Ήρωες του τηλεοπτικού γυαλιού και του καθρέφτη μας
Και βάζαμε κάποτε τις σειρές για να ξεσκάσουμε, εντάξει και να πορωθούμε λίγο, και να που φτάνουμε να τις αναλύουμε και από ψυχολογικής απόψεως, βεβαίως βεβαίως...
- 5 ΦΕΒ 2015
Το Oneman δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία πάνω από 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στο Oneman. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια.
Ανοίγει λοιπόν η μαγική οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή κι αρχίζεις να χαζεύεις την αγαπημένη σου σειρά, και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι μπορεί να κοιτάς και το “είδωλό” σου. Γιατί ποια είναι η ετυμολογία του “ειδώλου”; Η αντανάκλασή μας. Άγραφος νόμος είναι η ταύτιση του κοινού με τους ήρωές του, αν και δε λέω, γυναικείο ήτο αυτό το φαινόμενο αρχικά, από το παλιό καλό cinema που έβλεπαν τα κορίτσια τα ρομάντσα κι ήθελαν να τα παρατήσουν όλα και να γίνουν πριγκίπισσες! Τελικά όμως, πόσα αρσενικά γέμισαν το καρναβάλι φέτος ως Drogo για να ψάξουν την Daenerys, για να παίξουν παιχνίδια…στέμματος; Και καλά, εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι φανταστικό. Ρούχα εποχής, κάτι grande. Λογικό να φορεθεί.
Πριν λίγα χρόνια όμως, ένας γνωστός ντύθηκε Dexter,τότε που ήταν στη μόδα. Μεταμφίεση κανονική, ποδιά, χειρουργικά γάντια, ψεύτικο αίμα και όλα τα σχετικά! Αναρωτιέμαι πόσοι Sherlock θα διακτινιστούν φέτος σε Πάτρα, Κρήτη και Ξάνθη…Έτσι, πάει η εποχή των κλασικών και τώρα όλοι κερδίζουν τα 15 λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν στα social media με τα παραπάνω.
Hey, Casanova!
Υπάρχουν βέβαια και πιο ρεαλιστικά πρότυπα που θέλουμε να μοιάσουμε ή να μιμηθούμε για λίγο, που δεν επηρεάζουν μόνο το φαίνεσθαι -αν και πολλοί είναι sociopaths εκεί έξω- αλλά και το είναι. Επειδή ασχολούμαστε κυρίως με τον ανδρικό πληθυσμό,μια αναμενόμενη κατηγορία είναι ο “Ladies’ man”, και με μια αγαπημένη ελληνική αναδρομή, περνάμε από τον πάλαι ποτέ θρυλικό Ζάχο Δόγκανο σε δύο άλλα αγόρια με κοστούμια, στυλ και γόητρο αλλά συνάμα με κρυμμένες ευαισθησίες: δεν είναι άλλοι από τον Chuck (Chuck Bass-Gossip Girl) και τον Barney (Barney Stinson- How I met your mother). Αυτοί με τα προσόντα τους έκαναν μερικούς Αθηναίους πολύ ιδιαίτερους! Γιατί την είχε τη φήμη του “κακού” παιδιού ο Chuck σαν snob πλουσιόπαιδο, αλλά μόλις εμφανιζόταν η Blair, το έξυπνο πουλί λύγιζε κι άρχιζε την ποίηση.
Και λέγε λέγε την είπε την ατάκα και εκείνο το κορίτσι (για όσους δε θυμούνται “Three words. Eight letters. Say it and I’m yours.” ) και ζήσαν αυτοί καλά και ρομαντικά κι εμείς καλύτερα!
Είναι από την άλλη τώρα και ο Barney, που αν και δεν εκφραζόταν τόσο με το γάντι, οι περισσότεροι λάτρεψαν αυτό το μυστηριώδες, κάφρικο κι αγαπησιάρικο στυλ του. Η τρέλα “πουλάει” λέει ο λαός και κάπως έτσι έπεσε και το δύσκολο οχυρό Robin, γράφοντας την τελευταία τεχνική για να κερδίζει κανείς γυναίκες στο πολύτιμο “Bro Code” (αυτό αν κυκλοφορούσε στην πραγματικότητα θα ξεπερνούσε σε πωλήσεις ως και τους τσελεμεντέδες!). Το θέμα βέβαια είναι πως όταν ντύνεσαι σαν κύριος πρέπει και να είσαι, για αυτό λοιπόν και ο αθεράπευτα εργένης Barney ξέχασε την παλιά ζωή, suited up και πήγε για κάτι πιο παραδοσιακό -όσο άντεξε, αλλά αυτό δεν έχει σημασία!
Επειδή είναι όμως και το ρητό “ο παλίος είναι αλλιώς”, ο κυρίαρχος αυτού του παιχνιδιού είναι και θα είναι ο Joey (Joey Tribiani- Friends). Δεν υπάρχει άτομο που δεν έχει μιμηθεί έστω και για πλάκα το θρυλικό “How you doin’” με το στραβό χαμόγελο! Εδώ έχουμε να κάνουμε με το πολύ απλό παράδειγμα εργένη που δεν ήθελε τη δέσμευση παρά μόνο στην παρέα του. Επενδύοντας εκεί λοιπόν το χρόνο του, κατέληξε να την “πατήσει” με την καλύτερή του φίλη Rachel – γιατί συμβαίνουν κι αυτά, δεν είναι κακό- και να γίνει ο πιο τρυφερός άντρας που υπάρχει. Ε εδώ που τα λέμε μέχρι και το μωρό του Ross μεγάλωνε περισσότερο από τον ίδιο. Για Joey ήταν μεγάλο βήμα.
