Γίνε Πρόεδρος: Το παιχνίδι που έβαλε γκολ στην εφηβεία μας
Ο διαγωνισμός του Εθνοσπόρ στοίχειωσε τις Δευτέρες μας.
- 1 ΣΕΠ 2017
Μέχρι τα δώδεκά μου, δεν ήξερα να στέλνω γράμματα. Αν και ο πατέρας μου ήταν ναυτικός, κάθε φορά που ήθελα να του γράψω, έδινα μια κόλλα χαρτί στην μητέρα μου γεμάτη με ό,τι ήθελα να του πω και τα διαδικαστικά τα αναλάμβανε εκείνη. Στα δώδεκά ήρθα σ’ επαφή με το Εθνοσπόρ, το δευτεριάτικο, αθλητικό ένθετο του Έθνους και συγκεκριμένα με τον διαγωνισμό ‘Γίνε Πρόεδρος’ και μπήκα στη διαδικασία για πρώτη φορά στη ζωή μου (αλήθεια, γιατί δεν το έδωσα στη μητέρα μου να το στείλει;) να στείλω μόνος μου ένα γράμμα.
Ένα πρωινό καθημερινής, με μάτια πρησμένα από τη νύστα, αφού το προηγούμενο βράδυ δεν είχα κοιμηθεί, μελετώντας εξονυχιστικά τους όρους του διαγωνισμού, ενώ κατηφόριζα την Πανόρμου στην καθιερωμένη μου διαδρομή προς το σχολείο, έκανα μια στάση έξω από τα ΕΛΤΑ των Αμπελοκήπων, λίγο μετά τον Άγιο Δημήτριο. Στο δεξί μου χέρι κρατούσα έναν λευκό-μπλε φάκελο με το γραμματόσημό του, ο οποίος περιείχε τη συμμετοχή μου στο ‘Γίνε Πρόεδρος’, με τους 14 ποδοσφαιριστές που είχα επιλέξει (11 βασικούς και 3 αναπληρωματικούς) για την ομάδα μου.
Μόλις έριξα τον φάκελο, στον οποίο είχα ήδη σημειώσει τη διεύθυνση παραλήπτη και αποστολέα, στο κουτί με τα γράμματα εσωτερικού, ένιωσα κάτι μέσα μου ν’ αλλάζει. Ήμουν πλέον Πρόεδρος και η ομάδα μου θα αγωνιζόταν στα σαλόνια της Α’ Εθνικής. Για τα επόμενα Σαββατοκύριακα της σεζόν, δεν θα είχα αγωνία μόνο για το αν θα κέρδιζε ο Παναθηναϊκός (η ομάδα μου), αλλά και για το αν θα σκόραρε ο Μπάρνιακ, αν ελέω Νταμπίζα ο Ολυμπιακός θα κρατούσε το μηδέν στην άμυνα και μην τυχόν ο Μανωλάς μανούριαζε με κανέναν αντίπαλο επιθετικό και έπαιρνε κόκκινη.
Πώς γινόσουν Πρόεδρος
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, το Εθνοσπόρ λάνσαρε το Γίνε Πρόεδρος, τον διαγωνισμό που μαζί με το Football Manager αποτελούσε για χρόνια την απόλυτη ονείρωξη για κάθε προπονητή της εξέδρας και όχι μόνο. Μερικές αγωνιστικές μετά την έναρξη του ελληνικού πρωταθλήματος, το συγκεκριμένο ένθετο παρουσίαζε μια λίστα με τους 100 σημαντικότερους, εν ενεργεία, παίκτες της λίγκας, χωρισμένους σε τέσσερις κατηγορίες: τερματοφύλακες, αμυντικούς, μέσους και επιθετικούς. Πλάι στον κάθε ένα υπήρχε η αξία του σύμφωνα με το ‘Χρηματιστήριο του Εθνοσπόρ’ και το περιοδικό έδινε 4 εικονικά δις δραχμές (με την πάροδο των ετών το budget, αλλά και οι τιμές των παικτών άλλαζαν) σε κάθε αναγνώστη και του ζητούσε να δημιουργήσει την ομάδα του επιλέγοντας 14 από αυτούς.
Η βαθμολογία
Τα 4 δις έπρεπε να αξιοποιηθούν με σύνεση, αφού παίκτες όπως ο Τζόρτζεβιτς, ο Βαζέχα ή ο Νικολαΐδης μπορεί να έφερναν σίγουρους βαθμούς στην ομάδα σου, κόστιζαν όμως γύρω στο 1 δις. Επομένως, με το που επέλεγες έναν από αυτούς ή κάποιον άλλον αντίστοιχης τιμής, το budget περιοριζόταν σημαντικά. Και γιατί να αγόραζες κάποιον από τους προαναφερθέντες; Η απάντηση δίνεται από τον τρόπο που η ομάδα σου μάζευε βαθμούς.
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ
Για κάθε αγώνα που δεν δέχεται γκολ :+5
Για κάθε απόκρουση πέναλτι: +10
Για κάθε γκολ που δέχεται: -1
ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ
Για κάθε ματς που δεν δέχεται γκολ η ομάδα του: +3
Για κάθε γκολ που δέχεται η ομάδα του: -1
ΜΕΣΟΙ-ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Αν πάρουν βαθμό στο Εθνοσπόρ* από επτά και πάνω: +3
Αν πάρουν από έξι και κάτω: 0
ΓΕΝΙΚΑ
Για κάθε γκολ που πετυχαίνει ο παίκτης σας: +5
Αν βάλει γκολ ο τερματοφύλακάς σας: +20
Για κάθε πέναλτι που χάνει παίκτης σας: -3
Για κάθε κόκκινη που βλέπει παίκτης σας: -3
*Στην ανάλυση κάθε παιχνιδιού οι συντάκτες του Εθνοσπόρ, βαθμολογούσαν τους παίκτες που αγωνίστηκαν.
