
Ένα Mεigma γεύσεων και ιδεών άνοιξε στον Κεραμεικό
Το νέο καφέ - μεζεδοπωλείο της Μαρίνας Χρονά υποδέχεται τη Σταυριανή Ζερβακάκου στο πρώτο του event για μία βραδιά γευσιγνωσίας.
- 16 ΦΕΒ 2025
Η Μαρίνα Χρονά ήθελε εδώ και καιρό να βάλει τα αγαπημένα της υλικά, τις καινούργιες ιδέες της και τις εικόνες που βλέπει στα ταξίδια της σε νέες συνταγές. Κάπως έτσι προέκυψε το Mεigma, ένα καφέ – μεζεδοπωλείο που άνοιξε πριν από λίγες ημέρες στη γειτονιά του Κεραμεικού.
Μετά το Ρίνι, που έχει διαμορφώσει πια την ταυτότητά του, η σεφ και ιδιοκτήτρια ήθελε να στήσει ένα μαγαζί που θα υπήρχε το περιθώριο των πειραματισμών χωρίς αυστηρά όρια στην ελληνικότητα των πιάτων. Κι εδώ όμως εμμένει στις τοπικές πρώτες ύλες, τις οποίες αναζητά από τους καλύτερους παραγωγούς.
Το Mεigma ανοίγει από το πρωί για καφέ από το Underdog, γλυκά που έρχονται φρέσκα από το Ρίνι και επιλογές σε πρωινό, με έμπνευση από την παράδοση, όπως για παράδειγμα ο τραχανάς σε κατσικίσιο γάλα με φέτα και φουντούκια.
Στη συνέχεια, ο κατάλογος περιλαμβάνει περί τους είκοσι μεζέδες που προορίζονται για τη μέση. 4-5 επιλογές σε αλοιφές και πιάτα με πιο σύγχρονη ματιά, από κανελόνια στον φούρνο με κόκορα ραγού και κουνέλι στιφάδο με λαδοτύρι Μυτιλήνης μέχρι λουκουμάδες μπακαλιάρου με σκορδαλιά καρύδι και πράσα σοτέ, αχνιστές βόνγκολες και καπνιστή ελληνική πανσέτα.
Η λίστα με τα κρασιά περιλαμβάνει 70 ετικέτες, όλες από τον ελληνικό αμπελώνα, με κρασιά ήπιας οινοποίησης, βιολογικά και βιοδυναμικά, καθώς και μία προσεγμένη ποικιλία από αποστάγματα (βλ. Σιγάλας, Κατώγι Αβέρωφ, 35Ν κτλ).
Παρά την αθόρυβη άφιξή του, μιας και το ζητούμενο σε ένα καινούργιο μαγαζί είναι να βρει τα πατήματά του, το Mεigma μπαίνει δυναμικά στην αθηναϊκή σκηνή με μία πολύ ωραία μαγειρική σύμπραξη. Η Μαρίνα Χρονά καλωσορίζει τη Δευτέρα 17/2 (ώρα 18:30) στην κουζίνα της τη Σταυριανή Ζερβακάκου, σεφ και ιδιοκτήτρια του Ασπασία στη Μάνη για ένα ξεχωριστό μενού με τη σφραγίδα της καθεμίας.
«Θαυμάζω τη μαγειρική της, μου αρέσει η πληθωρικότητα των πιάτων της και το γεγονός ότι τολμάει και δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει υλικά αντικρουόμενα. Έχει μία πολύ μοναδική ταυτότητα η Σταυριανή», λέει η Μαρίνα Χρονά. Πέρα από την εξωστρέφεια που δείχνουν τα εστιατόρια με τέτοιου είδους events, η ίδια θεωρεί ότι είναι ζωτικής σημασίας για όσους εργάζονται στις κουζίνες. «Είναι ένα ωραίο ταρακούνημα, σπάει η ρουτίνα. Και φυσικά δημιουργείται μια ωραία ευγενής άμιλλα μεταξύ των μαγείρων».
