Bourbon: Ο άγνωστος θρύλος
Ποιο είναι, τελικά, αυτό το ποτό που λίγο-πολύ, όλοι έχουμε πιει, αλλά, μάλλον, δεν το ξέρουμε;
- 22 ΜΑΡ 2016
Η 24MEDIA δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στα sites του Ομίλου (Huffington Post Greece, News247, Oneman, Ladylike, Sport24 & Contra). Κάθε φοιτητής του AD&PR Lab στο πλαίσιο του μαθήματος “Δημόσιες Σχέσεις: The art of storytelling” πρότεινε κάποια θέματα και έγραψε ένα από αυτά εν είδη εργασίας εξαμήνου. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια.
Το bourbon αποτελεί, ίσως, την πιο γνωστή αμερικάνικη έκδοση του whisky, μεταξύ άλλων, όπως το rye, το corn και το malt whisky. Αν έχεις δει διαφήμιση του πασίγνωστου brand Jack Daniels, τότε η λέξη ‘bourbon’ σου φαίνεται γνωστή. Ή μήπως όχι; Ίσως, οπτικά η λέξη να έχει περάσει στο υποσυνείδητο σου μέσα από το διαφημιστικό μήνυμα που λέει: “It’s not bourbon. It’s not scotch. It’s Jack”. Και η αλήθεια είναι ότι ούτε το Jack Daniels είναι ‘καθαρό’ bourbon, αν και παράγεται στο Tennessee, των ΗΠΑ. Το bourbon χωρίζεται συνήθως σε δύο κατηγορίες: το Kentucky bourbon και το Tennessee bourbon, ανάλογα με το που παράγεται.
Τι κάνει ένα whisky, bourbon;
Υπάρχουν ορισμένοι ‘κανόνες’, ώστε ένα whisky να κατακτήσει τον τίτλο του bourbon, και αυτοί αφορούν τις διαφορετικές διαδικασίες παραγωγής του σε σχέση με τα σκωτσέζικα whisky. Το κύριο χαρακτηριστικό ενός bourbon είναι ο τόπος παραγωγής του να βρίσκεται στις ΗΠΑ (τα περισσότερα bourbon παράγονται στο Kentucky). Το μείγμα των σιτηρών, από το οποίο θα έχει προέλθει η απόσταξή του (μέχρι τους 160 αλκοολικούς βαθμούς), θα πρέπει να αποτελείται κατά κύριο λόγο από καλαμπόκι. Η διαδικασία παλαίωσής του πραγματοποιείται σε καινούργια, δρύινα, απανθρακωμένα βαρέλια, στους 125 βαθμούς. Τέλος, πρέπει να παλαιώνεται για δύο χρόνια, και να εμφιαλώνεται στους 80, τουλάχιστον, αλκοολικούς βαθμούς.
Πώς, όμως, αποτυπώνονται όλες αυτές οι προεργασίες για την παραγωγή ενός bourbon στην αντίληψη του καταναλωτή;
Ρωτήσαμε τον Έκτορα Μαρκίδη, bartender στο ‘Pop Up Cocktail Bar’, τι είναι αυτό που, ουσιαστικά, κάνει διαφορετική την γεύση ενός bourbon από ένα απλό whisky, και αν το ελληνικό κοινό είναι ανοιχτό στο να δοκιμάζει καινούργια ποτά και cocktails.
“Νομίζω ότι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ενός bourbon και ενός σκωτσέζικου ή ιρλανδέζικου whisky βρίσκεται στο γεγονός ότι το bourbon έχει πιο γλυκιά γεύση. Πιστεύω πώς το ελληνικό κοινό τείνει να δοκιμάζει καινούργια ποτά που παλαιότερα δεν θα δοκίμαζε, κάτι που οφείλεται στον αυξανόμενο αριθμό των cocktail bars στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτά είναι και το bourbon, εξαιτίας της ήπιας και γλυκιάς γεύσης, που αφήνει σε όποιον το δοκιμάσει”.
Ποιο brand να διαλέξω;
Αρκετά, όμως, με τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Τώρα που έμαθες τα κριτήρια της παραγωγικής διαδικασίας του bourbon, είναι καιρός να βρεις το brand που σου ταιριάζει καλύτερα. Παρακάτω ακολουθεί μια γκάμα μερικών από τα πιο διάσημα brands, που δεν θα δυσκολευτείς να τα βρεις στην ελληνική αγορά, είτε αυτό είναι σε μια κάβα, είτε κατά την έξοδό σου σε ένα μπαρ. Επίσης, περιλαμβάνονται διάφορες προτάσεις από το site του κάθε brand ξεχωριστά για να φτιάξεις το δικό σου cocktail εύκολα και γρήγορα σπίτι σου.
Jim Beam
Απλό, το βρίσκεις πολύ εύκολα και σε πολύ προσιτή τιμή.
Πρόταση: Beam Tonic
Συστατικά:
¼ του ποτηριού Jim Beam Bourbon
¾ του ποτηριού τόνικ
1 φέτα λεμονιού
Πάγος
Four Roses
Φρουτώδες, πικάντικο, με συνδυασμό αρώματος από βανίλια, καραμέλα και κακάο. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Πρόταση: Four Roses Old Fashioned
Συστατικά:
50ml Four Roses
1 κύβος ζάχαρη
2 σταγόνες bitters
Φλούδα λεμονιού/πορτοκαλιού για το γαρνίρισμα
Πάγος
Maker’s Mark
Πρόταση: Maker’s Mark & ginger
Συστατικά:
½ Maker’s Mark
Ginger ale
1 φέτα λεμονιού/πορτοκαλιού
Πάγος
Woodford Reserve
Πλούσια, και απαλή γεύση συνδυασμένη με αρώματα λεμονιού, κανέλας, κακάο και καραμέλας.