Geeks are not freaks
Τώρα όμως υπάρχει και μια ακόμα οπτική, έτσι για να μπερδεύει κόσμο, που μας έδειξε ότι το βασικό για να το πάρεις το κορίτσι δεν είναι τίποτα από τα προηγούμενα παρά μόνο το μυαλό – εκτός αν είσαι ο James Bond που τα είχε όλα. Δεν υπάρχει λοιπόν μόνο το κορίτσι της διπλανής πόρτας υπάρχει και το αγόρι, κι έχει δικό του προσωπικό στυλ, δε συμβαδίζει με το κλασικό πρότυπο του ωραίου, είναι ντροπαλό και το λένε Leonard (Leonard Hofstadter- Big Bang Theory). Ο Leonard έγινε για αρκετό διάστημα το λιμάνι της Penny γιατί είναι κάποιες φορές που γοητευτικό είναι όσες γνώσεις, πραγματικές γνώσεις, κι αν έχει ο άλλος να μην πιστεύει πως είναι από πάνω. Έτσι, βοήθησε λίγο και το κοκάλινο μαύρο γυαλί που είναι ακόμα στη μόδα, και να τη στο προσκήνιο και η κατηγορία των “Nerds”.
Weirdo enough?
Υπάρχουν όμως κάποιοι ήρωες που δε γίνονται αγαπητοί γιατί είναι ελκυστικοί με τον κοινό τρόπο που έχουμε στο μυαλό μας οι περισσότεροι. Αρκεί που έχουν ένα χαρακτηριστικό που τους κάνει τόσο ιδιαίτερους που σου μένουν αξέχαστοι. Είναι κατά την ελληνική αργκό “μορφές”. Για του λόγου το αληθές, είναι δύο απτά παραδείγματα που έχουν τρελάνει τους πάντες με την ιδιοτροπία τους. Την αυλαία άνοιξε εν έτει 2004 ο Dr. House (Dr. Gregory House- House M.D), ο γοητευτικός γιατρός που γνώριζε εκνευριστικά τα πάντα, μείωνε τους συναδέλφους του, ειρωνευόταν συχνά τους ασθενείς, δεν άντεχε ούτε τον εαυτό του, αλλά παρ’όλες τις κακίες του κανείς δε μπορούσε να του κρατήσει κακία.
Ο δεύτερος βασανιστής του χώρου δεν είναι άλλος από τον αλλοπρόσαλο Sheldon (Sheldon Cooper- Big Bang Theory). Αυτός ο επιστήμονας, although his mother had him tested, δεν ήταν καλά στα μυαλά του! Τόσες παραξενιές μαζεμένες σε έναν χαρακτήρα και τόσος ψυχαναγκασμός, αλλά όλος ο κόσμος συντονίζεται στους δέκτες για να τον απολαύσει.
There is no business like PR business
Αστείρευτο ταλέντο να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού έχει επίσης το περισπούδαστο αλλά κομψό ύφος του πιο αγαπημένου και πιο επιτυχημένου διαφημιστή, του Donald (Don Draper- Mad Men), που με τις ικανότητές του στην πειθώ έχει ισοπεδώσει τα agencies της εποχής. Το λέγειν στον άντρα πάντα προσθέτει κύρος.
Fun stands for fan
Λέγειν με χιούμορ βέβαια είναι ακόμη καλύτερος συνδυασμός και σε αυτο μοναδικός ήρωας είναι ο Chandler (Chandler Bing- Friends). Σε κάθε παρέα υπάρχει ένας και είναι ο καλύτερος συνδετικός κρίκος της. Αμίμητες ατάκες που με τα χρόνια έχουμε μάθει απ’έξω κι ανακατωτά. Εριστικός αλλά με τέτοιο τρόπο που τελικά τον έχεις και ανάγκη για να ισορροπήσεις.
Για μια γυναίκα και μια μηχανή
Ισορροπία ψάχνει άλλος ήρωας που έχουν τρελαθεί μέχρι και οι άντρες και μιλάμε για τον “Jax” (Jackson ‘Jax’ Teller- Sons of Anarchy), τον γεροδεμένο μηχανόβιο συμμορίτη που μέσα στη σκληρότητα του κύκλου του προσπαθεί να ζήσει οικογενειακά και με βαθύ συναισθηματισμό. Εντάξει μπορεί να μην είναι βαρώνοι του εγκλήματος οι Έλληνες αλλά μια ισορροπία ανάμεσα στην καθημερινή ζωή και τα προβλήματά τους ψάχνουν να τη βρουν. Μεταξύ μας είναι και το απωθημένο των περισσότερων αγοριών η μηχανή τέτοιων κυβικών, από τότε που easy rider ήταν ο ανεπανάληπτος Σταμάτης Γαρδέλης!
Είναι πολλοί οι χαρακτήρες που μπορεί να βρει κοινά στοιχεία με τον εαυτό του κανείς ή να θέλει να γίνει ίδιος στον επιτρεπόμενο βαθμό, όσο παράλογοι ή μη ρεαλιστικοί κι αν είναι, και οι σειρές δεν εξαντλούνται ποτέ. Το πόσο “ισχυρός” είναι ένας ρόλος λοιπόν δεν είναι πάντα θέμα σεναριογράφου. Σημαντική είναι η αξία που θα του δώσει και ο θεατής για να συζητηθεί. Κι αυτός ο ρόλος δεν είναι απαραίτητο πως θα ναι συνέχεια ο πρωταγωνιστικός…