ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Επικοινωνία σε άλλα (insta) επίπεδα

Smartphones, social media, internet, ο τρόπος με τον οποίο επιδρούν στην καθημερινότητά σου και πως διαμορφώνουν την επικοινωνία σου. Νομίζεις πως τα ξέρεις όλα;

Το Oneman δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία πάνω από 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στο Oneman. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια.

Facebook, twitter, Instagram, WhatsApp και η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως μέχρι να ειπωθούν όλα τα social media μερικά από αυτά θα θεωρούνται ήδη απαξιωμένα (ενός λεπτού σιγή για όλα εκείνα που βρίσκονται ακόμα στην αφάνεια).

Η επικοινωνία μας όπως την ξέρουμε έχει πλέον αλλάξει. Τα smartphones και τα social media επιδρούν στην ζωή μας και στην καθημερινότητά μας με ένα καθοριστικό τρόπο που διευκολύνει τον καθένα μας και του επιτρέπουν να είναι διαθέσιμος και σε συνεχή επικοινωνία 24/7. Ως παιδί γεννημένο και μεγαλωμένο στην εποχή των 90’s θυμάμαι πως για να μιλήσω ή να κανονίσω οτιδήποτε με κάποιον φίλο μου έπρεπε να πάρω πρώτα τηλέφωνο στο σταθερό τηλέφωνο και μάλιστα σε ώρα την οποία δεν θα ενοχλήσω. Αμφιβάλλω αν κάτι παρόμοιο υπάρχει εν έτει 2015.

Self-αρε και εσύ, κάνει καλό!

Τα smartphones και τα social media προσφέρουν την αμεσότητα που ο καθένας μας επιζητά. Όλοι μας ξοδεύουμε καθημερινά ατέλειωτες ώρες κάνοντας chat με τους φίλους μας για τον απλό λόγο ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ μας είναι τόσο γρήγορη που γίνεται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι τα smartphones και αυτή η καταραμένη κάμερα που απαθανατίζει κάθε αξιομνημόνευτη, και όχι μόνο, στιγμή. Γι’ αυτό τσακωνόμαστε τίνος κινητό έχει καλύτερη κάμερα και με ποιο θα τραβήξουμε μια selfie για να την ποστάρουμε στο Instagram για να δείξουμε πόσο τέλεια περνάμε! Άλλωστε μία εικόνα, χίλιες λέξεις. Με μία απλή φωτογραφία περιγράφεις και μοιράζεσαι φάσεις, καταστάσεις, εμπειρίες, συναισθήματα.

 

Πού σαι Γιώργο (Μπαμπινιώτη) να μας σώσεις…

Όσο πιο συνεχής και άμεση γίνεται η επικοινωνία μας τόσο πιο απλουστευμένος και απλοποιημένος γίνεται ο λόγος μας. Το γεγονός ότι επικοινωνούμε συνέχεια δεν σημαίνει αυτόματα πως επικοινωνούμε και σωστά. Childhood memory strikes again! Όταν ξεκίνησα να χρησιμοποιώ το MSN που ήταν πριν μερικά χρόνια στην μόδα, όπως είναι φυσικό έγραφα στα greeklish και για κακή μου τύχη παρατήρησα μετά από καιρό πως η ορθογραφία μου με είχε εγκαταλείψει. Αυτό που θέλω να πω είναι πως προσπαθούμε να κάνουμε τον λόγο μας όσο πιο συμπυκνωμένο και απλό γίνεται για να οδηγούμαστε σε μια πιο γρήγορη επικοινωνία εξ ου και όλες οι συντομογραφίες τύπου OMG!, LOL κλπ.

 

Τι θα πούνε οι mutual?

Τα smartphones και τα social media μας έχουν λύσει το όποιο πρόβλημα επικοινωνίας είχαμε να βρούμε κάποιον να μιλήσουμε. Μήπως, όμως, μας έχουν δημιουργήσει κάποιο άλλο πρόβλημα; Μήπως όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε παρατηρήσει ένα κενό στην face to face επικοινωνία μας; Μήπως όλοι μας έχουμε βρεθεί σε μία τέτοια κατάσταση;

 

I know I have. Τα κινητά τηλέφωνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθιστούν την επικοινωνία μας πιο εύκολη και μας λύνουν τα χέρια. Μήπως, όμως, είμαστε πλέον καλοί μόνο στο να επικοινωνούμε ψηφιακά με τον άλλον;  Βγαίνεις και εσύ βρε αδερφέ για ένα καφέ με την παρέα σου για να πείτε τα νέα σας, να γελάσετε, να θάψετε λίγο κόσμο και σε κάποια στιγμή βλέπεις τους πάντες να κάνουν ενός λεπτού και πολλές φορές παραπάνω σιγή για να τσεκάρουν τα notifications τους, λες και είναι καμία ιεροτελεστία. Φυσικά, δεν γίνεται να πας κάπου χωρίς να κάνεις ένα check in ή να ανεβάσεις μια φωτογραφία για να δείξεις σε όλους τους φίλους και τους followers πως έχεις ζωή και έξω από το Facebook. Άσχετο βέβαια που μετά κρέμεσαι από το κινητό σου και τσεκάρεις συνεχώς τα likes και τα σχόλια. Μην ξεχνάμε πως χτίζουμε και ένα όνομα εκεί μέσα.

 

Εσύ… πώς;

Η επικοινωνία μας, ψηφιακή είτε διαπροσωπική, περιστρέφεται πλέον σε μεγάλο βαθμό γύρω από ‘ ξέρω που είσαι και τι κάνεις’, φάση stalker,  και βασίζεται στην ατέλειωτη προσπάθειά μας για την συλλογή όσων περισσότερων likes γίνεται. Μην ακούτε αυτά που λένε ότι ‘less is better’. Στην εποχή μας ισχύει το αντίθετο. Αναρωτιέμαι, βέβαια, κατά πόσο όλα τα παραπάνω είναι απόρροια της δικής μας ανάγκης για επικοινωνία ή απλώς είναι μία μόδα που έχει προκύψει από κάποιες άλλες συνιστώσες και εμείς απλώς την ακολουθούμε για να μην αισθανόμαστε απόκληροι της κοινωνίας ή του κοινωνικού μας κύκλου. Διαμορφώνουμε με τέτοιο τρόπο την επικοινωνία μας ώστε να αυξήσουμε το ποσοστό των likes μας ή ώστε να αυξήσουμε τον ουσιώδη κοινωνικό μας κύκλο.  Ίσως τελικά τα social media, τα smartphones και αυτό το καταραμένο πράγμα που ονομάζεται Wi-Fi παίζουν κατασταλτικό παράγοντα στην επικοινωνία κατά πρόσωπο ή από την άλλη όντως ικανοποιούν την ανάγκη μας για επικοινωνία και τα likes, τα clicks, οι followers αποτελούν απλώς απόδειξη της επιτυχημένης ή αποτυχημένης μας επικοινωνίας. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά είναι πως θέλοντας ή όχι όλοι μας ακολουθούμε μία νόρμα και είμαστε μέρος της ψηφιακής εποχής. Η επικοινωνία, σε όποια μορφή επιτυγχάνεται, δεν παύει να είναι έμφυτη σε όλους μας και όλα τα παραπάνω μέσα αποτελούν δίαυλους που την  ικανοποιούν και την εξελίσσουν.