Bulleit Bourbon
Ελαφρώς πικάντικο και με αρώματα γλυκιάς βελανιδιάς και σφενταμιού, με γλυκό τελείωμα με γεύση toffee.
Πρόταση: Bourbon Lemonade
Συστατικά:
Bulleit Bourbon
Λεμονάδα
1 φέτα λεμονιού
Πάγος
Knob Creek
Ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα brands, σου αφήνει μια γεύση που συνδυάζει έντονα τα στοιχεία από βελανιδιά, καραμέλα και διάφορα φρούτα, συνοδευόμενη από το άρωμα ψητών καρυδιών, βελανιδιάς και σφένδαμου.
Heaven Hill Elijah Craig
Από τα πιο ακριβά και περιορισμένα bourbon brands, το Heaven Hill Elijah Craig, είναι αναμφισβήτητα ένα bourbon που θα δυσκολευτείς να το βρεις, και θα το φυλάξεις για πιο ξεχωριστές περιστάσεις.
Τι να πιω έξω;
Μαθημένος, πλέον, στο τι είναι αυτό που καθορίζει ένα bourbon, και ποια brands είναι διαθέσιμα στην αγορά, είσαι έτοιμος να πας στο στέκι σου και να ζητήσεις ένα από τα πολλά cocktail με bourbon, που κυκλοφορούν στην νυχτερινή ζωή της χώρας.
Old Fashioned
Όντας ο διαχρονικός βασιλιάς των bourbon cocktail, το Old Fashioned, είναι το cocktail που θα στο φτιάξουν παντού, και δεν θα βαρεθείς να το πίνεις!
Mint Julep
Η ‘bourbon edition’ του κλασσικού mojito, καθώς περιέχει bourbon, φύλλα φρέσκου δυόσμου, νερό και ζάχαρη!
Sazerac
Ένα δυνατό bourbon cocktail, που σίγουρα θα σε ‘ταρακουνήσει’, συνδυάζοντας το bourbon με μικρή δόση αψέντι, bitters, και ζάχαρη. Τόνισέ το ότι το θες με bourbon, καθώς το Sazerac γίνεται πολύ καλό και με rye whisky.
Manhattan με bourbon σε χαμηλό ποτήρι
Και όμως, το all time classic Manhattan μπορεί να συνδυαστεί με bourbon, και όχι μόνο με καναδέζικο whisky. Με την προσθήκη του γλυκού βερμούτ και των σταγόνων Angostura bitters, το αποτέλεσμα είναι πολλά υποσχόμενο! Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και διαχρονικά cocktail στο κόσμο, σωστά;
Τι θα μας πρότεινε, όμως, ο Έκτορας να δοκιμάσουμε, και με ποιο cocktail θα μας παρέτρεπε να προσφέρουμε σε μια γυναίκα στην προσπάθεια μας να την προσεγγίσουμε;
“Ως bartender θα συνιστούσα στον πελάτη να πιει ένα cocktail με bourbon, συνδυάζοντάς το είτε με σιρόπι βανίλιας, είτε με σιρόπι κανέλας και κάποιο μπαχαρικό. Δηλαδή συστατικά που ταιριάζουν με ένα bourbon. Πιο ειδικά, τα cocktails με bourbon που θα πρότεινα είναι δύο, που σερβίρουμε και στο Pop Up. Ένα απ’ αυτά είναι το Old Jake (Bourbon, batida de coco μέλι, ανανάς, Tabasco), που είναι πιο ιδιαίτερο γευστικά, καθώς συνδυάζει γλυκά χαρακτηριστικά με πικάντικα στοιχεία.
Το άλλο είναι το Bourbon Street (Bourbon, passion fruit, λεμόνι, ζάχαρη, κανέλα) που συνδυάζει την ξινή με την γλυκιά γεύση και έχει ισορροπημένο αποτέλεσμα, και είναι και αυτό που προτείνω σε κάποιον να προσφέρει σε μια γυναίκα, καθώς θα αποτελεί κάτι καινοτόμο στην προσέγγιση που θα αφήνει γλυκιά γεύση! Αλλά μην ξεχνάμε ότι και ο τρόπος που θα προσεγγίσεις μια γυναίκα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο”.
Τώρα, λοιπόν, που μπορείς με σιγουριά να αντιληφθείς ένα bourbon, μη διστάσεις. Βγες έξω και δοκίμασε ό,τι υπάρχει! Και αν τύχει και περάσεις από το Pop Up, σου προτείνω ανεπιφύλακτα το Old Fashioned. Μπορεί να αποτελεί το πιο κλασσικό cocktail με bourbon, αλλά άκουσέ με, και δεν θα χάσεις!
Ευχαριστούμε θερμά τον Έκτορα Μαρκίδη που μας βοήθησε με τις συμβουλές του, και το Pop Up που μας φιλοξένησε στον χώρο του, το επονομαζόμενο και Piso Bar, όπου λαμβάνουν μέρος διάφορα gigs με γνωστούς djs της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής!