Τα Σκυλιά © Karol Jarek
ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

3 τραγικές αληθινές ιστορίες που θα δεις στο θέατρο

Από τις δύο αδερφές-υπηρέτριες στο Λε Μαν της Γαλλίας του 1933 που σκότωσαν την εργοδότρια τους και την κόρη της, μέχρι την κακοποίηση και τον θάνατο του χάσκι από την Αράχοβα.

Το 1899, ο Oscar Wilde έγραψε ότι «η ζωή μιμείται την τέχνη πολύ καλύτερα απ’ ότι η τέχνη μιμείται τη ζωή», δημιουργώντας ένα από τα πιο αναπαραγόμενα quotes διαχρονικά. 

Αυτή τη στιγμή, ανεβαίνουν στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή τρεις παραστάσεις που δίνουν το δικό τους νόημα στη διάσημη φράση του Ιρλανδού μυθιστοριογράφου με τον πιο τραγικό και ταυτόχρονα, λυτρωτικό όσον αφορά τη διαρκή ανάγκη για αλήθεια, δικαιοσύνη, αποκάλυψη. Τρία θεατρικά έργα που διηγούνται τρεις αληθινές ιστορίες με μία πιο πειραματική διάθεση. 

Ανεξάρτητα Κράτη

Το δημοσιογραφικό δράμα που έγραψαν οι Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και Γιώργος Παλούμπης, με τον δεύτερο να υπογράφει και τη σκηνοθεσία, είναι μία από τις καλύτερες παραστάσεις της φετινής θεατρικής σεζόν. Ξεκίνησε το ταξίδι της στο Θέατρο Χώρα στις αρχές Νοεμβρίου και ταχύτατα έγινε sold out από στόμα σε στόμα. 

Τα Ανεξάρτητα Κράτη διηγούνται δύο ιστορίες, μία αληθινή και μία φανταστική. Συγκεκριμένα, το έργο αφορμάται από μία από τις πιο ιδιαίτερες και μυστηριώδεις ιστορίες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, αυτή του γιατρού Βασίλειου Τσιρώνη, που υπηρέτησε ως γιατρός των εξόριστων στον Άη-Στράτη, δημοσίευσε υπουργικά έγγραφα που καταδείκνυαν τις άθλιες συνθήκες κράτησης των κρατουμένων, πολέμησε το δικτατορικό καθεστώς και φυλακίστηκε σε Ελλάδα και εξωτερικό, έκανε μία από τις πρώτες αεροπειρατείας στην Ελλάδα, ίδρυσε με την πτώση της Χούντας το επαναστατικό κόμμα «Ουδετερόφιλο Ελλαδικό Μέτωπο» και κήρυξε το διαμέρισμά του στο Παλαιό Φάληρο «ανεξάρτητο κράτος» και πέθανε κατά την αστυνομική επιχείρηση σύλληψής του.


Ήταν Δεκέμβριος του 1977, όταν ο γιατρός μετά από καταδίωξη της αστυνομίας, καθώς είχε πυροβολήσει με καραμπίνα στην κεντρική αγορά της Αθήνας (στο στόχαστρό του ήταν ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής), κλείστηκε με την οικογένειά του στο διαμέρισμά τους στο Παλαιό Φάληρο, αρνούμενος να παραδοθεί. Μετά από τετράμηνη πολιορκία κήρυξε το σπίτι του «ανεξάρτητο κράτος». Το 1978, ύστερα από έφοδο της αστυνομίας για τη σύλληψή του, πέθανε στο διαμέρισμα σε ηλικία 49 ετών. Αυτοκτονία κατά τις αρχές, κρατική δολοφονία από την πλευρά της συζύγου του. 

Με αφορμή λοιπόν την αληθινή αυτή ιστορία, γινόμαστε μάρτυρες της ζωής των δημοσιογράφων γνωστής εφημερίδας από την ημέρα που πληροφορούνται την είδηση του θανάτου του γιατρού μετά από εντολή του υπουργείου δημόσιας τάξης για επέμβαση και λήξη της πολιορκίας, μέχρι και την επέτειο του θανάτου του, ακολουθώντας τη φανταστική ιστορία της νεαρής δημοσιογράφου Μαρίας Θεοφίλου. Η αναζήτηση για την αξία της αλήθειας και τη θέση της γυναίκας μέσα σε ένα πλήρως ανδροκρατούμενο περιβάλλον προωθεί τα γεγονότα, κάτω από τη βαριά σκιά της σκληρότητας του κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού που ανακόπτει τη φυσική διάθεση και τάση του ατόμου προς την ελευθερία.

Παίζουν: Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Βασιλική Διαλυνά, Άλκηστις Ζιρώ, Ελεάνα Καυκαλά, Μάκης Παπαδημητράτος, Στάθης Σταμουλακάτος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος.

Info: Από 23 Απριλίου στο Θέατρο Χώρα. Προπώληση εδώ.

