iStock
ΓΛΥΚΟ

Τέλος εποχής για τα σοκολατάκια του Μότσαρτ στο Σάλτσμπουργκ

Το εργοστάσιο που παρήγαγε 57 εκατομμύρια σοκολατάκια Mozartkugel ετησίως, έκλεισε λόγω χρεοκοπίας.

Δύσκολα θα φύγεις από το Σάλτσμπουργκ χωρίς να πάρεις μαζί σου κάτι που να συνδέεται με τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Η γενέτειρά του είναι γεμάτη με καταστήματα δώρων που πωλούν μπλούζες, μπρελόκ και κούπες με την εικόνα του συνθέτη. Το πιο αγαπημένο σουβενίρ από όλα όμως δεν είναι άλλο από τα σοκολατάκια του Μότσαρτ, που βγαίνουν στο εμπόριο σε μέγεθος μπουκιάς τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο με το ομοίωμα του αγαπημένου παιδιού της αυστριακής πόλης.

Πρόσφατα όμως, το Σάλτσμπουργκ «έχασε» το πιο γλυκό ενθύμιο από όλα, καθώς σύμφωνα με τον Guardian, τον περασμένο μήνα βγήκε από τη γραμμή παραγωγής στο προάστιο Grödig το τελευταίο Mozartkugel (Mozart Ball), ένα γλύκισμα με αμυγδαλόπαστα, φυστίκι και νουγκά, που εφευρέθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το εργοστάσιο που παρήγαγε 57 εκατομμύρια σοκολατάκια Mozartkugel ετησίως έκλεισε στο τέλος του έτους, αφού ο κατασκευαστής Salzburg Schokolade χρεοκόπησε, εν μέρει λόγω της εκτίναξης των τιμών του κακάο, παίρνοντας μαζί του και 65 θέσεις εργασίας.

Αν και οι λιχουδιές έχουν πολλές απομιμήσεις, μόνο το αυθεντικό “Echte Salzburger Mozartkugel” παραγόταν μαζικά για εξαγωγή στην αυστριακή πόλη. Το συνδικάτο Pro-Ge που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους αποκάλεσε το εργοστάσιο Mozartkugel την «καρδιά της περιοχής», όπου το προσωπικό ήταν «υπερήφανο για ένα προϊόν που έκανε τον γύρο του κόσμου».

Παρά την τοπική καταγωγή τους, η άδεια παραγωγής των σοκολατών ανήκει εδώ και αρκετά χρόνια στον αμερικανικό όμιλο Mondelez International, ο οποίος παράγει διεθνείς μάρκες όπως τα μπισκότα Oreo και οι σοκολάτες Toblerone.

Μετά την πτώχευση της Salzburg Schokolade, ύστερα από τρία χρόνια προσπαθειών διάσωσης, η Mondelez δήλωσε ότι θα αναζητήσει εντός του περιφερειακού δικτύου παραγωγής της μια νέα τοποθεσία για την παραγωγή των Mozartkugeln.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λαχταριστό γλυκό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αυστριακή ταυτότητα», έγραψε η Verena Mayer, ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung στη Βιέννη. Η ίδια συνέκρινε τα γλυκίσματα με τη Μελωδία της Ευτυχίας ως παγκόσμιο πρεσβευτή του πολιτισμού της Αυστρίας.

Η ταυτότητα του Σάλτσμπουργκ, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Αυστρίας, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τον Μότσαρτ, προσδίδοντας τεράστιο πολιτιστικό κύρος στην κοινότητα των μόλις 150.000 κατοίκων και ένα σταθερό κέρδος από τις ορδές των τουριστών κάθε χρόνο.