Είσαι προετοιμασμένος για το τέλος του κόσμου;
Στη σειρά ντοκιμαντέρ "Doomsday Preppers", οικογένειες που ζουν ανάμεσά μας προετοιμάζονται για το τέλος του πολιτισμού. Κι εμείς απλώς παρακολουθούμε.
- 13 ΝΟΕ 2012
“Είμαι μια τυπική σπιτονοικοκυρά του Φοίνιξ. Απλά πιστεύω πως πρέπει να είμαι προετοιμασμένη για την οικονομική κατάρρευση”, λέει η Λίσα στα μισά του πρώτου επεισοδίου της σειράς “Doomsday Preppers”. Σωστό. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είσαι προετοιμασμένος.
Με τη διαφορά πως σε αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ του National Geographic, οι ήρωές μας το πάνε ένα βήμα πιο μακριά. Στον πιλότο ένας οικογενειάρχης πιστεύει πως το 2012 “ή το 2013” ένας ηλεκτρομαγνητικός παλμός θα ισοπεδώσει τον πολιτισμό μας (μη ρωτάς) οπότε έχει πίσω στην αυλή του μια τεράστια πισίνα, όχι για να κολυμπάει, αλλά για να αναπτύξει ένα κάτι-σαν-θερμοκήπιο που θα προετοιμάζει αυτόν και την οικογένειά του το ενδεχόμενο της καταστροφής παρέχοντάς τους ένα μικρό οικοσύστημα που μπορεί να διατηρείται και να αναπαράγεται.
Χόου-κέι.
Αυτό το κίνημα που από ό,τι μαθαίνουμε όντως υπάρχει και μεγαλώνει, ονομάζεται “preppers” (εκ του prep, prepare, προετοιμασία κλπ, ας τους πούμε ξερωγώ “εσούληδες” από το “έσω έτοιμος”) και είναι βασικά άνθρωποι σε όλες τις ΗΠΑ που κατά τα άλλα δε θα τους έριχνες δεύτερη ματιά στο δρόμο, οι οποίοι όμως θα ξέρουν μέσα σε ένα τρίλεπτο να σου ετοιμάσουν μια βαλίτσα με όλα τα βασικά είδη επιβίωσης, να σου δώσουν συμβουλές για το πώς να επιβιώσεις μετά την κατάρρευση κλπ.
Τώρα, το κατά πόσο οι εσούληδες είναι όντως υπαρκτό ρεύμα ή αν απλώς το κάνει να φαίνεται έτσι η σειρά για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της πέραν του ‘σπάμε πλάκα’, είναι προς συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, το “Doomsday Preppers” έχει ενδιαφέρον σε πράγματα που δεν το περίμενες, από την παρουσίαση παλαβών χαρακτήρων που όμως μιλάνε με φοβερή αφοσίωση και ψυχραιμία για αυτά που πιστεύουν, μέχρι την ανάλυση όντως χρήσιμων στοιχείων επιβίωσης. Δε χρειάζεται ας πούμε να πιστεύεις πως θα έρθει φονική πανδημία το 2014 για να ξέρεις πώς να πετάξεις μέσα σε ένα σακίδιο 5 βασικά είδη επιβίωσης ή να γνωρίζεις ας πούμε να ανάβεις φωτιά από δύο κομμάτια ξύλο.
Η δομή της εκπομπής είναι ψιλοστάνταρ κι έχει 1-2 ενδιαφέροντα στοιχεία. Κάθε φορά μας συστήνει τους πρωταγωνιστές του εκάστοτε επεισοδίου, μας βάζει στο σπίτι τους, εκείνοι μας εξηγούν σε ποιο σενάριο καταστροφής πιστεύουν (αντιστροφή της πολικότητας της Γης, τέλος του ηλεκτρισμού, μαζικοί ξεσηκωμοί, πυρηνικός πόλεμος, απ’όλα διαθέτει το κατάστημα) και ακολούθως μας ξεναγούν στο τι κάνουν για να επιβιώσουν στην κοινωνία “μετά”.
Δεν παύει ποτέ να είναι spooky το να βλέπεις ανθρώπους (οικογένειες!) να μιλάνε με ηρεμία και σιγουριά για τέτοια πράγματα, σα να μη συμβαίνει τίποτα (“κι έχω μονώσει εδώ τη σκεπή, βλέπετε, έτσι ώστε όταν ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός χτυπήσει και σβήσουν τα πάντα,…”), για να μη σχολιάσουμε τις απλές οικογενειακές στιγμές τους.
“Ελέφαντας!”
Ναι.
Μετά λοιπόν, οι ειδικοί survivalists του National Geographic, αφού μελετήσουν τα σχέδια των εσούληδων, τους βαθμολογούν και εκτιμούν σε τι βαθμό ετοιμότητας είναι και πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα σχέδιά τους.
Για παράδειγμα στον πιλότο, ο κύριος που έχει καλλιεργήσει ολόκληρο οικοσύστημα στον πίσω κήπο του παίρνει άριστα σε όλα, αλλά το θέμα σκαλώνει στο ένα πράμα που δε σκέφτηκε: Αν όντως συμβεί το σενάριό του, λέει η σειρά, αυτός θα επιβιώσει μια χαρά, αλλά επειδή δεν έχει βάλει κανέναν γείτονα στο κόλπο θα έχει άλλο θέμα. Θα του επιτεθούν οι τριγύρω για τα αποθέματά του!
(Κάτι που οδηγεί σε ακόμα πιο φανταστικές στιγμές του στυλ “και τότε ο Ντένις έφερε το γείτονά του και του εξήγησε πώς λειτουργεί το σχέδιο επιβίωσης”, να μια στιγμή που θα θέλαμε να έχουμε δει.)
Όπως και να έχει, η σειρά είναι συναρπαστική, με τον ένα τρόπο ή τον άλλον. Βρισκόμαστε τώρα στη διάρκεια προβολής της 2ης σεζόν, και στο επίσημο site εκτός από βίντεο πρόσφατων και μη εκπομπών, μπορείς να βρεις ένα σωρό σχετικές δραστηριότητες. Οδηγό επεισοδίων, άρθρα για το πώς -πχ- να επαναχρησιμοποιήσεις υλικά ώστε να φτιάξεις ασφαλή δωμάτια, πληροφορίες για διάφορα σενάρια τέλους-του-κόσμου, δωρεάν apps, ακόμα και τεστ: “Βρες πόσο θα άντεχες εσύ μετά από την καταστροφή”.
(Εμείς θα φεύγαμε πρώτοι-πρώτοι, πρέπει να σας ομολογήσουμε.)
Δεν ξέρουμε λοιπόν τι από όλα αυτά θα γίνει πραγματικότητα, όμως το National Geographic μας προετοιμάζει για όλα. Κι αν ο κόσμος τελικά δεν καταστραφεί, τότε απλά θα έχεις αποκομίσει μπόλικα κουφά trivia για να κάνεις φιγούρα στους φίλους σου, και θα έχεις διαασκεδάσει κιόλας με τους περίεργους τύπους. Κερδίζουμε όλοι δηλαδή.
Εκτός κι αν ο κόσμος τελειώσει. Τότε θα κερδίσουν μόνο όσοι έχουν μελετήσει με προσοχή το “Doomsday Preppers”.