, αλλά αυτή είναι η μαγεία της δημιουργίας».

«Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται πόσες ώρες πέρασα στο εργαστήριο, τι μηχανήματα χρησιμοποίησα ή πόσες δοκιμές έκανα. Έρχεται απλώς να πιει ένα ποτό. Οπότε δεν τον ζαλίζω με φλύαρες περιγραφές. Στον κατάλογο γράφουμε μόνο τις γεύσεις που θα αντιληφθούν πίνοντας το ποτό και όχι περιττές λεπτομέρειες».

Τα cocktails του Parrot’s Beak είναι δημιουργικά, αλλά χωρίς περιττή φλυαρία. Είναι το αποτέλεσμα χρονοβόρων πειραματισμών, αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό που μετράει είναι η εμπειρία. Και αυτή είναι πάντα απλή, γευστική και άμεση.

Το signature ποτό που δεν λέει να φύγει

Αν περάσεις από το Parrot’s Beak, ο Πασχάλης θα σου προτείνει ένα cocktail που έχει μείνει αναλλοίωτο στο χρόνο: το “Break the Ice, Not the Glass”.

Είναι το μοναδικό ποτό που δεν έχει αλλάξει ποτέ από τον κατάλογο – κάτι που λέει πολλά από μόνο του. Μια ισορροπημένη, δροσιστική μίξη με κίτρο Νάξου, vodka, cordial περγαμόντου και grapefruit soda, με μια γαρνιτούρα από gel λεμονιού. Ένα ποτό που, όπως λέει και ο ίδιος, «δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ».

«Το ομορφότερο και πιο φιλόξενο μπαρ του κόσμου»

Η κουβέντα πήγε στην ατμόσφαιρα του Parrot’s Beak και τότε ο Πασχάλης μου λέει για το Parrot’s Break γελώντας «Το ομορφότερο μπαρ του κόσμου». Και μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ακριβώς αυτό που ήθελε να δημιουργήσει από την πρώτη στιγμή που το οραματίστηκε. Ένα ζεστό, καθημερινό, φιλόξενο μέρος που δεν σε αφήνει να αισθανθείς ξένος. Ένα μπαρ στο οποίο δεν χρειάζεται να είσαι κάτι – αρκεί να είσαι εσύ.

Και αυτή η φιλοξενία είναι που κάνει τους πελάτες να επιστρέφουν. Οι επισκέπτες από άλλες πόλεις συχνά μένουν έκπληκτοι – «δεν περιμέναμε να βρούμε κάτι τέτοιο εδώ», λένε.


Οι προκλήσεις του να έχεις ένα high-level bar στα σύνορα

Το Parrot’s Beak δεν είναι απλώς ένα cocktail bar σε μια μικρή πόλη. Είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί υπό δύσκολες συνθήκες. Οι πρώτες ύλες είναι ακριβότερες, η επισκεψιμότητα περιορισμένη, οι οικονομικές προκλήσεις μεγάλες.

Κι όμως, η ομάδα του Parrot’s Beak επιμένει να διατηρεί την ποιότητα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πολύ χαμηλότερες τιμές από όσες θα δικαιολογούσε η δουλειά που κρύβεται πίσω από κάθε ποτό. Γιατί στο τέλος της ημέρας, η εμπειρία έχει σημασία.

Αν το Parrot’s Beak είναι κάτι σήμερα, είναι γιατί πίσω του βρίσκεται ένας άνθρωπος που δεν σταματά να ονειρεύεται. Υπήρξαν σκέψεις για ένα δεύτερο μαγαζί; Φυσικά. Υπάρχουν νέα projects στα σκαριά; Ίσως. Αλλά το μεγαλύτερο όνειρο του Πασχάλη είναι ένα: να βλέπει το Parrot’s Beak να σφύζει από ζωή για πολλά ακόμη χρόνια.

Και αν κρίνουμε από όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα, η πιθανότητα να γίνει αυτό πραγματικότητα είναι μάλλον σίγουρη.