![](https://media.oneman.gr/onm-images/MATCH-agios-balentinos.jpg)
Τα καλύτερα events στην πόλη για να ξορκίσεις τον Άγιο Βαλεντίνο
Στην αντίπερα όχθη από τα ρομαντικά γεύματα, τα σοκολατάκια και τις προσφορές σε δίκλινα από ξενοδοχεία, υπάρχουν εκείνοι που όσο πλησιάζει η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αναζητούν με τρόμο κάποια διέξοδο. Έχουμε μερικές προτάσεις.
- 12 ΦΕΒ 2025
Ψάχνοντας εκδηλώσεις για τη μεγάλη ημέρα που κάνει τους ιδιοκτήτες ανθοπωλείων πιο ευτυχισμένους και από εκείνους που λαμβάνουν τελικά τα λουλούδια (άλλωστε, όλοι ξέρουμε ότι τα δώρα μπορεί να κρύβουν τύψεις), πέσαμε πάνω σε μια φανταστική πορεία – ένα πρωτάκουστο κάλεσμα για ένα μαζικό συλλαλητήριο απέναντι στις καρδούλες, τα λουλούδια και τις ρομαντικές φωτογραφίες στο Instagram που καταπιέζουν κάθε Αγίου Βαλεντίνου τον φτωχό πλην φρεσκοχωρισμένο ελληνικό λαό.
Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη, σκεφτήκαμε, μέχρι που φτάσαμε στο τέλος της FB ανάρτησης και διαπιστώσαμε μετά λύπης ότι η πορεία είναι όντως φανταστική, αφού αποτελεί προϊόν φαντασίας. Απ’ την άλλη, δεν σταματά η δίψα για δικαίωση, όσο καθημερινά καταγράφονται ανάμεσά μας αναίσχυντα περιστατικά ghosting και ελπίδες δολοφονούνται αδιακρίτως, χωρίς καν εξηγήσεις.
Μέχρι λοιπόν να αποδοθεί δικαιοσύνη (και) τους ερωτευμένους, στεκόμαστε απέναντί στα ρομαντικά γεύματα και τις προσφορές σε δίκλινα από ξενοδοχεία για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου (τουλάχιστον μέχρι να έχουμε και εμείς ταίρι). Για την ώρα, δείχνουμε συμπόνοια και κατανόηση σε εκείνους που αναζητούν εναγωνίως μια διέξοδο τη μέρα των ερωτευμένων. Παρακάτω, έχουμε μερικές προτάσεις.
Κατερίνα Βρανά VS Άγιος Βαλεντίνος
Γιατί έχουν καθιερωθεί τα σοκολατάκια για του Αγίου Βαλεντίνου και όχι τα σουβλάκια ή οι πίτσες; Γιατί πρέπει να υπάρχει μέρα γιορτής για τους ερωτευμένους, όταν εκ των πραγμάτων οι χωρισμένοι το έχουν πολύ περισσότερο ανάγκη;
Με μυαλό πιο ατίθασο και από τα μαλλιά της, η Κατερίνα Βρανά είναι έτοιμη να αποδομήσει όλα τα στερεότυπα που συνοδεύουν τον «φτερωτό θεό» και την 14η Φεβρουαρίου, σε μία ειδική stand up comedy παράσταση, γεμάτη προσωπικές ιστορίες, νταλκά, μουσική και δύσμοιρες πεταλούδες που βρέθηκαν εγκλωβισμένες σε στομάχια (12 & 13/2 στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, εισιτήρια εδώ).
Το τέλος του έρωτα στο Match
Μετά το Αυτές που δεν προλάβατε, το οποίο φανταζόταν μια παρέα γυναικών να συνωμοτεί για να προβάλλει αντίσταση στον σεξισμό, η σκηνοθέτρια Δανάη Λιοδάκη και η θεατρική ομάδα b.p.m. theater group δίνουν σάρκα σε μια ηρωίδα που επαναστατεί για το τέλος του έρωτα στον καιρό της επιφανειακότητας – είναι η Ελ, η «τελευταία ρομαντική», που μαζί με δύο στενούς της φίλους επιχειρούν να ανατρέψουν από κοινού για την «επαναμάγευση» του κόσμου, σε μια σκληρή κοινωνική κωμωδία όπου εξηγείται η συναισθηματική αναπηρία των καιρών μας.
Θα τα καταφέρει να κάνει Match; Η απάντηση στο ΠΛΥΦΑ (εισιτήρια εδώ).
Ο καυστικός Σπύρος Γραμμένος
Ξέρεις ότι ήρθε Αγίου Βαλεντίνου, όταν κάποιος τραγουδάει «καινούργια στρινγκ θα φοράνε όλοι η κώλοι» κάπου στην Αθήνα. Δεν είναι άλλος από τον τύπο με τις τιράντες και το επιμελώς ατημέλητο μούσι Σπύρο Γραμμένο, σε μια εορταστική μουσική παράσταση που επαναλαμβάνεται κάθε γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου τα τελευταία 19 χρόνια και αρνείται να σταματήσει μέχρι να καταγραφεί στον κατάλογο της UNESCO.
