Οι χειρότερες σκηνές πόκερ στο σινεμά
Τρεις ταινίες και μια σειρά που διεκδικούν επάξια τα χρυσά βατόμουρα του πόκερ!
- 24 ΦΕΒ 2012
Aρκετές φορές, οι δημιουργοί μιας ταινίας, προσπαθούν να σκηνοθετήσουν δραματικές κορυφώσεις και εντυπωσιακές σκηνές που σε αφήνουν με το στόμα ανοικτό.
Όταν αυτό όμως επιχειρείται στο πόκερ το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε παρτίδες, που περιλαμβάνουν είτε πολύ δυνατούς συνδυασμούς για πολλούς παίκτες, είτε τραγικές μπλόφες και call που πρακτικά ελάχιστη σχέση έχουν με το πως πραγματικά παίζεται το παιχνίδι.
Έτσι το πόκερ στη μεγάλη οθόνη μοιάζει με ένα διαγωνισμό επίδειξης, μαγκιάς και υπερβολικών ποσών, που στα πραγματικά τραπέζια, ελάχιστα θα σε οφελήσει, αν σκοπός σου είναι να κερδίσεις χρήματα.
Το χρυσό βατόμουρο για την χειρότερη και πλέον υπερβολική σκηνή στη μεγάλη οθόνη διεκδικούν με ίσες πιθανότητες οι παρακάτω υποψήφιοι:
Ταινία: Ιn Time
Σενάριο: H ταινία τοποθετείται κάπου στο μέλλον όπου οι άνθρωποι σταματούν να γερνούν στα 25 τους χρόνια, αλλά μέσω μιας γενετικής ιδιότητας μπορούν να αγοράζουν (ή να κλέβουν) χρόνο, με τον Τζάστιν Τιμπερλέικ, να αποφασίσει να παίξει μερικά χρονάκια από τη ζωή του σε μια παρτίδα πόκερ.
Fail γιατί: Ο Τιμπερλέικ κρατάει 8-4 με το board να δείχνει 7-Q-5-J. Οι πιθανότητες να κερδίσει την παρτίδα απέναντι στον αντίπαλό του (Κίλιαν Μέρφι) που κρατάει QQ (έχει δηλαδή τον καλύτερο δυνατό συνδυασμο) και ποντάρει “50 χρόνια” είναι 9,1%. Ο Τιμπερλέικ φαίνεται όμως πως “το νιώθει” και κάνει το call.
Στο river (τελευταίο φύλλο) εμφανίζεται ένα από τα τέσσερα 6άρια της τράπουλας, το μοναδικό φύλλο δηλαδή που μπορεί να γυρίσει την παρτίδα υπέρ του Τιμπερλέικ, ο οποίος κάνει την κέντα και αφήνει σύξυλο τον αντίπαλό του.
H σκηνή γίνεται ακόμη πιο αστεία, παρακολουθώντας τον δημοφιλή αοιδό, με ύφος “έχω φάει μανίκια εγώ στην τσόχα” να ανοίγει το 8-4 όλο καμάρι για την κέντα σφήνα που κυνήγησε και κόστισε… μια ζωή στον αντίπαλο.
Ποκερικό δίδαγμα: Pot Odds. Διάβασε πότε είναι σωστό ένα call, ανάλογα με τις πιθανότητές σου.
Ταινία: Stu Ungar Story
Σενάριο: Θα περίμενε κανείς σε μια ταινία για τη ζωή του Στου Άνγκαρ, οι σκηνές πόκερ να έχουν περισσότερο ενδιαφέρον. Ο Στου Άνγκαρ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες πόκερ όλων των εποχών, αλλά η παρτίδα που παρακολουθούμε θυμίζει περισσότερο home game με φασόλια.
