13 χρόνια iPhone: Τα 619 δευτερόλεπτα που άλλαξαν τα πάντα
- 24 ΟΚΤ 2020
Ο Jobs χρειάστηκε 10 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα για να αλλάξει το παιχνίδι στο χώρο της επικοινωνίας. Ο Χρήστος Χατζηιωάννου είχε σπεύσει να αποκωδικοποιήσει το νέο προϊόν που εκ πρώτης όψεως φαινόταν περίεργο. Και δύσκολο. Ο εμπνευστής του είχε ερευνήσει όλους τους περιορισμούς και τα ελαττώματα των ανταγωνιστών και έφτιαξε κάτι που όπως είπε, ήταν τουλάχιστον πέντε χρόνια μπροστά από την εποχή του.
Για να συντονιστούμε
Ο Jobs είχε μια ιδέα, το 2005: να φτιάξει υπολογιστή με οθόνη αφής, που θα χειριζόταν ο όποιος άνθρωπος χωρίς να χρειάζεται ειδικό στυλό (βλ. γραφίδα). Ναι, αυτό που ‘χεις σήμερα. Ενόσω το επεξεργαζόταν στο μυαλό του, σκέφτηκε πως θα ήταν ακόμα καλύτερο να φτιάξει ό,τι είχε σκεφτεί σε έκδοση κινητού τηλεφώνου. Έτσι άρχισαν οι έρευνες του ‘Project Purple 2’ που χρειάστηκε επενδύσεις 150.000.000 δολαρίων σε 30 μήνες, πριν την 9η του Γενάρη του 2007 όταν έκανε την παρουσίαση που θα δεις, ο Jobs. Το τηλέφωνο κυκλοφόρησε έξι μήνες μετά -στα 499 δολάρια τα 4GB, με διετές συμβόλαιο. Η τελευταία αλλαγή που ‘διέταξε’ το αφεντικό ήταν η αντικατάσταση της πλαστικής οθόνης, με γυάλινη -γιατί είχε διαπιστώσει πως χαλάει εύκολα, όταν έβαλε το κινητό μαζί με τα κλειδιά του στην τσέπη του.
Η τελευταία παρουσίαση κινητού τηλεφώνου που είχε όλους τους παρευρισκόμενους να καταγράφουν με την κάμερα του κινητού τους το event, άρχισε ως εξής: “Aνυπομονούσα για αυτήν την μέρα, εδώ και 2 1/2 χρόνια (χειροκρότημα). Μια στο τόσο εμφανίζεται ένα επαναστατικό προϊόν που αλλάζει τα πάντα. Όποιος έχει την ευκαιρία να δουλέψει σε ένα αυτά τα προϊόντα στην καριέρα του, είναι τυχερός. Η Apple είχε την τύχη να παρουσιάσει στον κόσμο αρκετά τέτοια προϊόντα. Το 1984 παρουσιάσαμε το MacIntosh (πρώτο προσωπικό, οικογενειακό computer). Δεν άλλαξε μόνο την Apple, αλλά όλη τη βιομηχανία των computers. Το 2001 παρουσιάσαμε το iPod. Δεν άλλαξε τον τρόπο που ακούμε όλοι μουσική, αλλά όλη τη βιομηχανία της μουσικής.
Σήμερα, θα παρουσιάσουμε τρία επαναστατικά προϊόντα. Το πρώτο είναι το ευρείας οθόνης iPod, με touch controls (συστήματα ελέγχου αφής). Το δεύτερο είναι ένα επαναστατικό κινητό τηλέφωνο. To τρίτο είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα επικοινωνίας, μέσω Internet”.
Επανέλαβε τα προϊόντα (το κοινό ξεσπάθωσε περισσότερο στο άκουσμα για την άφιξη επαναστατικού κινητού -δεν έδωσε μεγάλη σημασία στα του Internet (στερνή τους γνώση) πριν εξηγήσει πως “δεν πρόκειται για τρεις διαφορετικές συσκευές, αλλά για μία και την αποκαλούμε iPhone. Σήμερα η Apple θα επανασχεδιάσει το τηλέφωνο”.
