iStock
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Jamu, το πολύ πικρό ελιξήριο της μακροζωίας

Αποτελεί επίσης άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Ένα ρόφημα  που αγαπούν να πίνουν στην Ινδονησία κατακτά τις ΗΠΑ και σιγά-σιγά και την Ευρώπη. Μάλιστα, τόσα πολλά είναι τα οφέλη του που μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να βελτιώσουν τη γεύση του, καθώς το jamu όπως λέγεται, είναι αρκετά πικρό.

Το πικρό αυτό ρόφημα αποτελεί μάλιστα και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO από το 2024, ενώ στην Ινδονησία οι κάτοικοί της το καταναλώνουν από την παιδική τους ηλικία προκειμένου να μπορέσουν να συνηθίσουν την ιδιαίτερη γεύση του. Στην πικρή του γεύση όμως οφείλονται και πολλά από τα οφέλη του.

«Φαίνεται ότι αυτό το σκεύασμα έχει τις ρίζες του στην ινδική ιατρική της Αγιουρβέδα, όπου – όπως σε όλες τις αρχαίες ιατρικές παραδόσεις – η προσοχή στη διατροφή και την αποτοξίνωση έπαιζε πάντα κεντρικό ρόλο», εξηγεί η φαρμακοποιός Carlotta Gnavi, ειδικός στη συμπληρωματική ιατρική και επιστήμη και συγγραφέας του βιβλίου Superimmunity.

«Το συναρπαστικό με το jamu είναι ότι υπάρχουν τόσες πολλές παραλλαγές», προσθέτει. «Μια μελέτη του 2012 βρήκε πάνω από 15.700 διαφορετικές συνταγές. Η παράδοση ξεκίνησε τον 8ο αιώνα, αρχικά στην αυλή του Βασιλείου της Ιάβας και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από θεραπευτές σε διάφορες κοινότητες. Όπως και στην Αγιουρβέδα, οι φόρμουλες μεταδίδονταν προφορικά και διατηρήθηκαν από οικογένειες, δημιουργώντας παραλλαγές που διαφέρουν όχι μόνο από περιοχή σε περιοχή, αλλά και ανάλογα με την ηλικία και τον σκοπό».

Ωστόσο, όλες αυτές οι παραλλαγές στις συνταγές έχουν κοινό χαρακτηριστικό τη χρήση συστατικών με πικρή και έντονη γεύση, «όπως και πολλές θεραπείες στην ιατρική της Αγιουρβέδα, που δε στοχεύουν στην ευχαρίστηση του ουρανίσκου αλλά στην ευεξία του σώματος», επισημαίνει η Carlotta Gnavi.

Συνεχίζει λέγοντας πως, «Στην πραγματικότητα, η πικρή γεύση έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό, να διεγείρει την πέψη, να προωθήσει την παραγωγή χολής και να βοηθήσει γενικότερα τον οργανισμό με φυσικό τρόπο. Η προσθήκη ζάχαρης όχι μόνο αλλάζει τον αρχικό σκοπό του ροφήματος, αλλά εισάγει ένα φλεγμονώδες στοιχείο σε ένα ρόφημα που έχει δημιουργηθεί για τον αντίθετο ακριβώς λόγο. Επιπλέον, το Jamu πρέπει να παρασκευάζεται φρέσκο ​​και να καταναλώνεται αμέσως, γιατί μόνο έτσι ο πολύτιμος χυμός μπορεί να υποστηρίξει την πέψη και να αποτοξινώσει το συκώτι».

Συνοψίζοντας, το ελιξήριο jamu πρέπει να πίνεται πικρό και φρέσκο. Γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να το φτιάχνεις μόνος σου αντί να το αγοράζεις έτοιμο. Ο τρόπος είναι εύκολος.

Φρέσκο τζίντζερ και κουρκουμάς (σε ρίζες όχι σκόνη), λεμόνι και μαύρο πιπέρι. Αυτά χρειάζεσαι. Τα βράζεις όλα μαζί για περίπου 15-20 λεπτά και στη συνέχεια τα χτυπάς σε ένα μπλέντερ.

Στο τέλος βάζεις το jamu σε ένα ποτήρι αφού πρώτα το φιλτράρεις μέσα από ένα πανί και προσθέτεις το πιπέρι. Το ρόφημα μπορεί να φυλαχτεί και στο ψυγείο αν το αποθηκεύσεις σε γυάλινο μπουκάλι. Είναι καλύτερο αν το καταναλώνεις το πρωί με άδειο στομάχι.