Fail γιατί: Στη συγκεκριμένη παρτίδα αντιμέτωποι έρχονται ένας έμπειρος μεσήλικας παίκτης πόκερ κι ένας νεαρός που προφανώς αγνοεί βασικά πράγματα. Ο Μάριο φαίνεται ότι έκατσε στο τραπέζι με το μηνιάτικο του και φοβάται για τα χρήματά του, αλλά ακόμα κι αυτό δεν φτάνει ως δικαιολογία για το τραγικό πάσο που κάνει.
Το board δείχνει 7-3-3-2 και ο νεαρός αποφασίζει να πετάξει τους ρηγάδες του μετά την μπλόφα του αντιπάλου που κρατά το χειρότερο αρχικό φύλλο στο πόκερ, 7-2.
Ποκερικό Δίδαγμα: Mην παίζεις περισσότερα χρήματα, από όσα αντέχεις να χάσεις. Στο πόκερ αυτό λέγεται bankroll management, θυμίσου το την επόμενη φορά που θα βάλεις όλα σου τα χρήματα σε ένα τραπέζι με μοναδική ελπίδα να κερδίσεις, το… “κι αν σου κάτσει;”
Ταινία: Casino Royale
Σενάριο: Ο Τζέιμς Μποντ δεν χρειάζεται προφανώς ιδιαίτερες συστάσεις, επομένως το να κερδίσει ένα pot 150εκ. δολαρίων σε ένα τραπέζι πόκερ, αποτελεί πιθανότατα καθημερινή ρουτίνα, ανάμεσα στα τόσα απίθανα που έχει καταφέρει εδώ και δεκαετίες. Η σκηνή που παρακολουθούμε είναι η τελευταία της ταινίας και το ποιος θα την κερδίσει, είναι πιο σίγουρο από τους φόρους και τον θάνατο.
Fail γιατί: Xώρια από τις υπερβολές και τα πονταρίσματα που θα έκαναν ακόμα και το ΔΝΤ να ενδιαφερθεί για ένα τέτοιο τραπέζι (150εκ. δολάρια pot), το ότι σε τέσσερις παίκτες μοιράζονται τέτοια φύλλα (χρώμα, full house, καλύτερο full house και straight flush) είναι από τις σκηνές που σε κάνουν να αναφωνείς αυτά δε γίνονται ούτε στο σινεμά… Κι όμως γίνονται.
Ποκερικό δίδαγμα: Τα χρήματα που κερδίζεις στο πόκερ δεν εξαρτώνται από το πόσο εντυπωσιακός είναι ο συνδυασμός σου. Δεν “πληρώνει” περισσότερο το Straight Flush από ένα ζευγάρι, εκτός κι αν μιλάμε για το Strip Poker, στα πάλαι ποτέ “μπλιμπλικάδικα”.
Εκτός συναγωνισμού (και κινηματογράφου): Lost
Tέλος, αν και δεν πρόκειται για ταινία, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις αναφορές πόκερ στην γνωστή σειρά Lost. Kι αυτό γιατί αποκαλύπτουν δύο σημαντικές αλήθειες για το παιχνίδι. Πρώτον ότι πρόκειται για παιχνίδι ικανοτήτων – αλλιώς τι δουλειά έχει ο αρχιγκαντέμης Χέρλι σε ένα παιχνίδι τύχης – και δεύτερον, ότι το πόκερ πρέπει να παίζεται με πραγματικά χρήματα.
Όταν το μόνο που ρισκάρεις είναι μερικά μάνγκο, καταλήγεις να κάνεις εύκολα call με το μικρότερο ζεύγος, απέναντι στον γιατρό του Lost. Ο Τζακ μάλιστα εφαρμόζει το concept του range merging, καθώς μπαίνει all in σε K-high board κρατώντας 9-9 γνωρίζοντας ότι θα πάρει χαλαρό call από τον Σόγιερ, με τον οποίο υπάρχει πολύ ιστορικό (περίπου 3-4 σεζόν).
Γιάννης Τσακαλάκης (PokerCity.gr)
E-mail επικοινωνίας: [email protected]