Λάχανα στη σχάρα με βινεγκρέτ ταχίνι, ροζ πιπέρι, σταφίδες και breadcrumbs προτείνει η ίδια ειδικά για την ημέρα, μαζί με μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο σιγομαγειρεμένο με μανεστράκι στα ζουμιά του και ξινοτύρι Σύρου.
Η Σταυριανή Ζερβακάκου έρχεται με τα αγαπημένα της υλικά και τη φιλοσοφία της περί εποχικότητας και μείωση της σπατάλης, για να φτιάξει ένα ωμό με δυναμική οξύτητα, σούπα από σελινόριζα και λαχανικά που θα συνδυαστεί με ψητό μήλο Τριπόλεως και σαλάμι Λευκάδος, ένα πιάτο «αυθόρμητο», όπως λέει, αλλά και μία ακόμα συνταγή, πολύ αγαπημένη της που τη δημιούργησε διαβάζοντας το βιβλίο της Μαριάννας Καβρουλάκη, Η Γλώσα της Γεύσης.
«Χταπόδι με κυδώνια (φρούτο) και κοκάρια που ψήνεται στον φούρνο. Το έφτιαχνα πολύ συχνά όταν εργαζόμουν ως σεφ στην Κωνσταντινούπολη. Και για το τέλος, μια κρέμα απλή με μία παλιά τεχνική που την έκαναν μέσα στα παλάτια. Η κρέμα δένει με το ίδιο το ρύζι που μουλιάζει μέσα ή με σπόρους πεπονιού (subye), την αρωματίζω με μαστίχα και ολοκληρώνεται με γλυκό του κουταλιού βύσσινο και τριμμένο φυστίκι Μεγάρων».
Η ίδια αισθάνεται δημιουργικά τόσο στη δική της κουζίνα όσο και σε αυτές που την καλούν (κάτι πολύ τιμητικό, όπως πιστεύει), αλλά έχει πάντα το άγχος του άγνωστου. «Πρέπει να μπω σε ένα ξένο σώμα, σε μία κουζίνα που δεν έχω καμία σωματική μνήμη και να έχω μία καλή performance. Είναι όμως ωραίο γιατί εκτός του ότι αποκτάς εμπειρία, τυγχάνει να γνωρίσεις καλύτερα τον άνθρωπο που θα μαγειρέψεις μαζί και αν υπάρξει μία σύνδεση μεταξύ σας, το θεωρώ πολύ σημαντικό. Επίσης, χαίρομαι που η Μαρίνα δεν ήθελε να μπλέξουμε τα πιάτα μας, γιατί νομίζω ότι εμείς οι μάγειρες δεν μπορούμε να αποχωριστούμε την ταυτότητά μας. Τουλάχιστον αυτό πιστεύω εγώ».
Θέλοντας να επαναφέρουν τον αυθορμητισμό στην έξοδο για φαγητό, τα Σαββατοκύριακα πριν τις 6 το απόγευμα δεν θα γίνονται κρατήσεις στο Mεigma ενώ δεν θα υπάρχει επίσης αυστηρότητα στο seating. «Δεν έχει νόημα να έχεις μία φοβερή λίστα κρασιών όταν πρέπει να υποχρεώσεις τον άλλον να πιει ένα μπουκάλι σε μιάμιση ώρα και να μην έχει την ευκαιρία να ανοίξει δεύτερο. Σίγουρα επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά της επιχείρησης αλλά με έχει κουράσει και μένα σαν πελάτισσα να μην μπορώ να αποφασίσω να βγω έξω τελευταία στιγμή». Αν, λοιπόν, βρεθείτε στη γειτονιά ένα κυριακάτικο μεσημέρι, απλώς μπείτε μέσα.
MΕIGMA
- Μεγάλου Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός
- 2103452094