Εν συνεχεία, ασχολήθηκε “με την κατηγορία πραγμάτων που κάποιοι υποστηρίζουν πως συγκροτούν τα smartphones” που δεν ξέρω αν θυμάσαι, αλλά ήταν και έως άγνωστη έννοια το 2007. “Τυπικά συνδυάζουν ένα τηλέφωνο, το email και το baby Internet. Όλα έχουν πλαστικά πληκτρολόγια. Το πρόβλημα είναι πως δεν είναι τόσο έξυπνα, όπως δεν είναι τόσο εύκολα στη χρήση. Τα smartphones είναι περίπλοκα και στα βασικά πράγματα. Τόσο που ο κόσμος δεν καταλαβαίνει εύκολα πώς να τα χρησιμοποιήσει. Εμείς δεν θέλουμε να τα κάνουμε αυτά. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα τηλέφωνο που είναι πολύ πιο έξυπνο από όσα έχουν υπάρξει έως τώρα. Και πολύ εύκολο στη χρήση. Αυτό είναι το iPhone”.
Ανέλυσε (σύντομα και περιεκτικά) όσα τεχνικά στοιχεία χρειάστηκε να επεξεργαστεί η Apple (να ερευνήσει και να αναπτύξει) έως ότου καταλήξει στο μοντέλο που παρουσίασε, πριν περάσει στο πώς θα το χρησιμοποιούσαν οι κάτοχοι του. Έκανε την ερώτηση “ποιος χρειάζεται γραφίδα, που τη χάνει εύκολα;”. Σημείωσε πως οκτώ χρόνια αργότερα, η ίδια εταιρία παρουσίασε το Apple Pencil. Ο Jobs είχε εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο.
Nevertheless, που λένε και στο χωριό του (τη Νιγρίτα Σερρών), ο αείμνηστος είχε παρουσιάσει ως ‘πιο έξυπνο από όλα’ ένα τηλέφωνο που δεν είχε apps, λειτουργούσε σε 2g, ενώ το Νokia ‘έτρεχε’ σε 3g και είχε και apps. Παρεμπιπτόντως, την ημέρα της παρουσίασης του iPhone “έγινε η κηδεία της Nokia” όπως αναφέρουν πολλοί εξ όσων σχολίασαν το video που σου ‘χω προτείνει. Η έως τότε κυρίαρχος στο χώρο, δέχθηκε χτύπημα από το οποίο συνήλθε -όχι πλήρως- μια δεκαετία μετά.
Μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν οι ‘σχολιαστές’ της παρουσίασης ήταν η ατάκα “η ζωή μπορεί να γίνει πιο ευρεία, μόλις ανακαλύψεις ένα απλό γεγονός: όλα όσα υπάρχουν γύρω σου και αποκαλείς ζωή, έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους που δεν ήταν πιο έξυπνοι από εσένα. Οπότε μπορείς να τα επηρεάσεις και να τα αλλάξεις. Να φτιάξεις τα δικά σου πράγματα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Μόλις το συνειδητοποιήσεις αυτό, δεν θα είσαι ποτέ ξανά ο ίδιος”.
‘Ήταν σαν να προσπαθεί να εξηγήσει σε άνθρωπο των σπηλαίων, τι είναι η φωτιά’, σχολίασε κάποιος που είδε πρόσφατα το video και εστίασε στον τρόπο που σύστησε τη -νέα τότε- τεχνολογία multi touch. Είχε πει και ότι ‘κανείς δεν θέλει μεγάλα τηλέφωνα’, κάτι που επίσης, άλλαξε τα χρόνια που δεν είναι μαζί μας (εξ ου και το iPhone 12 Max), όπως άλλαξε και ο κόσμος μετά το δικό του pushαρισμα -για μια ζωή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα τηλέφωνα μας, στο όποιο επίπεδο.