
Τι είναι η Ελβετική Φρουρά που προστατεύει τον Πάπα
Η σορός του Πάπα Φραγκίσκου τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα με την Ελβετική Φρουρά να βρίσκεται στο πλάι του. Πόσα γνωρίζουμε όμως για αυτή;
- 23 ΑΠΡ 2025
Τους έχεις δει στο παρελθόν, κι αν δεν τους έχεις δει, θα τους δεις σίγουρα αυτές τις μέρες. O Πάπας Φραγκίσκος υποδεχόταν χιλιάδες καλεσμένους στην πόλη του Βατικανού την Κυριακή του Πάσχα και η Ελβετική Φρουρά δεν ήταν μακριά. Για περισσότερα από 500 χρόνια, στέκεται πάντα κοντά του.
Τελικά, ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε το πρωί της Δευτέρας 21 Απριλίου σε ηλικία 88 ετών. Ο ποντίφικας είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος του έτους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Gemelli της Ρώμης παλεύοντας με διάφορα προβλήματα υγείας πριν τελικά υποκύψει σε εγκεφαλικό επεισόδιο και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια.
Η κηδεία του Φραγκίσκου θα γίνει το Σάββατο 26 Απριλίου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, μια τελετή που θα προσελκύσει αμέτρητους πιστούς και ηγέτες από όλο τον κόσμο. Μέχρι τότε, η σορός του τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα με την Ελβετική Φρουρά να βρίσκεται – ξανά – στο πλάι του. Πόσα γνωρίζουμε για αυτούς τους κάπως ιδιαίτερους στρατιώτες, όμως;
Ενώ τα περισσότερα μουσεία στην Ευρώπη διαθέτουν μια ομάδα φρουρών ασφαλείας, το Βατικανό έχει τον δικό του Στρατό. Για την ακρίβεια, είναι ο Στρατός του Πάπα. Και φυσικά, το Βατικανό δεν είναι απλώς ένας ακόμα ιστορικός χώρος ή μουσείο.
Η Πόλη του Βατικανού είναι ένα μικροέθνος, και παρόλο που κάποιοι επισκέπτες το θεωρούν απλώς προέκταση της Ρώμης, στην πραγματικότητα είναι η μικρότερη χώρα στον πλανήτη – με πληθυσμό περίπου 80 ατόμων. Και όπως πολλές χώρες, έτσι και η Πόλη του Βατικανού χρειάστηκε τις δικές της δυνάμεις άμυνας όταν παρουσιάστηκε κίνδυνος.
Είναι πραγματικά Ελβετοί;
Ναι, η ελβετική υπηκοότητα είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος Φρουρός καθώς ήταν πάντα αποτελούμενη από Ελβετούς στρατιώτες, αν και δεν ανήκουν στον ελβετικό στρατό. Αντίθετα, προσλαμβάνονται από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Γιατί ο Στρατός του Βατικανού δεν αποτελείται από Ιταλούς πολίτες; Διότι οι Ελβετοί μισθοφόροι ήταν ιστορικά πολύ καλοί στρατιώτες. Στην πραγματικότητα, ήταν ένας Ελβετός επίσκοπος που πρότεινε τη δημιουργία ενός σώματος στρατιωτών αποκλειστικά για τον Πάπα.
Γιατί φορούν στολές στο Βατικανό
Οι στολές που φορούν είναι οι ίδιες αναγεννησιακές στολές που φορούν από τον 16ο αιώνα. Και υπάρχει λόγος που δεν έχουν αλλάξει εδώ και 500 χρόνια: οι στολές συμβολικά συνδέουν τους σημερινούς στρατιώτες με εκείνους του παρελθόντος, δείχνοντας ότι ενσαρκώνουν το ίδιο πνεύμα, δέσμευση και σκοπό με τους πρώτους Ελβετούς Φρουρούς.
Η εκπαίδευση
Πέντε εβδομάδες χρειάζονται για να γίνει κάποιος Φρουρός, αλλά όχι ακριβώς. Αυτή είναι η διάρκεια της αρχικής εκπαίδευσης, όμως η σωστή απάντηση είναι «μια ολόκληρη ζωή». Η αίτηση πρέπει να υποστηρίζεται από ιερέα της ενορίας του εκάστοτε υποψήφιου, κάτι που προϋποθέτει πολλά χρόνια ζωής με τιμή και σεβασμό. Χρειάζεται επίσης βασική στρατιωτική εκπαίδευση στην Ελβετία και δέσμευση να παραμείνεις άγαμος για αρκετά χρόνια. Άρα, απαιτείται μια ζωή ψυχικής προετοιμασίας για να είσαι πραγματικά έτοιμος για αυτόν τον ιδιαίτερο ρόλο.
Είναι ο Στρατός του Βατικανού πραγματικός στρατός;
Ναι, οι Ελβετοί Φρουροί είναι εκπαιδευμένοι στρατιώτες, έτοιμοι να προστατεύσουν τον Πάπα σε περίπτωση απειλής και όχι, δεν είναι το ίδιο με την αστυνομία της Πόλης του Βατικανού. Η αποστολή τους είναι η προστασία του Πάπα, όχι των πολιτών της Πόλης του Βατικανού ή του κράτους.
Έχουν ποτέ ενεργοποιηθεί οι Ελβετοί Φρουροί;
Ως επίσημος στρατός ενός από τα μικρότερα κράτη στον κόσμο, η Ελβετική Φρουρά έχει αντιμετωπίσει διάφορες «περιπέτειες». Μία αξιοσημείωτη περίπτωση ήταν τον 16ο αιώνα κατά τη Λεηλασία της Ρώμης, όταν ένα μεγάλο μέρος της Φρουράς θυσιάστηκε για να μπορέσει να διαφύγει ο Πάπας Κλήμης Ζ’. Ως έντιμοι στρατιώτες, προετοιμάστηκαν για την ίδια μοιραία αποστολή και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ο Χίτλερ δεν επιτέθηκε στο Βατικανό.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.