Ένα πλούσιο, σατιρικό και όπως πάντα αυτοσαρκαστικό σόου, με φουλ μπάντα επί σκηνής στο Κύτταρο (προπώληση εδώ).
Στην ψυχεδέλεια του Γιάννη Βεσλεμέ
Επειδή καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο ερωτικός παρορμητισμός ενδέχεται να σε οδηγήσει σε άγνωστα μονοπάτια και ξαφνικά να βρεθείς παγιδευμένος ανάμεσα στη δική σου και την άλλη πραγματικότητα, την κανονική, συστήνουμε για του Αγίου Βαλεντίνου τη νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ. To Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο είναι ένα ψυχεδελικό παραμύθι καμουφλαρισμένο σε φιλμ επιστημονικής φαντασίας και, όπως κάθε badtrip, βιώνεται από το κάθε άτομο διαφορετικά.
Σημειωτέον, στις 14 Φεβρουαρίου στο σινεμά Άστορ, αμέσως μετά τα Λουλούδια θα ακολουθήσει προβολή της προηγούμενης μεγάλου μήκους ταινίας του Βεσλεμέ, της Νορβηγίας (πληροφορίες εδώ).
Παρτάρα χωρισμένων
Σε μια προσπάθεια φιλοσοφικής όσο και πραγματολογικής αποδόμησης του άσματος που λέει ότι οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουν ποτέ, οι φοιτητο-διοργανωτές της ομάδας Mask Off Parties ετοιμάζουν για δεύτερη χρονιά ένα μεταμεσονύχτιο πάρτι για χωρισμένους ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου που υπόσχεται να ταρακουνήσει συθέμελα τη λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως, εκπέμποντας με dance floor bangers και ηλεκτρονική μουσική από τα ηχεία του Arch.
Κάθε άτομο, πριν μπει στον χώρο, φορά βραχιολάκι ανάλογα με το relationship status (εισιτήρια εδώ).
Σύγχρονη ποίηση χωρίς ναφθαλίνη
Μόνος κανόνας είναι ότι κάθε act διαρκεί έως πέντε λεπτά και επιτελείται από έναν μόνο άνθρωπο μπροστά στο μικρόφωνο.
Το Spoken Maik αποτελεί μια συνάντηση ποίησης και προφορικού λόγου η οποία διοργανώνεται μια φορά τον μήνα στο υπόγειο του ΚΕΤ στην Κυψέλη (επιμέλεια: Νίκη Παπαδογιαννάκη & Σταύρος Ανάγνου), δίνοντας βήμα ελεύθερα σε κάθε άτομο που με οποιαδήποτε γλώσσα και τρόπο έκφρασης επιχειρεί να αγγίξει ζωντανά τις λεπτές συναισθηματικές χορδές του κοινού, άλλοτε να τις τεντώσει, ίσως και να τις σπάσει. Όπως και να έχει, είναι δεδομένο ότι θα πάρεις μια γερή δόση αληθινών συναισθημάτων που θα μοιάζει με αντίδοτο για τον άνευρο Άγιο Βαλεντίνο και τους καιρούς που διανύουμε, γενικότερα.
Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, με ελεύθερη είσοδο (πληροφορίες εδώ).
Τρέξε για την αγάπη (ώσπου να την πιάσεις)
Οι έρωτες, όπως και οι ίδιες οι ζωές μας άλλωστε, κάνουν κύκλους – το θέμα είναι να μη μείνεις στο έργο θεατής, με τον φόβο ότι θα κουραστείς ή θα πονέσεις. Ίσως για αυτόν τον λόγο (ίσως και όχι), το Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ διοργανώνει έναν συμβολικό αγώνα δρόμου ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου: χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη χιλιομετρική απόσταση ή γραμμή τερματισμού, άτομα κάθε ηλικίας παρακινούνται να τρέξουν (ή να περπατήσουν) περιμετρικά του Καναλιού τις απογευματινές ώρες (18:00-22.00), όσο οι Trophy Wives θα τους παρακινούν με το dj set τους από τα μεγάφωνα.
Πληροφορίες για το Love Round εδώ.
Επώδυνοι έρωτες σε τεχνοτροπία αγιογραφίας
Στην έκθεση την οποία εγκαινίασε πριν λίγες μέρες στον χώρο Antisocial (όνομα που είναι από μόνο του αρκετό για να ξορκίσεις τον Άγιο Βαλεντίνο), ο συριακής καταγωγής εικαστικός και ακτιβιστής με έδρα την Αθήνα S. Kastro Dakdouk παρουσιάζει ζωγραφικά έργα με τους δικούς του «αγίους» που δεν είναι άλλοι από τους ταλαιπωρημένους, τους αδικημένους και τους αντάρτες – πρόσωπα στα οποία, όπως εξηγεί, απευθύνεται η αγάπη του και για τα οποία ο ίδιος πονά βλέποντας την οδύνη τους.
Η σειρά αυτή που παρουσιάζει τώρα (Επώδυνοι Έρωτες) ξεκίνησε το 1999 και ολοκληρώθηκε το 2003, όταν λόγω της φυλάκισής του, το μόνο υλικό που είχε στη διάθεσή του για τα έργα του ήταν ο καφές.