Τα Σκυλιά

Παρουσιάστηκε για δύο βράδια το περσινό καλοκαίρι στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και αποτέλεσε μία από τις καλύτερες παραστάσεις που είδαμε στη διοργάνωση. Τώρα, Τα Σκυλιά επιστρέφουν στη σκηνή. Το έργο που συνέγραψαν οι Μιχάλης Πητίδης, Γεράσιμος Μπέκας και Ανέστης Αζάς, με τον τελευταίο να έχει τη σύλληψη και τη σκηνοθεσία του, αντλεί έμπνευση από πραγματικά γεγονότα και δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που είναι ταυτόχρονα ρεαλιστική και αλληγορική, καταφέρνει να θίξει ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα με έναν προσιτό και ταυτόχρονα διεισδυτικό τρόπο.

Με αφετηρία την αληθινή ιστορία της δολοφονίας του χάσκι Όλιβερ στην Αράχωβα, πριν από δύο χρόνια, με όχημα τη μέθοδο του θεάτρου ντοκιμαντέρ και με αναφορές στο φιλμ νουάρ και τις κωμωδίες του Αριστοφάνη, αναπτύσσεται στη σκηνή μια πολιτική αλληγορία. Στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα της κοινωνικής βίας που εκδηλώνεται, ολοένα και περισσότερο, εναντίον των αδύναμων. 

Μία ομάδα σκύλων ντετέκτιβ έχει για αποστολή της να διαλευκάνει τα γεγονότα γύρω από την κακοποίηση και το θάνατο του χάσκι. Ποια εκδοχή είναι η αληθινή; Ήταν άνθρωπος ο δολοφόνος, όπως είχε ακουστεί αρχικά  ή μήπως το συμπαθές ζώο έπεσε θύμα αγέλης άγριων σκύλων, όπως λέει το επίσημο πόρισμα των αρχών; Θα καταφέρουν οι σκύλοι ντετέκτιβ που έχουν έρθει στα κρυφά από διάφορες γωνιές της γης να ανακαλύψουν την αλήθεια;

Παίζουν: Γιώργος Κατσής, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Παναγιώτης Μανουηλίδης, Έλενα Μαυρίδου, Μαρία Πετεβή, Gary Salomon, Μιχάλης Πητίδης.

Να σημειωθεί ότι ο Πητίδης αντικατέστησε τον Τούρκο ηθοποιό της παράστασης Cem Yiğit Üzümoğlu, καθώς του έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του. Ο Cem συνελήφθη πρόσφατα στην Τουρκία, καθώς εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στο καθεστώς του Recep Tayyip Erdoğan και του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Παρά την έφεση που ασκήθηκε και τις προσπάθειες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες δεν κατέστη εφικτό να αλλάξει αυτή η ποινή. Οι άνθρωποι της παράστασης «στέκονται αλληλέγγυοι στον Cem και σε κάθε καλλιτέχνη που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση».

Info: Από 25 Απριλίου στο Θέατρο Κιβωτός. Προπώληση εδώ.


Αντικείμενα

Εμπνευσμένοι από την αληθινή ιστορία των αδελφών Παπέν, δύο υπηρετριών στο Λε Μαν της Γαλλίας του 1933 που κατακρεούργησαν την εργοδότρια τους και την κόρη της, ο Γιάννης Αποσκίτης, ο Γιώργος Κατσής και ο Πάνος Παπαδόπουλος -οι δυο τελευταίοι συνσκηνοθετούν- έγραψαν ένα έργο για να αφηγηθούν την αλήθεια που κρύβεται πίσω από το διασημότερο ίσως έγκλημα της Γαλλίας, αλλά δεν έχει ακόμα γραφτεί.

Στη δική τους εκδοχή, βλέπουμε δύο εξαντλημένες υπηρέτριες της άρρωστης Κυρίας τους να φαντασιώνονται ένα σύμπαν εκδίκησης αλλά και αυτοπροσδιορισμού ενάντια σε έναν κόσμο στον οποίο δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από δύο ακόμα αντικείμενα για το σπίτι. Εξουσιαστικές σχέσεις, εξαρτητικές συμπεριφορές, σαδομαζοχιστικές εμμονές και η νοσταλγία ενός ομιχλώδους παρελθόντος πρωταγωνιστούν σε έναν εξωφρενικό, παραισθησιογόνο εφιάλτη για τους τρεις κωμικοτραγικούς χαρακτήρες.

Τι συνέβη όμως στ’ αλήθεια; Εν συντομία, στις 2 Φεβρουαρίου 1933 ο Ρενέ Λανσελέν ετοιμαζόταν μετά το γραφείο να πάει σε ένα φιλικό σπίτι για δείπνο, όπου θα τον συναντούσαν εκεί η γυναίκα και η κόρη του, οι οποίες δεν έφτασαν ποτέ στο τραπέζι. Ο συνταξιούχος δικηγόρος βρήκε το σπίτι του κλειδωμένο όταν επέστρεψε και δεν μπορούσε να μπει μέσα. Έτσι, κάλεσε την αστυνομία για να βρουν τελικά την μαντάμ Λανσελέν και την κόρη της σφαγμένες, ενώ στον πάνω όροφο η Κριστίν και η Λέα Παπέν, οι δύο υπηρέτριες της οικογένειας κοιμόντουσαν στο ίδιο κρεβάτι γυμνές.

Παίζουν: Γιώργος Κατσής, Πάνος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Πλεμμένος.

Info: Από 28 Απριλίου στο Θέατρο Ροές. Προπώληση εδώ.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.