> Ο Τζόρτζεβιτς και οι παίκτες των μεγάλων ομάδων που εκτελούσαν πέναλτι αποτελούσαν μια πολύ καλή επιλογή.
> Πολλούς πόντους έφερναν οι σκόρερς των μικρότερων ομάδων. Παίχτες όπως ο Ρόλαντ Γκόμεζ του ΟΦΗ, ειδικά την πρώτη χρονιά που ήρθε στην Ελλάδα και δεν τον είχε πάρει χαμπάρι το Χρηματιστήριο του Εθνοσπόρ, αποτελούσαν φτηνή επένδυση-εγγύηση.
> Το γεγονός ότι ο διαγωνισμός δεν ξεκινούσε από την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος ήταν δίκοπο μαχαίρι. Από την μία πλευρά μπορεί να επέλεγες κάποιον παίκτη που είχε ξεκινήσει πολύ δυνατά ή την αμυντική γραμμή μιας ομάδας η οποία στην αρχή δεν έτρωγε γκολ με τίποτα και στην πορεία να τους έπαιρνε η κάτω βόλτα. Από την άλλη, μπορεί κάποιος παίκτης που είχες υποτιμήσει αρχικά να έπαιρνε φόρα στην πορεία του πρωταθλήματος.
> Σημαντικό θέμα αποτελούσαν οι τραυματισμοί. Τραυματιζόταν το αστέρι της ομάδας για το οποίο είχες πληρώσει 1 δις και έπεφτες σε κατάθλιψη, όπως όταν έβγαινε μαύρος σταυρός πλάι σε κάποιον παίκτη σου στο Sensible Soccer.
> Δεν ήταν λίγοι οι τερματοφύλακες και οι αμυντικοί που τελείωναν τη χρονιά με αρνητικό πρόσημο.
> Κάτω αριστερά από τη λίστα με τους παίκτες υπήρχε το εξής:
Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που είχε τηλεφωνήσει στον ΝΙΚΟ ΛΥΡΑΚΗ;
Η κατάταξη των Προέδρων και τα δώρα
Αφού είχαμε στείλει το γράμμα και είχε ολοκληρωθεί η πρώτη αγωνιστική του διαγωνισμού, είχε έρθει η μεγάλη ώρα να δούμε πόσους πόντους είχαν συγκεντρώσει οι παίκτες μας, να βγάλουμε το σύνολο πόντων της ομάδας και να ελέγξουμε αν βρισκόμασταν σε κάποια θέση μεταξύ των 500 Προέδρων που προηγούνταν και δημοσιεύονταν κάθε Δευτέρα στο Εθνοσπόρ. Στη συγκεκριμένη λίστα αναγράφονταν το επίθετο, το αρχικό όνομα και η πόλη στην οποία έμενε ο κάθε Πρόεδρος. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ψάχνοντας το όνομά σου συναντούσες τουλάχιστον 40 φορές τον ίδιο Πρόεδρο, αφού ο ‘Φούφουτος Ν., Πάτρα’ είχε αποφασίσει να στείλει άπειρες συμμετοχές.
Ενδεικτικά, τα δώρα για τον διαγωνισμό της σεζόν 1996-97 ήταν:
> Μία συναρπαστική (sic) Lancia HΡE 20 αφίας 9.400.000 δρχ.
>150 αποκωδικοποιητές Filmnet
>10 υπέροχα (sic) scooter Piaggio 50 cc
>140 σετ δώρων (ποδοσφαιρικά παπούτσια Madrid, μπάλα ποδοσφαίρου Flamenco)
> 200 σετ δώρων από τις boutique Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ
> ‘Εξτρα δώρο για όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό: Με 20 κουπόνια (από εκείνα που κόβαμε με ψαλίδι από την άκρη κάποιας σελίδας του περιοδικού) παίρναμε δωρεάν τον τόμο ”Αθήνα 1986-Ατλάντα 1996”, με την ιστορία και τα αποτελέσματα όλων των Ολυμπιάδων.
Παραθέτω αυτούσια την εισαγωγή από τεύχος του 1996 στην εβδομαδιαία στήλη του Γίνε Πρόεδρος: ”ΠΡΟΣ Κοζάνη άναψε τα … φώτα της η ‘Λάντσια’ στην τέταρτη εβδομάδα του διαγωνισμού και 18η αγωνιστική του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Γιάννης Κ. Έπιασε τους 151 βαθμούς και είναι ο πρόεδρος που προπορεύεται στο πρωτάθλημα ‘Εθνοσπόρ”.
Για να είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν περίμενες να βγει το Εθνοσπόρ για να μάθει πόσους πόντους είχε μαζέψει η ομάδα του, αφού από την Κυριακή είχαμε σημειώσει τι είχε κάνει ο κάθε παίκτης μας ακούγοντας τον Σήφη Βοτζάκη να κάνει πάσες στα γήπεδα της χώρας μέσα από την εκπομπή ‘Μικρόφωνα στα Γήπεδα‘ της ΕΡΑ ΣΠΟΡ.
ΥΓ: Ευχαριστώ τον Τόλη Χ. για το αρχείο του.